De economie koelt af, centrale banken grijpen in

Vermogen Actueel Beleggen – 22 oktober 2019

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Verenigde Staten van Amerika: handelsconflict beïnvloedt economie

Economie koelt af, centrale banken grijpen in 
De handelsoorlog op wereldvlak en de Brexit in Europa blijven de wereldeconomie beheersen.

Studies wijzen erop dat de impact van het handelsconflict met China en de vertraging van de wereldeconomie op de VS groeit. Dat doet zich vooral voelen in de productiesector, die het moeilijker heeft. De dienstensector lijkt hier vooralsnog niet onder te lijden.

Intussen zorgt vooral de consument ervoor dat de Amerikaanse economie blijft draaien. De werkloosheid is laag en het inkomen van de gezinnen solide, wat vertrouwen geeft en zich vertaalt in een sterke consumptie.

De dollar staat ook nog steeds ijzersterk. Dat komt – onder meer - omdat er veel overheidsobligaties gekocht worden. En de Amerikaanse munt doet het altijd goed als het minder goed gaat in de wereld. De dollar wordt dan gezien als een veilige haven.

Ook de Fed (Federal Reserve) is opnieuw een ondersteunende factor voor de Amerikaanse economie. Ze aarzelde (dit keer) niet om de rente te verlagen met 25 basispunten, wat de bedrijven zuurstof moet geven.

AXA Investment Managers gaat overigens uit van een nieuwe renteverlaging in december. De vaak gehoorde doemberichten over een recessie zijn daarom volgens AXA IM wat overdreven. Er zou daarentegen eerder sprake zijn van groei, naar verwachting 2,3% in 2019 en 1,6% in 2020, aldus nog AXA Investment Managers.

Ook groeivertraging voor Chinese economie

Ook in China vertraagt de economie. En ook hier ligt de oorzaak dus in het handelsconflict met de Verenigde Staten, dat destructief is, niet alleen voor de Chinese economie, maar ook voor verschillen de andere landen in die zone.

Er zijn echter tekenen van herstel. De investeringen in infrastructuur zien bijvoorbeeld een heropleving. Dat is cruciaal voor de Chinese economie. Er is daarom hoop dat dat het vooralsnog minder erg is dan wat de cijfers doen uitschijnen. AXA Investment Managers gaat in 2019 uit van een groei van 6,1% en voor 2020 schat het in dat China 5,8% groeicijfers optekent.

En de opkomende landen?

Ook de Emerging Markets gaan gebukt onder de druk van het handelsconflict, wat de export beperkt.

Er is momenteel geen recessie in zicht. AXA IM situeert de groeivoorspellingen op 4% voor 2019 en 4,4% in 2020.

Komt er (snel) een oplossing voor het handelsconflict?

Het handelsconflict kan niet in één zin samengevat worden. De onderhandelingen verlopen chaotisch, ingegeven door de frequentie waarmee de Amerikaanse president Trump twitterberichten de wereld in stuurt. Enkele dagen geleden signaleerde hij dat een echte deal sneller kan komen dan verwacht. Daarvoor wees hij een op tijdelijke deal. En nog daarvoor twitterde hij dat de VS helemaal niet klaar is voor een deal.

Nogmaals: de verwachting is dat er uiteindelijk wel een overeenkomst zal gevonden worden. Ook al omdat beide partijen uiteindelijk wel een en ander te verliezen hebben. Maar nu is er een nieuw element: een deal zou goed staan voor een president die een tweede ambtstermijn ambieert ...

Eurozone: onenigheid over beleid ECB

In de Eurozone tekent zich een verschil af tussen landen die eerder gericht zijn op service – zoals Frankrijk en Italië - en landen met een exportgerichte productie-economie, zoals Duitsland. Die laatste categorie heeft het moeilijker omdat de economie daar afhangt van export, naar bijvoorbeeld China. Er is dan ook sprake van een mogelijke technische recessie in Duitsland.

Maar globaal verrassen de cijfers niet langer ‘negatief’. In die wat onduidelijke context besliste de Europese Centrale Bank opnieuw schulden op te kopen. De ECB is echter diep verdeeld over het beleid dat moet gevoerd worden. Het ene kamp wil de inflatie beperken. Het andere kamp wil de groei aanzwengelen. De een ziet geen recessie, de andere wel. Nog anderen zijn dan weer bevreesd dat Donald Trump ook Europa tarieven zal opleggen. Een reeds zwakke auto-industrie zou het dan wel eens écht moeilijk kunnen krijgen.

Het is dus allesbehalve een rustige afscheid voor Mario Draghi. De nieuwe ECB-voorzitter, Christine Lagarde, mag straks de tegenstanders verzoenen. AXA IM ziet de groei in de eurozone in 2019 op 1,1% eindigen en voor 2020 is haar voorspelling 0,9%. 

Economie in ban van handelsoorlog

De handelsoorlog blijft de economie op wereldvlak beheersen. Hoe het zal aflopen, is momenteel moeilijk te zeggen. De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder