Uw droomproject realiseren én uw beleggingen behouden

Vermogen Beleggen Lenen Sparen – 05 juli 2021

Uw droomproject realiseren dankzij uw beleggingsportefeuille: het kan en biedt een aantal voordelen!

Uw belegging aanwenden als garantie voor een lening? Dat kan!

belegging als garantie
De rentes voor een krediet liggen nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent in plaats van uw effecten te verkopen.

Een woonst of tweede verblijf aankopen, renovatiewerken laten uitvoeren, … stuk voor stuk persoonlijke projecten die best wel wat geld kosten.

Gaat u daarvoor een lening aan? Dan bestaat de mogelijkheid om het geleende bedrag te laten waarborgen door de effecten op uw effectenrekening. Bij AXA Bank kan dat met de fondsen uit het Delegio-gamma. U hoeft dan geen hypotheek op uw eigen woning te vestigen, en uw beleggingen hoeft u niet te verkopen. De mogelijke toekomstige opbrengst van uw portefeuille bent u dan niet kwijt!

Het maximumbedrag dat u kunt lenen met uw beleggingsportefeuille als onderpand, is logischerwijze gebaseerd op de waarde van uw effecten en varieert van 60 tot 80 % daarvan, afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Bovendien houdt de bank rekening met eventuele waardeschommelingen op uw portefeuille.

De fondsen uit het Delegio-gamma van AXA Bank kunt u gebruiken als garantie voor uw lening bij de aankoop of renovatie van vastgoed.

Waarom lenen in plaats van uw beleggingen te verkopen?

De rentes die u moet betalen voor een krediet liggen momenteel nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent voor uw project in plaats van uw effecten te verkopen:

  • Beleggingen kunnen op de lange termijn potentieel mooie rendementen hebben die mogelijk hoger kunnen liggen dan de rente die u betaalt voor uw krediet.
  • Beleggen is – door het lagerenteklimaat - ook interessanter dan de rente die u op uw spaarrekening zou krijgen. Inflatie kan uw spaargeld bovendien in koopkracht doen dalen. Het kan dus een financieel interessante optie zijn om uw spaargeld te beleggen. Hou wel steeds een voldoende grote spaarsom aan voor onvoorziene omstandigheden.
  • Aangezien uw beleggingen als garantie gelden, hoeft u geen hypotheek of hypothecair mandaat aan te gaan, wat u notariskosten bespaart.
  • Onthou wel dat beleggen best op lange termijn wordt gezien – om zo de eventuele waardeschommelingen op de markten op te vangen - en ook altijd risico’s en kosten kunnen inhouden.

Zijn er nadelen?

Behalve de waardeschommelingen van uw effecten – die zoals eerder gezegd doorgaans worden opgevangen door ze op lange termijn aan te houden, is er nog iets waarmee u rekening moet houden: wanneer uw beleggingsportefeuille als onderpand dient, bent u niet meer helemaal vrij om daarmee te doen wat u wilt: eventuele aan- of verkopen doet u steeds in samenspraak met uw bank. U profiteert uiteraard wel van de potentiële opbrengsten.

Spreek erover

Heeft dit artikel u geïnspireerd voor uw droomproject en wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Kom hier alvast meer te weten over de voordelen van beleggen in het Delegio-gamma. Praat er zeker ook over met een AXA Bankagent. Die antwoordt graag op al uw vragen en zal u nuttige informatie kunnen geven!

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht. Of uw effecten op uw effectenrekening zullen in onderpand kunnen genomen worden, blijft een autonome kredietbeslissing van AXA Bank op basis van het ganse kredietdossier dat werd ingediend.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: let op voor uitstelgedrag

Spaart u voor uw pensioen? Dat is verstandig: u haalt er vandaag een belastingvoordeel uit en later een aanvullend inkomen. AXA Bank heeft de cijfers van 2021 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat sommige klanten de jaarlijkse stortingen steeds uitstellen. Onze tip: start met pensioensparen in januari met maandelijkse stortingen voor een beter potentieel rendement!

Lees verder

Benieuwd naar de wereld van morgen? Ontdek de 5 trends

In welke trends moet ik op lange termijn beleggen? Niet makkelijk wanneer u het niet weet. AXA Investment Managers, een vermogensbeheerder, heeft vijf tendensen binnen de zich ontwikkelende economie geïdentificeerd die waarschijnlijk zowel het tempo als het soort verandering in onze samenleving in de komende tien jaar zullen bepalen. Binnen deze tendensen nemen verschillende bedrijven de kop, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. Hun innovaties bieden oplossingen die een echt verschil zullen maken voor onze wereld. Kom meer te weten over deze vijf trends.

Lees verder

Terugblik op 2021: wereldwijd economisch herstel, ondanks de aanhoudende pandemie

De Covid-19-pandemie bleef ook in 2021 het nieuws overheersen. Maar dankzij de vaccinatiecampagnes zijn we kunnen afstappen van de 'stop-and-go' van de lockdowns en was een ruimere heropleving van de economie mogelijk. We kunnen dan ook stellen dat 2021 een jaar van duidelijk economisch herstel was, al hadden we te kampen met beperkingen en een zekere volatiliteit.

Lees verder

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent