Doorlopende betalingsopdracht en domiciliëring: wat is het verschil?

Betalen Zichtrekening – 28 juli 2015

De meesten onder ons gebruiken ze allebei, maar wat is nu precies het verschil tussen een doorlopende betalingsopdracht en een domiciliëring? En wanneer gebruikt u de ene en wanneer de andere?

Wat is een doorlopende betalingsopdracht?

Met een doorlopende betalingsopdracht geeft u uw bank de opdracht om op een vaste datum - bijvoorbeeld de vijftiende van elke maand - een bedrag te storten op een bepaalde rekening. Zo’n opdracht beheert u volledig zelf en u kunt ze dus ook op elk moment zelf aanpassen of opzeggen.

Wanneer kiest u voor een doorlopende betalingsopdracht?

Bijvoorbeeld om uw huur te betalen of om elke maand iets opzij te zetten op een spaarrekening. De overschrijving gebeurt automatisch op de datum die u bepaald hebt, u moet zelf niets doen.

Wat is een domiciliëring?

Met een domiciliëring geeft u toestemming aan een bedrijf/schuldeiser om uw facturen automatisch te innen bij uw bank.

Wanneer kiest u voor een domiciliëring?

Voor betalingen die regelmatig terugkomen, zoals facturen voor gas en elektriciteit, telefoon en gsm,... De facturen worden automatisch en precies op tijd betaald, zolang er maar genoeg geld op uw zichtrekening staat.

Wat zijn de voordelen van domiciliëring?

• Uw betalingen gebeuren altijd op tijd: u moet zelf niets doen.
• Minder administratie, zowel voor uzelf als voor de begunstigde.
• Werkt in heel Europa.

Wat zijn de nadelen van domiciliëring?

• Het maandelijks bedrag kan variëren, dus kan er plots veel minder op uw rekening staan dan u dacht. In principe heeft uw schuldeiser u echter wel vooraf gewaarschuwd hoeveel u verschuldigd bent.
• Betalingen via domiciliëring kunt u niet even uitstellen omdat u er tijdelijk wat minder warmpjes bijzit. Maar dat geldt evenzeer voor een doorlopende betalingsopdracht voor uw huur bijvoorbeeld.

Wat is dus het grootste verschil tussen een domiciliëring en een doorlopende betalingsopdracht?

Doorlopende betalingsopdracht

Domiciliëring

· U betaalt altijd hetzelfde bedrag op dezelfde dag, zoals huur, een bedrag dat u wilt sparen, zakgeld voor uw kinderen,... U beheert de opdracht volledig zelf bij uw bank.

· Voor facturen met wisselende bedragen op wisselende data. Maar het kan ook elke maand hetzelfde bedrag zijn, bijvoorbeeld bij de terugbetaling van een krediet. De schuldeiser is wettelijk verplicht u op voorhand in te lichten over het bedrag dat hij gaat innen.

 

· Bij een doorlopende spaaropdracht kan dit bedrag wel variëren: bijvoorbeeld indien u het bedrag boven zoveel euro op een bepaalde datum automatisch wilt overschrijven van uw zichtrekening naar uw spaarrekening.

 

· Een domiciliëring vraagt u aan bij de begunstigde leverancier, die ze verder beheert. Een wijziging of opzegging regelt u dus ook rechtstreeks via die leverancier.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruikt u ook uw smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan bent u een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig. Met de AXA Bank mobile banking-app hebt u altijd uw bank op zak: u kunt altijd en overal betalen en u weet exact hoeveel er op uw rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn intussen al 2 jaar samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt vandaag de dag het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder