Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

Dagelijks leven Gezin – 16 juni 2015

Je bent er zeker van. Jullie hebben elkaar gevonden en zijn van plan elkaar het ja-woord te geven. Van het trouwfeest wil je natuurlijk een onvergetelijke dag maken. Een huwelijk voorbereiden en plannen, kost je al gauw vele maanden voorbereiding. Een mooie locatie zoeken, kleding kiezen, het menu, een fotograaf, … De lijst is ellenlang en de kosten kunnen hoog oplopen.

In België geven koppels gemiddeld zo een 16.750 euro uit aan hun trouwfeest. Dat is een hoop geld. De dag van je leven hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Integendeel. Koppels die voor hun feest niet op een paar duizend euro meer of minder kijken, hebben meer kans dat hun huwelijk op de klippen loopt.

Twee economen aan de universiteit van Emory in Atlanta hebben de link gelegd tussen de kostprijs en de lengte van een huwelijk. De financiële kater na een prijzig feest kan ongelukkige gevoelens opwekken waardoor man en vrouw uit elkaar groeien. Geen goed begin van een huwelijk. Ze leggen de schuld voor een deel bij de huwelijksindustrie. Die legt de lat van wat zogenaamd normaal is te hoog. Veel koppels laten zich hier aan vangen. De grootte van het feest doet er niet toe. Nodig al de gasten uit die je er echt bij wil. Een groot goedkoop trouwfeest is de beste start van een lang en gelukkig huwelijk.

Hoe minder je uitgeeft, hoe kleiner de kans dat je huwelijk op de klippen loopt zo blijkt uit de studie. Je blijft het best onder de 10.000 euro.

Een paar tips waarmee je duizenden euro’s kunt besparen

  • Hoe eerder je de feestzaal vastlegt, hoe goedkoper. Onderhandel ook over de prijs.
  • Denk goed na of je alles wel nodig hebt dat men je aanbiedt voor je tekent.
  • Overweeg om een gang van je menu te schrappen.
  • Een buffet is een ideale manier om veel eten aan een lage prijs te krijgen terwijl je toch een boel verschillende gerechten op de kaart kan zetten.
  • Denk goed na over de keuze van de bloemen. Exotische bloemen zijn duurder.
  • Neem wat je zelf kan ook zelf in handen of roep de hulp van vrienden in.
  • Een huwelijksreis met de auto is even romantisch als een verre reis.
  • Wees creatief en laat je goed adviseren en omringen.

Het geld dat je zo kan uitsparen is een leuk extra spaarpotje voor een verder heerlijk leven samen.

Enkele praktische spaartips vind je hier.

Denk ook eens aan automatisch sparen, super handig!

U bepaalt het bedrag en een tijdstip, bijvoorbeeld elke 1e dag van de maand. Vervolgens wordt het bedrag automatisch overgeboekt van zicht- naar spaarrekening. Zo weet u exact hoeveel u spaart. U kunt er ook voor kiezen om het resterende bedrag op uw zichtrekening op het einde van de maand telkens automatisch te laten storten op uw spaarrekening.

Sparen bij AXA Bank? Dat is simpel. Bekijk hier onze spaaroplossingen

Bron: ‘A Diamond is Forever’ and Other Fairy Tales: The Relationship between Wedding Expenses and Marriage Duration van Andrew Francis (Emory University) en Hugo Mialon (Emory University)

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Uw kind leren sparen: hoe doet u dat?

Wij Belgen zijn verwoede spaarders en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Die eigenschap willen we dan ook graag aan onze kinderen doorgeven. Leren sparen begint voor de allerjongsten bij zakgeld. Maar daar stopt het niet. Daarom deze tips om uw nakomelingen bewust te leren omgaan met hun zakgeld.

Defensief rijden is verstandig rijden!

Wie een rijbewijs haalt, is jammer genoeg niet meteen een prima chauffeur. Autorijden is, net zoals veel andere menselijke activiteiten, een kwestie van talent, concentratie en ervaring. En daarbij is defensief rijden ongetwijfeld de juiste weg. Maar wat is ‘defensief rijden’ nu precies?

Vrouwen en geld: kloppen de cliches?

Zijn vrouwen voorzichtiger met geld? Draagt de man de broek? AXA Bank ging binnen haar klantenportefeuille op zoek naar antwoorden op een aantal gangbare clichés over vrouwen en geld. Uit de analyse van AXA Bank komen een aantal opvallende vaststellingen naar voor.

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn nu de juiste cijfers?