Uw droomproject realiseren én uw beleggingen behouden

Vermogen Beleggen Lenen Sparen – 05 juli 2021

Uw droomproject realiseren dankzij uw beleggingsportefeuille: het kan en biedt een aantal voordelen!

Uw belegging aanwenden als garantie voor een lening? Dat kan!

belegging als garantie
De rentes voor een krediet liggen nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent in plaats van uw effecten te verkopen.

Een woonst of tweede verblijf aankopen, renovatiewerken laten uitvoeren, … stuk voor stuk persoonlijke projecten die best wel wat geld kosten.

Gaat u daarvoor een lening aan? Dan bestaat de mogelijkheid om het geleende bedrag te laten waarborgen door de effecten op uw effectenrekening. Bij AXA Bank kan dat met de fondsen uit het Delegio-gamma. U hoeft dan geen hypotheek op uw eigen woning te vestigen, en uw beleggingen hoeft u niet te verkopen. De mogelijke toekomstige opbrengst van uw portefeuille bent u dan niet kwijt!

Het maximumbedrag dat u kunt lenen met uw beleggingsportefeuille als onderpand, is logischerwijze gebaseerd op de waarde van uw effecten en varieert van 60 tot 80 % daarvan, afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Bovendien houdt de bank rekening met eventuele waardeschommelingen op uw portefeuille.

De fondsen uit het Delegio-gamma van AXA Bank kunt u gebruiken als garantie voor uw lening bij de aankoop of renovatie van vastgoed.

Waarom lenen in plaats van uw beleggingen te verkopen?

De rentes die u moet betalen voor een krediet liggen momenteel nog steeds relatief laag. Dat levert een aantal voordelen op wanneer u leent voor uw project in plaats van uw effecten te verkopen:

  • Beleggingen kunnen op de lange termijn potentieel mooie rendementen hebben die mogelijk hoger kunnen liggen dan de rente die u betaalt voor uw krediet.
  • Beleggen is – door het lagerenteklimaat - ook interessanter dan de rente die u op uw spaarrekening zou krijgen. Inflatie kan uw spaargeld bovendien in koopkracht doen dalen. Het kan dus een financieel interessante optie zijn om uw spaargeld te beleggen. Hou wel steeds een voldoende grote spaarsom aan voor onvoorziene omstandigheden.
  • Aangezien uw beleggingen als garantie gelden, hoeft u geen hypotheek of hypothecair mandaat aan te gaan, wat u notariskosten bespaart.
  • Onthou wel dat beleggen best op lange termijn wordt gezien – om zo de eventuele waardeschommelingen op de markten op te vangen - en ook altijd risico’s en kosten kunnen inhouden.

Zijn er nadelen?

Behalve de waardeschommelingen van uw effecten – die zoals eerder gezegd doorgaans worden opgevangen door ze op lange termijn aan te houden, is er nog iets waarmee u rekening moet houden: wanneer uw beleggingsportefeuille als onderpand dient, bent u niet meer helemaal vrij om daarmee te doen wat u wilt: eventuele aan- of verkopen doet u steeds in samenspraak met uw bank. U profiteert uiteraard wel van de potentiële opbrengsten.

Spreek erover

Heeft dit artikel u geïnspireerd voor uw droomproject en wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Kom hier alvast meer te weten over de voordelen van beleggen in het Delegio-gamma. Praat er zeker ook over met een AXA Bankagent. Die antwoordt graag op al uw vragen en zal u nuttige informatie kunnen geven!

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht. Of uw effecten op uw effectenrekening zullen in onderpand kunnen genomen worden, blijft een autonome kredietbeslissing van AXA Bank op basis van het ganse kredietdossier dat werd ingediend.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent