Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer maakt u best de switch?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Bewust ondernemen – 22 juni 2022

Als beginnende zelfstandige richtte u waarschijnlijk een eenmanszaak op. De beste keuze op dat moment: snel, eenvoudig en weinig administratie. Maar al snel begon uw onderneming te groeien, en dus ook uw winst. Wegen de voordelen van een eenmanszaak voor u dan nog op tegen de nadelen? En wanneer maakt u van uw eenmanszaak best een vennootschap? AXA Bank zocht het voor u uit!

Betaalt u als eenmanszaak te veel belastingen?

eenmanszaak of vennooyschap Wanneer er iets misgaat, bent u met uw eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk. Bij een vennootschap  kunt u ervoor kiezen om beperkt aansprakelijk gesteld te worden.

Als eenmanszaak worden uw inkomsten belast via de personenbelasting. Meer inkomsten staan dan gelijk met een hogere belastingschijf en dus een hoger belastingpercentage. Stapt u over van een eenmanszaak naar een vennootschap, dan worden de inkomsten via de vennootschapsbelasting belast. En dat is een stuk voordeliger! Vanuit de vennootschap kunt u uzelf dan een loon uitkeren.

Pas er wel voor op dat u uzelf geen te hoog loon uitkeert. Want dan zal dat loon opnieuw zwaar belast worden via de personenbelasting. U kunt die hoge belasting vermijden door uzelf een laag loon uit te keren, tot een begrensde fiscale bodem. Wil dat dan zeggen dat u dan minder zult verdienen dan met uw eenmanszaak? Neen, want er zijn nog andere fiscaalvriendelijke manieren om geld uit uw onderneming te halen. Dividenduitkering is daar een voorbeeld van.

Hoe zit dat met verantwoordelijkheid als er iets misgaat?

Wanneer er iets misgaat, bent u met uw eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen uw privévermogen en het bedrijfsvermogen van uw onderneming. Schuldeisers kunnen aan uw persoonlijk bezit.

Bij een vennootschap daarentegen, kunt u er wel voor kiezen om beperkt aansprakelijk gesteld te worden. Dan wordt uw privévermogen gescheiden van uw bedrijfsvermogen.

Wat is het beste als ik mijn zaak wil overlaten: eenmanszaak of vennootschap?

De eenmanszaak, dat bent u zelf. Wanneer u overlijdt, verdwijnt uw eenmanszaak met u in het graf.

Wanneer u beslist u om uw eenmanszaak over te laten - aan familie of aan iemand anders - dan wil dat zeggen dat u volledig stopt met werken en al het materieel (bedrijfswagen, werkmateriaal, machines …) en / of uw handelsfonds ( uw klantenbestand) verkoopt.

Maar: wanneer u voor de overname een vennootschap opricht, dan kunt u geleidelijk aan uw aandelen verkopen aan de overnemer. Op deze manier blijft u nog een tijd actief en kunt u uw kinderen bijvoorbeeld nog begeleiden doorheen de eerste, moeilijke jaren als nieuwe eigenaars van de onderneming. Dat geeft hen niet alleen de ruimte om rustig in te stappen, maar het geeft uw leveranciers en klanten ook de tijd om een vertrouwensband te vormen met de nieuwe eigenaars. Het zorgt er ook voor dat uw levenswerk niet verloren gaat.

Welke vennootschapsvormen bestaan er?

Sinds de hervorming van de vennootschapswetgeving in 2019 bestaan er vier soorten vennootschappen:

  • de maatschap
  • de besloten vennootschap
  • de coöperatieve vennootschap
  • de naamloze vennootschap

Elk van deze vennootschapsvormen heeft zijn troeven.

Ontdek welke vennootschapsvorm het best bij uw bedrijf past.

Hoe maak ik van mijn eenmanszaak een vennootschap en waarop moet ik letten?

U hebt nu een eenmanszaak, maar beslist om in de toekomst als vennootschap uw activiteiten verder te zetten. Er zijn 2 zaken waarop u moet letten:

  1. Een vennootschap oprichten vraagt iets meer moeite en administratie dan een eenmanszaak. Een handig stappenplan vindt u op de website van VLAIO.

     

  2. Uw materiaal, klantenbestand, voorraden … laten u bij overdracht naar een vennootschap toe om aardig wat geld uit de onderneming te halen. U hoeft immers deze zaken niet gewoon in te brengen als eigen kapitaal, maar kunt ze ook verkopen aan uw onderneming. Dit kunt u eventueel financieren met een investeringskrediet. 

     

Ontdek het investeringskrediet van AXA Bank

Eenmanszaak of vennootschap?

U gaat bij deze beslissing best niet over één nacht ijs, bespreek het zeker nog eens met uw boekhouder. Hij kent uw financiële situatie het beste.

Kiest u ervoor om uw eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap, bespreek dan samen met uw boekhouder en bankagent hoe u uw handelsfonds inbrengt in uw vennootschap en hoe u dit eventueel deels financiert via een investeringskrediet.

Maak een afspraak met uw bankagent om uw plannen te bespreken.



Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Verhoogde investeringsaftrek van 25% tot december 2022

Om het economisch klimaat aan te moedigen, heeft de overheid de investeringsaftrek op vaste activa die door kleine ondernemingen worden aangekocht tot 31 december 2022 verhoogd tot 25%. Daardoor wordt investeren in deze activa in 2022 fiscaal interessant voor wie daar ruimte voor heeft. Meer details over de investeringsaftrek en wat de verhoging voor u als ondernemer kan betekenen, ontdekt u in deze blog.

Lees verder

Hoe de waarde van een bedrijf bepalen bij overname?

Het gaat u als ondernemer voor de wind en u wilt zich bij een ander bedrijf inkopen of het volledig overnemen. Een vraag die dan in het overnameproces vanzelf naar boven komt: hoe bepaalt u de waarde van die zaak? Er is echter geen eenduidig antwoord. Er bestaan immers verschillende methodes om de overnamewaarde van een bedrijf te bepalen, elk met een andere uitkomst. En onder andere aannames kan één en dezelfde methode zelfs verschillende resultaten opleveren. In deze blog vindt u meer uitleg over de twee meest voorkomende waarderingsmethodes.

Lees verder

Post-corona: hoe laat u uw bedrijf inspelen op het nieuwe normaal?

Covid-19 bracht voor ondernemers heel wat uitdagingen met zich mee. De ene lockdown na de andere, strikte maatregelen, onzekerheid en een opeenvolging van coronagolven schudden het ondernemerslandschap en de gekende manier van werken grondig door elkaar. Maar een crisis dwingt ook verandering af, innovatie en ‘anders denken’. Nu we met mondjesmaat naar een iets normaler leven lijken terug te keren, kijken ondernemers met nieuwe ogen naar hun bedrijf, hun omgeving en zichzelf. Ook voor de klanten zijn er dingen veranderd. Hoe gaat u als ondernemer om met zo’n nieuwe realiteit? Lees onze 4 tips!

Lees verder

Voor elk plan een professioneel krediet

U wilt dat de zaken blijven draaien. En als zelfstandige weet u als geen ander dat het belangrijk is om genoeg financiële ruimte te hebben. Een lening voor zelfstandigen of professioneel krediet geeft u die nodige ruimte. Om te investeren. En om te groeien.

Lees verder

Maak een afspraak met uw bankagent