Successies: het duolegaat, met uitsterven bedreigd in Vlaanderen

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Gezin – 22 november 2019

Wie een geldsom wil nalaten aan een ver familielid of een vriend en erfbelasting wil vermijden, kan gebruikmaken van het duolegaat. Bij testament worden er naast een vriend of familielid ook één of meerdere goede doelen aangeduid. Deze liefdadigheidsinstelling betaalt dan alle erfbelasting. De Vlaamse regering heeft echter beslist om vanaf 2021 het duolegaat af te schaffen. Een woordje uitleg.

Het duolegaat: een win-winsituatie

duolegaat 
Het duolegaat, een winnende combinatie maar op termijn met uitsterven bedreigd in Vlaanderen.

Wanneer we denken aan een nalatenschap, erfenis of testament, denken we onmiddellijk aan de erfbelasting die zal worden geheven op het bedrag dat we met zoveel geduld hebben opgebouwd voor onze naasten.

Hoe verder de verwantschapsband, hoe hoger de erfbelasting. Momenteel variëren de tarieven, afhankelijk van het bedrag dat wordt nagelaten aan een ver familielid of vriend:

  • van 25% tot 55% in Vlaanderen;
  • van 30% tot 80% in Wallonië;
  • van 40% tot 80% in Brussel.

Maar wist u dat het mogelijk is om een geldsom na te laten aan iemand buiten uw familie of een ver familielid, zonder dat die belast wordt?

Hoe? Door een deel van uw erfenis af te staan aan een liefdadigheidsinstelling, die u vooraf hebt aangewezen. Bijvoorbeeld het Rode Kruis.

Dit systeem van duolegaat is vooral populair bij mensen die geen naaste verwanten, zoals een partner of kinderen hebben.

Hoe werkt het duolegaat?

U duidt via testament de persoon en de liefdadigheidsinstelling van uw keuze aan. Die instelling zorgt voor alle administratieve formaliteiten en betaalt de erfbelasting:

  • tegen een voorkeurstarief (dat verschilt naargelang de gewesten, in Vlaanderen bedraagt het 8,5 % voor alle verenigingen) voor het bedrag dat u eraan toekent;
  • tegen het tarief dat van kracht is voor het bedrag dat aan de door u gekozen persoon is beloofd.

Uw vriend of nichtje betaalt dus geen successierechten.

Te vermijden valkuilen bij een duolegaat

Uiteraard moet u zich er vooraf van vergewissen dat:

  • de begunstigde (een neefje bijvoorbeeld) er belang bij heeft ten opzichte van een belasting op de hele erfenis;
  • de vereniging de kosten eruit kan halen nadat ze de volledige erfbelasting heeft betaald.

Het duolegaat: op termijn met uitsterven bedreigd in Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft aangegeven dat ze van plan is om dit voordeel af te schaffen in 2021 omdat ze het niet eerlijk vindt en gelijkstelt met fiscale planning, wat vooral door vermogende mensen wordt gebruikt.

Geen paniek: op het ogenblik dat we dit artikel schrijven, is er nog geen enkele formele beslissing genomen over:

  • een compensatievoordeel voor liefdadigheidsinstellingen die, indien het duolegaat verdwijnt, riskeren om deze financiële steun te verliezen;
  • een verlaging van de successierechten voor verre familie en vrienden;
  • ...

De komende weken en maanden zal hier meer duidelijkheid over komen. Het heeft dus nog geen zin om uw duolegaat te laten aanpassen voordat er een concrete nieuwe regeling is.

Deze materie is dus volop in beweging. Daarom kunt u zich maar beter goed informeren bij de notaris.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Taks op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro afgeschaft

In zijn arrest van donderdag 17 oktober 2019 verklaarde het Grondwettelijk Hof de taks van 0,15 % op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro ongrondwettelijk. Opgelet: deze taks wordt afgeschaft, maar de betrokken beleggers moeten deze taks nog betalen voor de referentieperiodes die uiterlijk op 30 september 2019 aflopen.

Lees verder

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

Eindejaarsfeesten, verjaardagen, familiefeesten… redenen genoeg om u volgende vraag te stellen: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Lees verder

Pensioensparen: 980 of 1.260 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 980 of 1.260 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 980 of 1.260 euro pensioensparen?

Lees verder

De economie koelt af, centrale banken grijpen in

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Lees verder

Klaar om uw plannen te realiseren dankzij modelportefeuilles?

Bij AXA Bank nemen we de opbouw en het beheer van uw financiën zeer ernstig. U kunt rekenen op onze experts. Om te beginnen is er uw bankagent, ondersteund door een unieke digitale tool om een gediversifieerde portefeuille voor uw plannen op te bouwen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen.

Lees verder