Demografie: investeren in mensen in de wereld van morgen

Vermogen Beleggen Actueel – 26 oktober 2016

Is het u ook al opgevallen? We kunnen de laatste tijd geen krant of tijdschrift meer openslaan zonder een artikel over de evolutie van de wereldbevolking. Uit voorspellingen blijkt dat in 2050 meer dan 2,1 miljard mensen ouder dan 60 zullen zijn. In 2015 waren dat er ‘maar’ 900 miljoen. De uitdaging van de komende decennia zal dan ook zijn: hoe kunnen we daar rekening mee houden en hoe gaan we ermee om. En juist dat schept opportuniteiten op beleggingsvlak.

beleggen in demografie
De omkering van de leeftijdspiramide creëert beleggingsopportuniteiten in bepaalde sectoren. Wilt u er meer over weten? Neem contact op met uw bankagent of kijk op axabank.be.

Oud, ouder, oudst

Het onderwerp bevolkingsevolutie houdt velen bezig, niet in het minst de politici. Zij moeten immers met oplossingen komen voor het dat ouderen een steeds groter wordende groep binnen de samenleving vormen. Mensen worden ook alsmaar ouder:

  • In 2050 zullen meer dan 2.1 miljard mensen ouder dan 60 zijn.
  • Tegen 2050 stijgt de gemiddelde leeftijd van de wereldbevolking met 7 jaar van 29,5 naar 36 jaar.
  • Een groot deel van de bevolking geboren na 2000 zal een levensverwachting hebben van boven de 80 jaar.

Het zijn cijfers waar je van duizelt. Voor de beleidsmakers zal het dan ook niet gemakkelijk zijn om een pad uit te stippelen en het hoofd te bieden aan de uitdagingen van morgen.

Bekijk de grafieken van de wereldbank

Dalende geboortecijfers leidt tot overwicht senioren

Dat er meer en meer ouderen zijn, is te verklaren door de dalende geboortecijfers. Doordat er minder kinderen op de wereld komen, wordt de bevolking niet alleen gemiddeld ouder, er zijn ook nog eens minder mensen actief op de arbeidsmarkt.

En het is net die actieve bevolking die voldoende inkomsten moet genereren om pensioenen betaalbaar te houden. Altijd maar minder werkende mensen en steeds meer gepensioneerden, dat zorgt ervoor dat inkomsten en uitgaven niet meer in balans zijn.

Japan verkoopt meer pampers voor bejaarden dan voor baby’s

Dit fenomeen speelt in landen zoals Japan, Korea, maar ook dichter bij huis, in Duitsland en Italië. Zo worden er in Japan bijvoorbeeld meer pampers verkocht voor bejaarden dan voor baby’s.

In landen die traditioneel meer immigratie hebben, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, doet dit fenomeen zich veel minder voor.

Verschuiving in leeftijd schept beleggingsopportuniteiten

Maar anderzijds creëert de omkering van de leeftijdspiramide ook beleggingsopportuniteiten in bepaalde sectoren. De koopkracht van de mensen boven de 60 wordt op 15 triljoen dollar (dit is 15 met 12 nullen!) geraamd, een gigantisch hoog bedrag.

Die cijfers leiden er meer dan waarschijnlijk toe dat de uitgaven van consumenten in een aantal specifieke domeinen de komende 10 jaar zeer sterk zal stijgen.

Men schat bijvoorbeeld dat de uitgaven in de gezondheidssector met ongeveer 14% zullen stijgen, nutsvoorzieningen (gas, water en elektriciteit) 10%, entertainment 10%, pensioenen en verzekeringen 6% (los van de overheidsuitgaven), wonen en transport beiden met 8%.

Gezondheidszorg, infrastructuur, woningbouw, media en technologie lijken de evidente sectoren die kunnen profiteren van de wijzigingen in de verhoudingen van de wereldbevolking.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om te beleggen in producten die inspelen op deze trends? Neem contact op met uw bankagent of kijk op axabank.be.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder