Uw droomproject realiseren én uw beleggingen behouden

Vermogen Beleggen Lenen Sparen – 05 juli 2021

Uw droomproject realiseren dankzij uw beleggingsportefeuille: het kan en biedt een aantal voordelen!

Uw belegging aanwenden als garantie voor een lening? Dat kan!

belegging als garantie
De rentes voor een krediet liggen nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent in plaats van uw effecten te verkopen.

Een woonst of tweede verblijf aankopen, renovatiewerken laten uitvoeren, … stuk voor stuk persoonlijke projecten die best wel wat geld kosten.

Gaat u daarvoor een lening aan? Dan bestaat de mogelijkheid om het geleende bedrag te laten waarborgen door de effecten op uw effectenrekening. Bij AXA Bank kan dat met de fondsen uit het Delegio-gamma. U hoeft dan geen hypotheek op uw eigen woning te vestigen, en uw beleggingen hoeft u niet te verkopen. De mogelijke toekomstige opbrengst van uw portefeuille bent u dan niet kwijt!

Het maximumbedrag dat u kunt lenen met uw beleggingsportefeuille als onderpand, is logischerwijze gebaseerd op de waarde van uw effecten en varieert van 60 tot 80 % daarvan, afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Bovendien houdt de bank rekening met eventuele waardeschommelingen op uw portefeuille.

De fondsen uit het Delegio-gamma van AXA Bank kunt u gebruiken als garantie voor uw lening bij de aankoop of renovatie van vastgoed.

Waarom lenen in plaats van uw beleggingen te verkopen?

De rentes die u moet betalen voor een krediet liggen momenteel nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent voor uw project in plaats van uw effecten te verkopen:

  • Beleggingen kunnen op de lange termijn potentieel mooie rendementen hebben die mogelijk hoger kunnen liggen dan de rente die u betaalt voor uw krediet.
  • Beleggen is – door het lagerenteklimaat - ook interessanter dan de rente die u op uw spaarrekening zou krijgen. Inflatie kan uw spaargeld bovendien in koopkracht doen dalen. Het kan dus een financieel interessante optie zijn om uw spaargeld te beleggen. Hou wel steeds een voldoende grote spaarsom aan voor onvoorziene omstandigheden.
  • Aangezien uw beleggingen als garantie gelden, hoeft u geen hypotheek of hypothecair mandaat aan te gaan, wat u notariskosten bespaart.
  • Onthou wel dat beleggen best op lange termijn wordt gezien – om zo de eventuele waardeschommelingen op de markten op te vangen - en ook altijd risico’s en kosten kunnen inhouden.

Zijn er nadelen?

Behalve de waardeschommelingen van uw effecten – die zoals eerder gezegd doorgaans worden opgevangen door ze op lange termijn aan te houden, is er nog iets waarmee u rekening moet houden: wanneer uw beleggingsportefeuille als onderpand dient, bent u niet meer helemaal vrij om daarmee te doen wat u wilt: eventuele aan- of verkopen doet u steeds in samenspraak met uw bank. U profiteert uiteraard wel van de potentiële opbrengsten.

Spreek erover

Heeft dit artikel u geïnspireerd voor uw droomproject en wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Kom hier alvast meer te weten over de voordelen van beleggen in het Delegio-gamma. Praat er zeker ook over met een AXA Bankagent. Die antwoordt graag op al uw vragen en zal u nuttige informatie kunnen geven!

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht. Of uw effecten op uw effectenrekening zullen in onderpand kunnen genomen worden, blijft een autonome kredietbeslissing van AXA Bank op basis van het ganse kredietdossier dat werd ingediend.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen in tijden van crisis

Inflatie, dure energie, oorlog en dreiging uit China. Heel wat uitdagingen voor beleggers. Hoe houdt u het hoofd koel in die woelige wereld? Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen. Tijdens een webinar gingen professor Jonathan Holslag en chief economist bij Crelan Bart Abeloos op zoek naar antwoorden.

Lees verder

Focus op de macro-economie: inflatie, inflatie, inflatie

Het gevaar van geopolitieke escalatie is, na een relatief rustige zomer, teruggekeerd. De energiesituatie is verre van uitgeklaard. De tekenen van groeiafkoeling worden zichtbaarder. Maar de blijvend hoge inflatiecijfers zetten al deze bezorgdheden op de achtergrond voor beleggers. Hoe moet het nu verder?

Lees verder

September 2022 in lijn met voorgaande maanden

De maand september sloot aan bij de ontwikkelingen van de afgelopen maanden, met een aanzienlijke druk op de prijzen, wat zorgde voor een verkrapping van het monetaire beleid van de centrale banken. Een combinatie die zowel op de consumptie als op de investeringen weegt.

Lees verder

Volgt na de inflatie een recessie? 9 vragen en antwoorden.

Tijdens de pandemie leek de stemming op de financiële markten opperbest. Nu covid stilaan naar de achtergrond verdwenen is, is de sfeer helemaal omgeslagen en slaat het pessimisme overal toe. Door de oplopende rente, de inflatie en de oorlogsdreiging hebben zowel het consumenten- als het beleggersvertrouwen zware klappen gekregen. Wat is er dan juist aan de hand? En is er licht aan het einde van de tunnel? Of loert er een recessie om de hoek? Een stand van (beurs)zaken.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent