Een beleggingsstrategie voor iedere leeftijd

Vermogen Beleggen Pensioen Sparen – 29 januari 2019

Januari is de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten. En hoe zit het met uw geld? Julie (25 jaar), Peter (34 jaar) en Ellen (45 jaar) hebben elk hun eigen projecten. Ontdek hier hun goede voornemens voor 2019 (sparen, onder meer voor hun pensioen, en beleggen volgens hun mogelijkheden).

een beleggingsstrategie voor iedere leeftijd 
“ Hoe vermijd ik al te grote risico’s met mijn geld? ” vraagt Julie (25) zich af.

Julie, 25 jaar. Een auto, en liefst snel! Ze denkt ook aan een appartement.

Julie heeft grootse projecten voor ogen en heeft nog een hele toekomst voor zich.

Ze heeft plannen op korte termijn en wil zo min mogelijk risico's nemen met het geld dat ze opzij zet.

De mogelijke oplossingen: termijnrekeningen, kasbons en obligaties of fondsen met gewaarborgd kapitaal.

Onze tip: ze let best op de eindvervaldag of beleggingshorizon en kiest dan de belegging die overeenstemt met de periode waarin ze het geld nodig zal hebben.

Julie is ook van plan om een beetje te beleggen. Daarom belegt ze op regelmatige basis een klein bedrag dat ze niet onmiddellijk nodig heeft. Dat loopt automatisch in bijvoorbeeld en beleggingsplan, vanaf 25 euro.

“Een goed fonds belegt in verschillende activaklassen en doordat er een spreiding is in de tijd, daalt het volatiliteitsrisico van de dagkoersen ten opzichte van individuele aandelen.” (Xavier Gys, Head of Invest bij AXA Bank)

Bovendien kan ze door haar jonge leeftijd het effect van de samengestelde rente ten volle benutten. Goed gezien, Julie!

Peter, 34 jaar, een jonge eigenaar, die ook aan later denkt …

Peter investeert in zijn eerste woning. Van wat maandelijks overblijft na de aflossing van zijn woonkrediet en alle andere kosten, belegt hij op lange termijn het deel dat hij niet onmiddellijk nodig heeft.

Hij heeft er de informatie al op nageslagen: zijn spaargeld brengt weinig op (en heeft bovendien te lijden onder de inflatie) en hij zal maar een bescheiden pensioen krijgen

Ook voor hem is de beleggingshorizon duidelijk! Het belegginsplan is ook een goed idee, niet alleen voor hem (regelmatig kleine bedragen beleggen), maar ook later voor zijn kinderen.

Ellen (45 jaar), haar pensioen is nog veraf, maar …

Ze heeft een druk leven maar heeft nog wel wat tijd over om na te denken over de cruise rond de wereld die ze later wil doen. Ze bereidt zich voor. Ze doet al aan pensioensparen om het fiscale voordeel te genieten.

Ze begint ook na te denken over haar pensioen en is te weten gekomen dat er een groot verschil zal zijn tussen haar laatste loon en het pensioen dat ze zal ontvangen.

Om te weten te komen hoeveel extra geld ze later nodig zal hebben, heeft ze de test gedaan om het bedrag te berekenen dat ze nodig zal hebben. Voor haar reis rond de wereld …

Ze heeft beslist om het bedrag dat ze maandelijks overhoudt in een beleggingsplan te beleggen. Het duurt nog wel even vooraleer Ellen met pensioen gaat, dus kan ze er bijvoorbeeld voor kiezen om in producten te beleggen die meer risico's inhouden, zoals aandelen of fondsen die al meteen zorgen voor een goed gediversifieerde aandelen- en/of obligatieportefeuille.

Maar dat hangt natuurlijk af van een aantal persoonlijke factoren, zoals haar beleggersprofiel, haar kennis van en ervaring met beleggingsproducten.

Twee tips die blijk geven van gezond verstand, ongeacht uw leeftijd

  • 1. Voorzichtigheid begint met sparen. Zorg voor een appeltje voor de dorst: een strategische 'spaarpot' van hoogstens 3 tot 6 maanden nettoloon volstaat in principe om het hoofd te bieden aan onvoorziene uitgaven.
  • 2. Pensioensparen: gemakkelijk en fiscaal aantrekkelijk. Noodzakelijk, maar niet voldoende. Begin er vroeg aan (voor 55 jaar); zo geniet u een effect op lange termijn en beschikt u morgen over een extra inkomen; tegelijkertijd kunt u elk jaar het fiscaal aftrekbare maximumbedrag genieten. Voor 2019: 30 % als u 980 euro stort, 25 % als u 1260 euro stort.

Bereken zelf of lees verder…

En … actie!

De beste manier om een mooi overzicht te krijgen, is een afspraak te maken met een bankagent. U kunt met hem praten over uw projecten, behoeften, budget, het kapitaal waarover u beschikt of dat u later nodig zult hebben. Er worden ook simulaties gemaakt. Aan de hand van een paar vragen bepaalt uw bankagent uw risicoprofiel. Hoeveel risico bent u bereid te nemen om het potentiële rendement van uw beleggingen te vergroten? Over welke kennis en ervaring beschikt u op het vlak van beleggen? Wat is uw financiële situatie? Kortom, deze afspraak is een investering in uw toekomst!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent