Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten… Welke zijn uw goede voornemens voor dit jaar? En hoe zit het met uw geld? En met uw budget? Onthoud drie tips om uw kapitaal te laten opbrengen en mooie projecten te realiseren later!
Elke leeftijd heeft zijn eigen behoeften, projecten en oplossingen om ze concreet gestalte te geven!
Spaar voorzichtig, spaar voor uw pensioen en beleg
Drie tips die blijk geven van gezond verstand, ongeacht uw leeftijd.
1. Voorzichtigheid begint met sparen. Zorg voor een appeltje voor de dorst: een strategische 'spaarpot' van hoogstens 3 tot 6 maanden nettoloon volstaat in principe om het hoofd te bieden aan onvoorziene uitgaven. Een klassieke spaarrekening is daarvoor ideaal: toegankelijk, kosteloos en fiscaal vrijgesteld tot 980 euro interest per belastingplichtige in 2019. Als u geleend hebt om een woning te kopen, zult u uiteraard wat minder kunnen sparen.
2. Pensioensparen: gemakkelijk en fiscaal aantrekkelijk. Noodzakelijk, maar niet voldoende. Begin er vroeg aan (voor 55 jaar); zo geniet u een effect op lange termijn en beschikt u later over een extra inkomen; bovendien geniet u elk jaar het fiscaal aftrekbare maximumbedrag genieten. Voor 2019: 30 % als u 980 euro stort, 25 % als u 1260 euro stort.
3. Beleg het geld dat u lange tijd niet nodig zult hebben. Probeer een beter rendement te krijgen dan dat van uw spaarrekening en beleg uw geld in een evenwichtige beleggingsportefeuille. Baseer u hiervoor op uw persoonlijke beleggersprofiel (en laat u ook begeleiden door uw bankagent!) om de beleggingsmix te vinden die het best voor u geschikt is. Open bijvoorbeeld een beleggingsplan (vanaf 25 euro per maand), online (mobile banking, homebanking) of via uw bankagent.
Begin nog in januari 2019 met pensioensparen om de volgende 11 maanden nog een potentieel rendement te kunnen genieten.
Deze drie tips als goeie voornemen realiseren in 2019, geeft u extra financiële troeven in handen!
Voor elke leeftijd een eigen strategie om goed te beleggen
Neem uw vermogen onder de loep. De beste manier om een mooi overzicht te krijgen, is een afspraak maken met een bankagent. U kunt met hem praten over uw projecten, behoeften, budget, het kapitaal waarover u beschikt of dat u later nodig zult hebben. Er worden ook simulaties gemaakt. Aan de hand van een paar vragen bepaalt uw bankagent uw risicoprofiel. Hoeveel risico bent u bereid te nemen om het potentiële rendement van uw beleggingen te vergroten? Over welke kennis en ervaring beschikt u op het vlak van beleggen? Wat is uw financiële situatie? Kortom, deze afspraak is een investering in uw toekomst
!
Beste film, boek, artiest, maar ook restaurant of architecturale blikvanger … er worden jaarlijks heel wat prijzen uitgereikt. En hoe zit dat dan voor beleggingsfondsen? Kunnen die in de prijzen vallen? Jazeker, ook fondsen kunnen prijzen in de wacht slepen.
De COVID-19 pandemie is de eerste echte test sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. Het jaar 2020 was niet zo heel anders en de panikerende belegger kan zich vandaag wel voor het hoofd slaan.
Hoe gaat het met de wereldeconomie in de tweede maand van 2021, een jaar na het begin van de covid19-pandemie? Een lichte algemene verbetering, met natuurlijk verschillen per land. De reden: de lopende vaccinatiecampagnes tegen corona, de ene al sneller dan de andere, met steeds de steun van de Fed en de ECB om de economie te stimuleren, die “stand lijkt te houden”. Rond de wereld, continent per continent.
Sinds 1 januari 2021 wordt een in België ingestelde buitengerechtelijke bescherming ook erkend in verschillende andere lidstaten van de Europese Unie. Dit kan handig zijn voor wie zich bijvoorbeeld na zijn pensionering in Frankrijk of Portugal wil vestigen.
Het parlement heeft de nieuwe effectentaks definitief goedgekeurd. Deze taks, die op 26 februari 2021 in werking is getreden, heeft volgens de federale regering een louter budgettair doel en moet een structurele bijdrage leveren aan de financiering van de gezondheidszorg. Daarom wordt er ook soms gesproken over een solidariteitsbijdrage in plaats van een effectentaks.