Een cadeau nu, een mooi project voor later!

Vermogen Beleggen – 03 december 2021

Eindejaarsfeesten, verjaardagen, familiefeesten… redenen genoeg om u volgende vraag te stellen: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

beleggingsplan 
Het beleggingsplan: het ideale geschenk. Eenvoudig, flexibel en voor een gerust gemoed.

Een cadeau voor een mooie financiële toekomst

We geven (klein)kinderen vaak cash geld of zetten het op hun spaarrekening. Het voordeel van een spaarrekening: het is veilig. Het nadeel: de rente staat momenteel laag.

U bent vast op zoek naar een alternatieve oplossing die potentieel meer kan opleveren: een beleggingsplan. Aangezien het een aantal jaar zal duren voordat uw (klein)kinderen uw financiële steun nodig hebben, bijvoorbeeld voor hun studies of de aankoop van een auto of woning, is een beleggingsplan zeker het overwegen waard.

Op lange termijn kan een hoger rendement immers een groot verschil maken. Doe hier de test.

Een plan nu, een mooi project binnen enkele jaren!

Met een beleggingsplan:

  • belegt u automatisch en al vanaf kleine bedragen, met een minimum van 25 euro per jaar;
  • stort u elke maand, 3 maanden, 6 maanden of elk jaar;
  • belegt u in één of meerdere fondsen die u bij aanvang hebt gekozen;
  • stort u op verschillende tijdstippen, om het risico van slechte timing te vermijden;
  • kunt u op eender welk moment uw criteria kosteloos wijzigen.

En welk risico is hieraan verbonden?

U krijgt een potentieel hoger rendement, maar uw kapitaal is niet gegarandeerd.

De fondsen beleggen wel in vele verschillende aandelen, eventueel in combinatie met obligaties of andere fondsen. Het doel: uw risico spreiden.

Aandelenbeleggingen kunnen op korte termijn volatieler zijn, maar doorgaans leveren ze op lange termijn een positief rendement op.

Aangezien uw (klein)kind dit geld niet onmiddellijk nodig heeft, kunt u overwegen om een aandelenfonds te kiezen.

De fondsen worden beheerd door experts die de financiële markten voortdurend in de gaten houden.

Keuze van het fonds, de periodiciteit, maar ook van de effectenrekening

U kiest zelf of u het beleggingsplan op een effectenrekening op naam van de begunstigde (kind of kleinkind) OF op uw naam laat zetten:

  • als de effectenrekening niet op uw naam staat, weet dan dat de begunstigde ten vroegste zelf over de effecten kan beschikken (verkopen of omwisselen) op het moment dat hij of zij 18 jaar wordt. Indien men er vroeger over wil beschikken, dan is het akkoord van de vrederechter nodig.
  • als de effectenrekening op uw naam staat: u hebt alle kaarten in handen: u beslist zelf over de beleggingsstrategie en wanneer u de beleggingsfondsen overmaakt naar de effectenrekening van uw (klein)kind... of de opbrengst van de verkoop naar zijn of haar zichtrekening.

Waar te beginnen?

U kunt snel en eenvoudig een beleggingsplan openen via mobile banking of homebanking, in de keuzehulp, na het lezen van de relevante informatie.

Hebt u advies nodig, bijv. over de keuze van de meest geschikte fondsen?

Hij zal elke stap met u overlopen en samen met u het meest geschikte plan opstellen.

Lees meer over dit onderwerp

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent