Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

Een sterke start Ondernemen – 24 september 2015

U wilt een nieuwe onderneming oprichten. U hebt misschien al een strategie uitgewerkt. Maar is uw plan wel financieel haalbaar? Zeker als u een lening wilt aangaan of krediet aanvragen is het essentieel dat u uw financiële strategie grondig uitwerkt in een financieel plan. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht.
 
 Belangrijk is dat u op lange termijn denkt.

 

Een financieel plan: verplicht?

Een financieel plan opstellen is verplicht als u een NV, een BVBA of een Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) opricht. Bij de ondertekening van uw oprichtingsakte moet dit financieel plan aan de notaris overhandigd worden.

Gaat u binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet, dan kan uw financieel plan worden opgevraagd. Blijkt daaruit dat uw financieel plan onvoldoende onderbouwd is, dan kunt u of een andere vennoot persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Richt u een eenmanszaak op, dan is een financieel plan opstellen niet verplicht. Toch is het zeker aan te raden om dat wel te doen. U vergroot zo de kans dat uw onderneming financieel gezond zal zijn.

Waarom heb ik een financieel plan nodig?

Om te achterhalen of de strategie die u in uw ondernemingsplan hebt uitgestippeld ook financieel haalbaar is, moet u een financieel plan opstellen. Dat houdt in dat u uw strategie in cijfers uitdrukt en uw verwachte omzet berekent. Zo kunt u uw strategie bijsturen als blijkt dat die niet haalbaar is. Op die manier komt u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen te staan.

Belangrijk is dat u op de lange termijn denkt. Waar zult u over 5 jaar staan? Wees daar realistisch in. Maak de balans op van uw verwachte inkomsten en uitgaven en bereken wanneer u break-even zult draaien.

Kunt u uw onderneming niet alleen bekostigen, dan helpt een financieel plan om uw bankagent te overtuigen. Een goed uitgewerkt financieel plan toont immers aan dat u uw lening kunt terugbetalen. Let op: uw financieel plan moet voorzien dat u voor uzelf voldoende middelen opzij zet. Om van te leven, maar ook om te kunnen sparen of beleggen.

Ook als u geen krediet aanvraagt, is een financieel plan erg nuttig. U staat steviger in uw schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of investeerders.

Lees ook:

Hoe doe ik dat, een financieel plan opstellen?

Een innovatiestrategie opstellen.

Welke documenten neem ik mee voor een kredietaanvraag?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan