Digitaal factureren binnenkort misschien verplicht?

Succesvol ondernemen Bedrijf in groei Professioneel krediet – 28 februari 2023

Digitale facturen bieden veel voordelen. Ze zijn al helemaal ingeburgerd, hoewel nog niet bij alle ondernemers. De overheid stelt nu voor om e-invoicing of digitale facturatie verplicht te maken, tenzij de klant expliciet papier vraagt.

Digitale facturen of e-invoicing: het nieuwe normaal

digitale facturen
Digitaal factureren is niet alleen gemakkelijker, het bespaart u tijd en geld.

Digitale facturen zijn al lang geen nieuwigheid meer, het is eigenlijk het nieuwe normaal. De voordelen zijn immers overduidelijk: digitale facturen zijn direct bij de klant, geen drukwerk of postzegels nodig, geen geloop naar een postbus, geen gezeur over het al dan niet ontvangen hebben van de factuur, de facturen zijn gemakkelijk op te slaan, terug te vinden en te delen met uw boekhouder …

Toch heeft nog niet elke ondernemer deze innovatie al omarmd. In de beleidsnota van minister van Financiën Van Peteghem staat een voorstel om e-invoicing of digitale facturatie verplicht te maken, tenzij de klant expliciet om papier vraagt. 

Tegen btw-fraude en voor nog meer Europese eenheid

De overheid ziet de digitale factuur als een ideaal middel om btw-fraude tot op het bot uit te roeien en de intra-Europese markt te versterken. Door middel van een gestandaardiseerde, digitale facturatie die gebruikmaakt van het Peppol-netwerk en UBL facturen, kan de overheid een perfect real-time zicht op de te innen en terug te betalen btw krijgen. Aangezien dit een Europees initiatief is, zal het gemakkelijker zijn om binnen de EU te factureren en staan we weer een stapje dichter bij een volkomen eengemaakte Europese markt.

Het systeem kunt u vergelijken met telefonieverkeer (of bankverrichtingen): u belt niet direct naar een andere telefoon zoals een walkietalkie, maar gebruikt een derde partij: telefoon A – telefoonprovider A – telefoonprovider B – telefoon B. Zo zal het ook voor facturen gaan: UBL-factuur verzenden – Peppolnetwerk – UBL factuur ontvangen. Als het een intra-Europese facturatie is, zal het Belgische Peppolnetwerk dan communiceren met bijvoorbeeld het Italiaanse sdi-netwerk (Italiaanse facturatiemethode die ook via UBL werkt).

De exacte uitrol staat nog niet vast. Wel is e-invoicing nu al verplicht voor overheidsbedrijven. Verwacht wordt dat eerst de grote ondernemingen (met een omzet boven de 9 miljoen euro) verplicht zullen worden om digitaal te factureren, gevolgd door de kmo’s. De verplichting om e-invoicing te aanvaarden zou wel al in 2024 ingaan. 

Bereid u nu al voor op de digitale omslag

Bovenop de reeds gekende voordelen van digitaal factureren, zowel voor u als ondernemer als voor uw klanten, zal het dus waarschijnlijk binnenkort ook verplicht worden.

Wacht dus niet tot het laatste moment om de digitale omslag te maken, maar integreer het nu al stapsgewijs in uw onderneming. U kunt daarvoor de Billit-applicatie gebruiken, een digitale automatische facturatiedienst die u via CODA-bestanden of Ponto kunt koppelen aan een zakelijke rekening.

Ontdek hoe Billit u kan helpen om tijd en geld te besparen.

Nog geen zakelijke rekening?

Kom dan gerust langs bij een AXA Bankagent in uw buurt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Leverancierskrediet of leverancierskorting: welke optie is het interessantst?

Vaak krijgt u van uw leverancier twee betalingsopties: of u betaalt direct binnen de factuurdatum of u doet een beroep op betalingsuitstel. In het eerste geval krijgt u vaak korting (leverancierskorting), in het laatste wordt u een interestkost aangerekend (leverancierskrediet). Wat is nu het beste en zijn er nog andere opties? Lees verder en verken uw opties.

Lees verder

Zelfstandige in bijberoep: de springplank naar volwaardig ondernemerschap

Bekruipt u soms het gevoel dat u als zelfstandige meer loon naar werken zou kunnen krijgen, maar durft u geen afstand doen van uw vast inkomen als werknemer? Of ziet u een gat in de markt, maar twijfelt u of u er uw job wel voor wilt opgeven? Denk er dan eens over na om te beginnen met ondernemen als zelfstandige in bijberoep. U behoudt dan de stabiliteit van uw huidige job, maar geeft uw dromen een kans … al is het dan na de uren. Hoe zet u uw eerste stappen als zelfstandige in bijberoep? Met deze info geraakt u al een eind op weg.

Lees verder

CARO van Codabox: stuur kredietkaartafschriften automatisch door naar uw accountant

Hoe bezorgt u de afschriften van de kredietkaart van uw zaak aan uw accountant? Stuurt u ze nog altijd gewoon door? Dan hoeft u daar vanaf nu geen tijd meer in te steken, want met CARO van Codabox kunt u uw professionele kredietkaartafschriften vanaf nu automatisch laten doorsturen. Als uw accountant al met CodaBox werkt, kan CARO trouwens in één-twee-drie worden geactiveerd.

Lees verder

Waarom een kredietkaart voor ondernemers gebruiken?

Twijfelt u of u een professionele kredietkaart wil aanschaffen? Voor een beperkte jaarlijkse fee kan u met de meest simpele kredietkaart zoals de Visa4pro uw bedrijfsfinanciën beter managen, uw privé-vermogen beschermen en kan u gerust op reis vertrekken. De kaart wordt maandelijks afgerekend op uw professionele zichtrekening: geen rompslomp om op tijd terug te betalen.

Lees verder

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent