Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

Een sterke start Ondernemen – 14 maart 2019

U wilt een nieuwe onderneming oprichten. U hebt misschien al een strategie uitgewerkt. Maar is uw plan wel financieel haalbaar? Zeker als u een lening wilt aangaan of krediet aanvragen is het essentieel dat u uw financiële strategie grondig uitwerkt in een financieel plan. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht.

Een financieel plan: verplicht?

 financieel plan
Bij het opstellen van een financieel plan is het belangrijk dat u op lange termijn denkt.

Een financieel plan opstellen is verplicht als u een vennootschap opricht, zowel een naamloze vennootschap (nv), een besloten vennootschap (bv) of een coöperatieve vennootscchap (cv) . Bij de ondertekening van uw oprichtingsakte moet dit financieel plan aan de notaris overhandigd worden.

Dat financieel plan moet minimaal een aantal zaken bevatten, zoals een overzicht van alle financieringsbronnen, een beschrijving van de hypotheses inzake inkomsten en uitgaven, een voorspelling van het resultaat na 1 jaar en na 2 jaar en een geprojecteerde balans na 1 jaar en na 2 jaar.

Geen idee hoe u hieraan moet beginnen? Ontdek er alles over in onze blog Hoe doe ik dat, een financieel plan opstellen?

Gaat u failliet binnen een periode van 3 jaar na oprichting, dan kan uw financieel plan worden opgevraagd. Blijkt daaruit dat uw financieel plan onvoldoende onderbouwd is, dan kunt u of een andere vennoot persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Richt u een eenmanszaak op, dan is een financieel plan opstellen niet verplicht. Toch is het zeker aan te raden om dat wel te doen. U vergroot zo de kans dat uw onderneming financieel gezond zal zijn.

Waarom heb ik een financieel plan nodig?

Om te achterhalen of de strategie die u in uw ondernemingsplan hebt uitgestippeld ook financieel haalbaar is, moet u een financieel plan opstellen. Dat houdt in dat u uw strategie in cijfers uitdrukt en uw verwachte omzet berekent. Zo kunt u uw strategie bijsturen als blijkt dat die niet haalbaar is. Op die manier komt u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen te staan.

Belangrijk is dat u op de lange termijn denkt. Waar zult u over 5 jaar staan? Wees daar realistisch in. Maak de balans op van uw verwachte inkomsten en uitgaven en bereken wanneer u break-even zult draaien.

Kunt u uw onderneming niet alleen bekostigen, dan helpt een financieel plan om uw bankagent te overtuigen. Een goed uitgewerkt financieel plan toont immers aan dat u uw lening kunt terugbetalen. Let op: uw financieel plan moet voorzien dat u voor uzelf voldoende middelen opzij zet. Om van te leven, maar ook om te kunnen sparen of beleggen.

Ook als u geen krediet aanvraagt, is een financieel plan erg nuttig. U staat steviger in uw schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of investeerders.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe stelt u als beginnend ondernemer een goed financieel plan op?

Bent u van plan een nieuwe onderneming op te starten? Dan is de rol van uw boekhouder daarin cruciaal. Een van de belangrijkste taken voor de boekhouder is het opmaken van een financieel plan. Sinds kort werd de minimuminhoud van dat financieel plan verstrengd. Maar wat moet zo’n financieel plan tegenwoordig allemaal bevatten? Dit zijn volgens bedrijfsrevisor Guy Parmentier de 10 stappen die u in het kader van de oprichting en het opmaken van het financieel plan moet volgen.

Lees verder

Een ondernemingsplan opstellen: onze tips

Zelfstandig worden is spannend, getuigt van ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk karakter. Makkelijk is dat niet altijd. Er zijn heel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Een belangrijk startpunt is een goed uitgewerkt ondernemingsplan (of businessplan). Maar wat moet daar allemaal instaan? En hoe begint u eraan?

Lees verder