Uw droomproject realiseren dankzij uw beleggingsportefeuille: het kan en biedt een aantal voordelen!
Uw belegging aanwenden als garantie voor een lening? Dat kan!
De rentes voor een krediet liggen nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent in plaats van uw effecten te verkopen.
Een woonst of tweede verblijf aankopen, renovatiewerken laten uitvoeren, … stuk voor stuk persoonlijke projecten die best wel wat geld kosten.
Gaat u daarvoor een lening aan? Dan bestaat de mogelijkheid om het geleende bedrag te laten waarborgen door de effecten op uw effectenrekening. Bij AXA Bank kan dat met de fondsen uit het Delegio-gamma. U hoeft dan geen hypotheek op uw eigen woning te vestigen, en uw beleggingen hoeft u niet te verkopen. De mogelijke toekomstige opbrengst van uw portefeuille bent u dan niet kwijt!
Het maximumbedrag dat u kunt lenen met uw beleggingsportefeuille als onderpand, is logischerwijze gebaseerd op de waarde van uw effecten en varieert van 60 tot 80 % daarvan, afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Bovendien houdt de bank rekening met eventuele waardeschommelingen op uw portefeuille.
De fondsen uit het Delegio-gamma van AXA Bank kunt u gebruiken als garantie voor uw lening bij de aankoop of renovatie van vastgoed.
Waarom lenen in plaats van uw beleggingen te verkopen?
De rentes die u moet betalen voor een krediet liggen momenteel nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent voor uw project in plaats van uw effecten te verkopen:
Beleggingen kunnen op de lange termijn potentieel mooie rendementen hebben die mogelijk hoger kunnen liggen dan de rente die u betaalt voor uw krediet.
Beleggen is – door het lagerenteklimaat - ook interessanter dan de rente die u op uw spaarrekening zou krijgen. Inflatie kan uw spaargeld bovendien in koopkracht doen dalen. Het kan dus een financieel interessante optie zijn om uw spaargeld te beleggen. Hou wel steeds een voldoende grote spaarsom aan voor onvoorziene omstandigheden.
Aangezien uw beleggingen als garantie gelden, hoeft u geen hypotheek of hypothecair mandaat aan te gaan, wat u notariskosten bespaart.
Onthou wel dat beleggen best op lange termijn wordt gezien – om zo de eventuele waardeschommelingen op de markten op te vangen - en ook altijd risico’s en kosten kunnen inhouden.
Zijn er nadelen?
Behalve de waardeschommelingen van uw effecten – die zoals eerder gezegd doorgaans worden opgevangen door ze op lange termijn aan te houden, is er nog iets waarmee u rekening moet houden: wanneer uw beleggingsportefeuille als onderpand dient, bent u niet meer helemaal vrij om daarmee te doen wat u wilt: eventuele aan- of verkopen doet u steeds in samenspraak met uw bank. U profiteert uiteraard wel van de potentiële opbrengsten.
Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht. Of uw effecten op uw effectenrekening zullen in onderpand kunnen genomen worden, blijft een autonome kredietbeslissing van AXA Bank op basis van het ganse kredietdossier dat werd ingediend.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.