De economie koelt af, centrale banken grijpen in

Vermogen Actueel Beleggen – 22 oktober 2019

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Verenigde Staten van Amerika: handelsconflict beïnvloedt economie

Economie koelt af, centrale banken grijpen in 
De handelsoorlog op wereldvlak en de Brexit in Europa blijven de wereldeconomie beheersen.

Studies wijzen erop dat de impact van het handelsconflict met China en de vertraging van de wereldeconomie op de VS groeit. Dat doet zich vooral voelen in de productiesector, die het moeilijker heeft. De dienstensector lijkt hier vooralsnog niet onder te lijden.

Intussen zorgt vooral de consument ervoor dat de Amerikaanse economie blijft draaien. De werkloosheid is laag en het inkomen van de gezinnen solide, wat vertrouwen geeft en zich vertaalt in een sterke consumptie.

De dollar staat ook nog steeds ijzersterk. Dat komt – onder meer - omdat er veel overheidsobligaties gekocht worden. En de Amerikaanse munt doet het altijd goed als het minder goed gaat in de wereld. De dollar wordt dan gezien als een veilige haven.

Ook de Fed (Federal Reserve) is opnieuw een ondersteunende factor voor de Amerikaanse economie. Ze aarzelde (dit keer) niet om de rente te verlagen met 25 basispunten, wat de bedrijven zuurstof moet geven.

AXA Investment Managers gaat overigens uit van een nieuwe renteverlaging in december. De vaak gehoorde doemberichten over een recessie zijn daarom volgens AXA IM wat overdreven. Er zou daarentegen eerder sprake zijn van groei, naar verwachting 2,3% in 2019 en 1,6% in 2020, aldus nog AXA Investment Managers.

Ook groeivertraging voor Chinese economie

Ook in China vertraagt de economie. En ook hier ligt de oorzaak dus in het handelsconflict met de Verenigde Staten, dat destructief is, niet alleen voor de Chinese economie, maar ook voor verschillen de andere landen in die zone.

Er zijn echter tekenen van herstel. De investeringen in infrastructuur zien bijvoorbeeld een heropleving. Dat is cruciaal voor de Chinese economie. Er is daarom hoop dat dat het vooralsnog minder erg is dan wat de cijfers doen uitschijnen. AXA Investment Managers gaat in 2019 uit van een groei van 6,1% en voor 2020 schat het in dat China 5,8% groeicijfers optekent.

En de opkomende landen?

Ook de Emerging Markets gaan gebukt onder de druk van het handelsconflict, wat de export beperkt.

Er is momenteel geen recessie in zicht. AXA IM situeert de groeivoorspellingen op 4% voor 2019 en 4,4% in 2020.

Komt er (snel) een oplossing voor het handelsconflict?

Het handelsconflict kan niet in één zin samengevat worden. De onderhandelingen verlopen chaotisch, ingegeven door de frequentie waarmee de Amerikaanse president Trump twitterberichten de wereld in stuurt. Enkele dagen geleden signaleerde hij dat een echte deal sneller kan komen dan verwacht. Daarvoor wees hij een op tijdelijke deal. En nog daarvoor twitterde hij dat de VS helemaal niet klaar is voor een deal.

Nogmaals: de verwachting is dat er uiteindelijk wel een overeenkomst zal gevonden worden. Ook al omdat beide partijen uiteindelijk wel een en ander te verliezen hebben. Maar nu is er een nieuw element: een deal zou goed staan voor een president die een tweede ambtstermijn ambieert ...

Eurozone: onenigheid over beleid ECB

In de Eurozone tekent zich een verschil af tussen landen die eerder gericht zijn op service – zoals Frankrijk en Italië - en landen met een exportgerichte productie-economie, zoals Duitsland. Die laatste categorie heeft het moeilijker omdat de economie daar afhangt van export, naar bijvoorbeeld China. Er is dan ook sprake van een mogelijke technische recessie in Duitsland.

Maar globaal verrassen de cijfers niet langer ‘negatief’. In die wat onduidelijke context besliste de Europese Centrale Bank opnieuw schulden op te kopen. De ECB is echter diep verdeeld over het beleid dat moet gevoerd worden. Het ene kamp wil de inflatie beperken. Het andere kamp wil de groei aanzwengelen. De een ziet geen recessie, de andere wel. Nog anderen zijn dan weer bevreesd dat Donald Trump ook Europa tarieven zal opleggen. Een reeds zwakke auto-industrie zou het dan wel eens écht moeilijk kunnen krijgen.

Het is dus allesbehalve een rustige afscheid voor Mario Draghi. De nieuwe ECB-voorzitter, Christine Lagarde, mag straks de tegenstanders verzoenen. AXA IM ziet de groei in de eurozone in 2019 op 1,1% eindigen en voor 2020 is haar voorspelling 0,9%. 

Economie in ban van handelsoorlog

De handelsoorlog blijft de economie op wereldvlak beheersen. Hoe het zal aflopen, is momenteel moeilijk te zeggen. De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Neem in 2020 de juiste beslissing voor uw geld

Zal 2020 voor uw financiën uw jaar worden? We hopen het. Neem in ieder geval de juiste beslissingen voor uw geld dit jaar … maar ook voor later. Het doel: dat uw financiën weer evenwicht en appetijt vinden in een klimaat van aanhoudend lage rentevoeten.

Lees verder

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder

Is uw geld beleggen het risico waard?

U loopt geen gevaar wanneer u dit artikel leest. En toch duiken er overal in ons leven risico's op: dat u een ongeval krijgt, ziek wordt of uw werk verliest. Zo ook wanneer u belegt. Beleggen kan beginnende beleggers afschrikken. In werkelijkheid is elk risico anders. Om rendement te verkrijgen in deze tijden van lage rentes, moet u bewust een engagement aangaan en proberen om uw risico's zo veel mogelijk te beperken. Hoe? Door ze te analyseren.

Lees verder

Advies vragen voor uw geld: vier voordelen

U hebt waarschijnlijk al intresten op uw spaarrekening ontvangen. Niet om over naar huis te schrijven, toch? Waar kunt u naartoe om genoeg rendement proberen te behalen, zodat u over een paar jaar of bij uw pensioen de plannen kunt financieren die u zo aan het hart liggen? Hoe meer u uitstelt, hoe minder u ervan zult kunnen profiteren. Vraag nu al advies aan beleggingsspecialisten.

Lees verder