De optimale werkplek

Bewust ondernemen Bedrijf in groei Optimaal werken – 18 maart 2016

De juiste bedrijfsruimte vinden is nog maar de eerste stap. Die ruimte moet ook ingericht worden. Laat die inrichting nog te wensen over? Dan is het tijd voor een make-over. Want een mooie en efficiënte winkelinrichting, verzorgde medische wachtkamer of goed georganiseerde kantoorruimte komt zowel uw klanten als uw personeel ten goede.

inrichting bedrijfsruimte
Een goed ingerichte bedrijfsruimte komt de productiviteit ten goede en de werktevredenheid van het personeel neemt toe.

Kan een leuke werkomgeving bijdragen tot de productiviteit? Ja, natuurlijk. Niet alleen de productiviteit zal verhogen, ook de werktevredenheid neemt toe. Logisch, want wie comfortabel is op het werk, heeft minder stress én krijgt meer gedaan.

Hoe creëert u de optimale werkplek?

1. Voldoende ruimte

Om zich te organiseren en efficiënt te werken is ruimte essentieel. Verder hebt u ook ruimte nodig om te vergaderen, om een klant te ontvangen, om met collega’s te overleggen … Ook ruimte om te pauzeren hoort daarbij. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan.

2. Aangepast meubilair

Een goede organisatie is essentieel om efficiënt en comfortabel te werken. Daar komt aangepast meubilair zeker bij van pas. Kies voor ergonomisch verantwoord meubilair.

3. Verlichting

Een goede verlichting is in de eerste plaats natuurlijk beter voor onze ogen. Daarnaast heeft een gezonde portie daglicht ook een effect op ons humeur. Zo krijgt u een optimale verlichting:

 • Kies voor lichte wanden, plafonds en vloeren die het daglicht weerkaatsen.
 • Laat zoveel mogelijk bureaus uitkijken op ramen.
 • Te weinig daglicht? Compenseer met voldoende, goed kunstlicht. Voor de doorsnee werkruimte is de ideale verlichting 1.000 tot 2.000 lux, voor een kantoor volstaat 200 tot 800 lux.
 • Gebruik bij voorkeur indirecte verlichting om een groot contrast tussen licht en donker te vermijden.

4. Verluchting

Te veel isolatie en te weinig ventilatie leiden tot ‘dode’ lucht vol huisstof en bacteriën. Een slecht binnenklimaat kan zelfs tot gezondheidsproblemen leiden. Enkele tips:

 • Vermijd te hoge of te lage temperaturen: 20°C is ideaal.
 • Zorg voor een luchtvochtigheid tussen 50 en 60%.
 • Zet ramen en deuren geregeld eens open om de lucht te laten circuleren.
 • Planten verhogen de luchtvochtigheid.

5. Planten

Planten verbeteren dus de luchtkwaliteit. Ze fungeren als natuurlijke filters voor schadelijke stoffen in de lucht en helpen de hoeveelheid CO2 te verminderen, waardoor uw medewerkers zich beter kunnen concentreren. In een hoek of langs een muur absorberen en weerkaatsen planten achtergrondgeluiden. Bovendien heeft een beetje groen een positief effect op ons humeur.

6. Kleur

Wit, beige en grijs, dat zijn zowat de standaardkleuren voor een bedrijfsruimte. Niets mis mee, maar dat wordt al snel saai. En dat terwijl een likje kleur heel wat effect kan hebben op uw werknemers: 

 • Blauw bevordert de concentratie. Voor administratieve taken of financiën zijn blauwe accenten erg geschikt. Zorg dan wel voor evenwicht door ook wat bruin, beige of warm wit aan te brengen.
 • Rood verhoogt de adrenaline. Voor de verkoop of bij een onderhandeling zijn warme roodtinten dus interessant.
 • Geel stimuleert creativiteit en mentale flexibiliteit. Maar omdat het een heel prikkelende kleur is, kan teveel geel ook een negatief effect hebben. Zorg dus voor een goed evenwicht.

In het algemeen hebben koele kleuren een rustgevend, verkoelend effect. Warme kleuren zijn dan weer stimulerend en zorgen voor een warmere gevoelstemperatuur.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Klaar om te investeren in vastgoed? De checklist.

U startte uw eigen zaak al een tijdje geleden. U bent goed bezig. En u vraagt zich af of u klaar bent voor de volgende stap. Antwoordt  u op 1 van de volgende 5 vragen met een ‘ja’? Dan is het moment voor immo4pro aangebroken, een professioneel krediet of lening speciaal voor zelfstandigen en vrije beroepen.

Lees verder