Defensief rijden is verstandig rijden!

Dagelijks leven Een auto kopen Gezin – 12 januari 2017

Wie een rijbewijs haalt, is jammer genoeg niet meteen een prima chauffeur. Autorijden is, net zoals veel andere menselijke activiteiten, een kwestie van talent, concentratie en ervaring. En daarbij is defensief rijden ongetwijfeld de juiste weg. Maar wat is ‘defensief rijden’ nu precies?
defensief rijden
Wat is ‘defensief rijden’ nu precies?

Ongevallen voorkomen, dat is het ultieme doel

Eens je rijbewijs op zak begin je eigenlijk pas echt met leren rijden. Elke dag opnieuw, in telkens weer verschillende verkeerssituaties. Je leert vooruitkijken en inschatten, je ontwikkelt verkeersinzicht en uiteindelijk voorkom je zo ongevallen. Maar je leert ook heel wat slechte gewoontes en je vergeet de dingen die je leerde op de rijschool. 

Autorijden of motorrijden is en blijft een vrij gevaarlijke bezigheid, zowel voor jezelf en je medereizigers als voor de andere weggebruikers. Zelfs al krijg je een ongeval en kom je er redelijk ongeschonden uit, prettig is zo’n ervaring nooit. Om nog maar te zwijgen van de blikschade die heel wat geld en tijd kan kosten. 

Als je defensief rijdt, beheers je niet alleen je eigen voertuig beter maar ook de verkeerssituatie. Je bent je bewust van wat er in welke verkeerssituatie kan gebeuren en je weet hoe je moet reageren. 

Alles begint met een aandachtige blik op de weg

Kijk altijd ver voor je uit. Je rijdt namelijk instinctief naar het punt waar je naar kijkt. Zo zie je risicovolle situaties of plaatsen zeker op tijd: kruispunten, schooluitgangen, putten in de weg, ijzel op een brug, … Kijk je te kort, dan kun je niet zo goed anticiperen op een verder liggende situatie en moet je op het laatste moment en dus te onverwacht reageren. 

Kijk tijdens het rijden naar verschillende punten in je blikveld: zo voorkom je dat je gaat staren en te laat reageert. Kijk ook ruim genoeg om je heen: kijk je bijvoorbeeld alleen maar naar je voorligger, dan beperk je je gezichtsveld en mis je auto's die naast je rijden of belangrijke verkeersborden. 

Blijf wel altijd rustig en begin niet als een gek heen en weer te kijken want dan verlies je het overzicht. Kijk ook niet direct naar tegenliggers: onbewust ga je dan een beetje in de richting van je tegenligger rijden. Ook kunnen koplampen je dan verblinden.

Beheers bochten en afritten

Trek niet aan je stuur als je een bocht neemt, maar duw. Zo heb je je stuur stevig in de hand als je in een put rijdt of voelt dat je wat gaat slippen.
In een bocht is je remtechniek essentieel. Rem nooit ín een bocht. Doe je dat wel, dan reed je de bocht te snel in. Rem dus voor je de bocht aansnijdt en geef geleidelijk terug gas bij het uitrijden. 

Wil je een uitrit nemen, zet dan op tijd je richtingaanwijzer aan. Sla je af naar links, maar moet je wachten tot een tegenligger voorbij is, stel je dan zo links mogelijk op je eigen rijbaan op, zodat andere weggebruikers op jouw rijstrook vlot voorbij kunnen. Let bij het afslaan altijd goed op de andere weggebruikers, zeker ook op fietsers of voetgangers.

Blijf anticiperen

Probeer elke verkeerssituatie zo goed mogelijk te overzien. Hoeveel voertuigen rijden voor je, achter je en naast je? Gaat het om een vrachtwagen, een personenauto, een motor, een fiets? 

Hou altijd voldoende afstand en kijk door de voorruit van je voorliggers. Let vooral goed op hun remlichten.

Pas je gemiddelde snelheid aan de rest van het verkeer aan. Hou je eigen snelheid zo constant mogelijk. Trek niet snel op na een verkeerslicht als je weet dat je wat verder toch weer moet stoppen, daarmee verbruik je alleen maar meer brandstof.

Zie je een wegversmalling, anticipeer dan door te gaan ritsen of door anderen te laten ritsen.

Laat je niet afleiden

Laat alsjeblieft die slimme telefoon met rust, lees ook geen krant in een file en check niet in je achteruitkijkspiegel of je haar wel goed ligt.

Bestudeer geen reclameborden, zelfs al gaat het om een aantrekkelijk beeld.

Staar ook niet te lang naar het scherm van je gps: het gebeurt voor je op de weg en niet in je auto. Weet je echt de weg niet, gebruik dan de stembegeleiding.

Nog een laatste tip: af en toe een slipcursus of rijvaardigheidscursus volgen om je rijkennis op te frissen is echt een goed idee en zeker geen blijk van onzekerheid, integendeel zelfs. 

 

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Rijbewijs halen, geen fluitje van een cent

Binnenkort verandert er vanalles aan het rijexamen en de opleiding. Zo worden de examens wat duurder, zijn er meer mogelijke manoeuvres tijdens de praktische proef en – nu komt het – leg je vanaf maart 2018 beide examens twee keer af binnen een jaar tijd. Het volgende overzicht verschaft duidelijkheid.

Moet je luisteren naar lijstjes als je een nieuwe auto koopt?

Gaat u binnenkort de deur uit of het web op om een nieuwe vier- of tweewieler uit te kiezen? Dan botst u zeker al snel op allerlei lijstjes zoals ‘de 10 meest betrouwbare merken’ en ‘de 5 meest verkochte modellen’. Maar hoe betrouwbaar zijn die lijstjes zelf?

Rijden op waterstof of aardgas?

Waarom niet? Want ook op aardgas of waterstof rijdt u vlotjes de Lage Emissiezones in. Is dat iets voor u? En is er een fiscaal voordeel? En hoe beïnvloedt deze nieuwe generatie brandstof uw rijgedrag?  

Nieuwe auto kopen? Zo kies je de juiste!

Een nieuwe auto uitzoeken en uiteindelijk kopen is eigenlijk een feest. Iedereen beslist op basis van eigen criteria, maar wat volgt kan toch handig zijn als je aan het afwegen bent wat het precies gaat worden…