Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

Dagelijks leven Gezin – 16 juni 2015

Je bent er zeker van. Jullie hebben elkaar gevonden en zijn van plan elkaar het ja-woord te geven. Van het trouwfeest wil je natuurlijk een onvergetelijke dag maken. Een huwelijk voorbereiden en plannen, kost je al gauw vele maanden voorbereiding. Een mooie locatie zoeken, kleding kiezen, het menu, een fotograaf, … De lijst is ellenlang en de kosten kunnen hoog oplopen.

In België geven koppels gemiddeld zo een 16.750 euro uit aan hun trouwfeest. Dat is een hoop geld. De dag van je leven hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Integendeel. Koppels die voor hun feest niet op een paar duizend euro meer of minder kijken, hebben meer kans dat hun huwelijk op de klippen loopt.

Twee economen aan de universiteit van Emory in Atlanta hebben de link gelegd tussen de kostprijs en de lengte van een huwelijk. De financiële kater na een prijzig feest kan ongelukkige gevoelens opwekken waardoor man en vrouw uit elkaar groeien. Geen goed begin van een huwelijk. Ze leggen de schuld voor een deel bij de huwelijksindustrie. Die legt de lat van wat zogenaamd normaal is te hoog. Veel koppels laten zich hier aan vangen. De grootte van het feest doet er niet toe. Nodig al de gasten uit die je er echt bij wil. Een groot goedkoop trouwfeest is de beste start van een lang en gelukkig huwelijk.

Hoe minder je uitgeeft, hoe kleiner de kans dat je huwelijk op de klippen loopt zo blijkt uit de studie. Je blijft het best onder de 10.000 euro.

Een paar tips waarmee je duizenden euro’s kunt besparen

  • Hoe eerder je de feestzaal vastlegt, hoe goedkoper. Onderhandel ook over de prijs.
  • Denk goed na of je alles wel nodig hebt dat men je aanbiedt voor je tekent.
  • Overweeg om een gang van je menu te schrappen.
  • Een buffet is een ideale manier om veel eten aan een lage prijs te krijgen terwijl je toch een boel verschillende gerechten op de kaart kan zetten.
  • Denk goed na over de keuze van de bloemen. Exotische bloemen zijn duurder.
  • Neem wat je zelf kan ook zelf in handen of roep de hulp van vrienden in.
  • Een huwelijksreis met de auto is even romantisch als een verre reis.
  • Wees creatief en laat je goed adviseren en omringen.

Het geld dat je zo kan uitsparen is een leuk extra spaarpotje voor een verder heerlijk leven samen.

Enkele praktische spaartips vind je hier.

Denk ook eens aan automatisch sparen, super handig!

U bepaalt het bedrag en een tijdstip, bijvoorbeeld elke 1e dag van de maand. Vervolgens wordt het bedrag automatisch overgeboekt van zicht- naar spaarrekening. Zo weet u exact hoeveel u spaart. U kunt er ook voor kiezen om het resterende bedrag op uw zichtrekening op het einde van de maand telkens automatisch te laten storten op uw spaarrekening.

Sparen bij AXA Bank? Dat is simpel. Bekijk hier onze spaaroplossingen

Bron: ‘A Diamond is Forever’ and Other Fairy Tales: The Relationship between Wedding Expenses and Marriage Duration van Andrew Francis (Emory University) en Hugo Mialon (Emory University)

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder