Uw droomproject realiseren én uw beleggingen behouden

Vermogen Beleggen Lenen Sparen – 05 juli 2021

Uw droomproject realiseren dankzij uw beleggingsportefeuille: het kan en biedt een aantal voordelen!

Uw belegging aanwenden als garantie voor een lening? Dat kan!

belegging als garantie
De rentes voor een krediet liggen nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent in plaats van uw effecten te verkopen.

Een woonst of tweede verblijf aankopen, renovatiewerken laten uitvoeren, … stuk voor stuk persoonlijke projecten die best wel wat geld kosten.

Gaat u daarvoor een lening aan? Dan bestaat de mogelijkheid om het geleende bedrag te laten waarborgen door de effecten op uw effectenrekening. Bij AXA Bank kan dat met de fondsen uit het Delegio-gamma. U hoeft dan geen hypotheek op uw eigen woning te vestigen, en uw beleggingen hoeft u niet te verkopen. De mogelijke toekomstige opbrengst van uw portefeuille bent u dan niet kwijt!

Het maximumbedrag dat u kunt lenen met uw beleggingsportefeuille als onderpand, is logischerwijze gebaseerd op de waarde van uw effecten en varieert van 60 tot 80 % daarvan, afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Bovendien houdt de bank rekening met eventuele waardeschommelingen op uw portefeuille.

De fondsen uit het Delegio-gamma van AXA Bank kunt u gebruiken als garantie voor uw lening bij de aankoop of renovatie van vastgoed.

Waarom lenen in plaats van uw beleggingen te verkopen?

De rentes die u moet betalen voor een krediet liggen momenteel nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent voor uw project in plaats van uw effecten te verkopen:

  • Beleggingen kunnen op de lange termijn potentieel mooie rendementen hebben die mogelijk hoger kunnen liggen dan de rente die u betaalt voor uw krediet.
  • Beleggen is – door het lagerenteklimaat - ook interessanter dan de rente die u op uw spaarrekening zou krijgen. Inflatie kan uw spaargeld bovendien in koopkracht doen dalen. Het kan dus een financieel interessante optie zijn om uw spaargeld te beleggen. Hou wel steeds een voldoende grote spaarsom aan voor onvoorziene omstandigheden.
  • Aangezien uw beleggingen als garantie gelden, hoeft u geen hypotheek of hypothecair mandaat aan te gaan, wat u notariskosten bespaart.
  • Onthou wel dat beleggen best op lange termijn wordt gezien – om zo de eventuele waardeschommelingen op de markten op te vangen - en ook altijd risico’s en kosten kunnen inhouden.

Zijn er nadelen?

Behalve de waardeschommelingen van uw effecten – die zoals eerder gezegd doorgaans worden opgevangen door ze op lange termijn aan te houden, is er nog iets waarmee u rekening moet houden: wanneer uw beleggingsportefeuille als onderpand dient, bent u niet meer helemaal vrij om daarmee te doen wat u wilt: eventuele aan- of verkopen doet u steeds in samenspraak met uw bank. U profiteert uiteraard wel van de potentiële opbrengsten.

Spreek erover

Heeft dit artikel u geïnspireerd voor uw droomproject en wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Kom hier alvast meer te weten over de voordelen van beleggen in het Delegio-gamma. Praat er zeker ook over met een AXA Bankagent. Die antwoordt graag op al uw vragen en zal u nuttige informatie kunnen geven!

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht. Of uw effecten op uw effectenrekening zullen in onderpand kunnen genomen worden, blijft een autonome kredietbeslissing van AXA Bank op basis van het ganse kredietdossier dat werd ingediend.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Delta-variant beïnvloedt de wereldeconomie

De Delta-variant is een reden tot bezorgdheid. Het aantal nieuwe infecties blijft hoog en de wereldwijde vaccinatiegraad laag. Hoewel het effect op de economie kleiner is dan voorheen, beginnen de onzekerheden te wegen op het consumentenvertrouwen, vooral in de VS. De peilingen blijven over het algemeen positief, ondanks een lichte daling in augustus. We bekijken het continent per continent.

Lees verder

Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Lees verder

Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Lees verder

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

7 gouden beleggingstips

De beurskoersen evolueren dag en nacht. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële tips te volgen.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent