Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

Een sterke start Ondernemen – 24 september 2015

U wilt een nieuwe onderneming oprichten. U hebt misschien al een strategie uitgewerkt. Maar is uw plan wel financieel haalbaar? Zeker als u een lening wilt aangaan of krediet aanvragen is het essentieel dat u uw financiële strategie grondig uitwerkt in een financieel plan. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht.

Een financieel plan: verplicht?

 financieel plan
 Belangrijk is dat u op lange termijn denkt.

Een financieel plan opstellen is verplicht als u een NV, een BVBA of een Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) opricht. Bij de ondertekening van uw oprichtingsakte moet dit financieel plan aan de notaris overhandigd worden.

Gaat u binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet, dan kan uw financieel plan worden opgevraagd. Blijkt daaruit dat uw financieel plan onvoldoende onderbouwd is, dan kunt u of een andere vennoot persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Richt u een eenmanszaak op, dan is een financieel plan opstellen niet verplicht. Toch is het zeker aan te raden om dat wel te doen. U vergroot zo de kans dat uw onderneming financieel gezond zal zijn.

Waarom heb ik een financieel plan nodig?

Om te achterhalen of de strategie die u in uw ondernemingsplan hebt uitgestippeld ook financieel haalbaar is, moet u een financieel plan opstellen. Dat houdt in dat u uw strategie in cijfers uitdrukt en uw verwachte omzet berekent. Zo kunt u uw strategie bijsturen als blijkt dat die niet haalbaar is. Op die manier komt u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen te staan.

Belangrijk is dat u op de lange termijn denkt. Waar zult u over 5 jaar staan? Wees daar realistisch in. Maak de balans op van uw verwachte inkomsten en uitgaven en bereken wanneer u break-even zult draaien.

Kunt u uw onderneming niet alleen bekostigen, dan helpt een financieel plan om uw bankagent te overtuigen. Een goed uitgewerkt financieel plan toont immers aan dat u uw lening kunt terugbetalen. Let op: uw financieel plan moet voorzien dat u voor uzelf voldoende middelen opzij zet. Om van te leven, maar ook om te kunnen sparen of beleggen.

Ook als u geen krediet aanvraagt, is een financieel plan erg nuttig. U staat steviger in uw schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of investeerders.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een ondernemingsplan opstellen: onze tips

Zelfstandig worden is spannend, getuigt van ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk karakter. Makkelijk is dat niet altijd. Er zijn heel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Een belangrijk startpunt is een goed uitgewerkt ondernemingsplan (of businessplan). Maar wat moet daar allemaal instaan? En hoe begint u eraan?