Eerste keer woning huren? Dit moet u weten!

Wonen Budget Lenen – 10 mei 2017

Dus u gaat voor het eerst een woning huren? Spannend! Om uw nieuwe leven zo vlot mogelijk te starten, doet u er goed aan zich grondig voor te bereiden en een beeld te krijgen van de kosten. Én hoe u daarin voorziet. 

maandelijkse kosten huurwoning
Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u heel wat kosten incalculeren.

Welke kosten zijn er?

Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u rekening houden met heel wat verschillende zaken. Een overzicht: 

Eenmalige kosten 

 • De verhuis zelf (verhuiswagen en/of –lift)
 • Huurwaarborg: een geblokkeerde spaarrekening met – gewoonlijk 2 of 3 maanden - huur als verzekering tegen vroegtijdig vertrek of eventuele schade. Dit bedrag krijgt u in principe terug wanneer het huurcontract afloopt.
 • Aansluitingskosten: contractkosten voor energie, internet, televisie,…
 • Inboedel zoals meubels, huishoudtoestellen, decoratie, huisraad,…

Maandelijkse kosten 

 • De huur. Sommige verhuurders indexeren deze huurprijs per jaar. (vraag dit best na bij uw huisbaas)
 • Gemeenschappelijke kosten: soms inbegrepen in de huurprijs, soms niet. Dit kan een bedrag zijn bovenop de huurprijs om het schoonmaken van bijvoorbeeld de hal en trappen te dekken. Vraag dit na bij de verhuurder.
 • Energie: elektriciteit, gas en water. Neem hiervoor contact op met een energieleverancier.
 • Internet, televisie, vaste telefoonlijn. Contacteer een van de aanbieders om zicht te hebben op de kostprijzen.
 • Afvalkosten (verschilt per gemeente, neem eens een kijkje op de website van uw woonplaats)
 • Legen van de beerput of septische put.

Jaarlijkse kosten 

 • Woonverzekering (ook bekend als brandverzekering) + familiale verzekering. Niet wettelijk verplicht, wel aangeraden en meestal gevraagd door verhuurder.
 • Provincie- en/of gemeentebelasting. De kostprijs hiervan verschilt per gemeente en houdt niet overal hetzelfde in. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Hoe financieren?

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten om in te calculeren. Voor jongvolwassenen met een vast inkomen maar weinig spaargeld is het niet altijd eenvoudig meteen in al die kosten te voorzien. Eerst even verder sparen voordat u gaat huren is een optie. Daarom blijven veel jonge mensen trouwens nog even wat langer bij hun ouders wonen.  Een persoonlijke lening aangaan kan ook een oplossing bieden. 

Op die manier worden de kosten wat gespreid en kunt u toch op eigen benen staan zonder meteen al uw spaargeld op te gebruiken.

Vragen?

Bespreekt u graag uw financiële mogelijkheden met een specialist? Vraag het gerust aan een agent in uw buurt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Kopen of huren, wat doet u best ?

Investeren in een eigen woning als zekerheid voor later, is dat een goed idee? Of kunt u net zo goed blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is dan het beste: kopen of huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie, zowel familiaal, financieel als professioneel.

Vastgoedfiscaliteit in Wallonië en Brussel: nieuw in 2018

Op 1 januari 2018 zijn er in Brussel en Wallonië een aantal nieuwe fiscale maatregelen van kracht geworden. Ze hebben meer bepaald betrekking op de registratie- en successierechten en voor één keer is dat goed nieuws voor uw portemonnee!

Vlaanderen: naar 7% registratierechten voor eigen woning

Wie een huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar binnenkort 7 % registratierechten op betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor bescheiden woningen komt er een extra korting van 5.600 euro. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.

Hypothecair krediet: waarvoor dient de ESIS?

Als kandidaat-kredietnemer krijgt u bij de aanvraag van een hypothecair krediet steeds een ESIS-document van uw bank of kredietbemiddelaar. Wat is het en waarvoor dient het?

Hypothecair krediet: wat is het jaarlijks kostenpercentage (JKP)?

Vanaf nu wordt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) systematisch vermeld bij iedere simulatie voor een hypothecair krediet met onroerende bestemming. Wat is dat jaarlijks kostenpercentage? En wat is het verschil tussen het JKP en de debetrente voor een bepaalde kredietformule?

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan