Eerste keer woning huren? Dit moet u weten!

Wonen Budget Lenen – 10 mei 2017

Dus u gaat voor het eerst een woning huren? Spannend! Om uw nieuwe leven zo vlot mogelijk te starten, doet u er goed aan zich grondig voor te bereiden en een beeld te krijgen van de kosten. Én hoe u daarin voorziet. 

maandelijkse kosten huurwoning
Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u heel wat kosten incalculeren.

Welke kosten zijn er?

Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u rekening houden met heel wat verschillende zaken. Een overzicht: 

Eenmalige kosten 

 • De verhuis zelf (verhuiswagen en/of –lift)
 • Huurwaarborg: een geblokkeerde spaarrekening met – gewoonlijk 2 of 3 maanden - huur als verzekering tegen vroegtijdig vertrek of eventuele schade. Dit bedrag krijgt u in principe terug wanneer het huurcontract afloopt.
 • Aansluitingskosten: contractkosten voor energie, internet, televisie,…
 • Inboedel zoals meubels, huishoudtoestellen, decoratie, huisraad,…

Maandelijkse kosten 

 • De huur. Sommige verhuurders indexeren deze huurprijs per jaar. (vraag dit best na bij uw huisbaas)
 • Gemeenschappelijke kosten: soms inbegrepen in de huurprijs, soms niet. Dit kan een bedrag zijn bovenop de huurprijs om het schoonmaken van bijvoorbeeld de hal en trappen te dekken. Vraag dit na bij de verhuurder.
 • Energie: elektriciteit, gas en water. Neem hiervoor contact op met een energieleverancier.
 • Internet, televisie, vaste telefoonlijn. Contacteer een van de aanbieders om zicht te hebben op de kostprijzen.
 • Afvalkosten (verschilt per gemeente, neem eens een kijkje op de website van uw woonplaats)
 • Legen van de beerput of septische put.

Jaarlijkse kosten 

 • Woonverzekering (ook bekend als brandverzekering) + familiale verzekering. Niet wettelijk verplicht, wel aangeraden en meestal gevraagd door verhuurder.
 • Provincie- en/of gemeentebelasting. De kostprijs hiervan verschilt per gemeente en houdt niet overal hetzelfde in. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Hoe financieren?

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten om in te calculeren. Voor jongvolwassenen met een vast inkomen maar weinig spaargeld is het niet altijd eenvoudig meteen in al die kosten te voorzien. Eerst even verder sparen voordat u gaat huren is een optie. Daarom blijven veel jonge mensen trouwens nog even wat langer bij hun ouders wonen.  Een persoonlijke lening aangaan kan ook een oplossing bieden. 

Op die manier worden de kosten wat gespreid en kunt u toch op eigen benen staan zonder meteen al uw spaargeld op te gebruiken.

Vragen?

Bespreekt u graag uw financiële mogelijkheden met een specialist? Vraag het gerust aan een agent in uw buurt.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Is het nog haalbaar voor jongeren om een huis te kopen?

Huizen en appartementen worden de laatste jaren alsmaar duurder. Voor wie aan de start van zijn professionele en familiale leven staat, betekent meteen een eigendom verwerven vaak een te zware financiële dobber. We vroegen aan Frank Goossens, hoofd kredieten bij AXA Bank, of jongeren anno 2018 nog wel zo gemakkelijk een eigen woonst kunnen kopen.

Kopen of huren? Het financiële plaatje

Een eigen woning kopen is verstandiger dan heel uw leven te blijven huren, zo wordt algemeen aangenomen. Maar is dat wel zo? Wel, de waarheid ligt vaak ergens in het midden. Bij de beslissing om te kopen of te huren hangt af veel van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie. Een belangrijke factor daarin is het financiële plaatje.

Steeds meer Belgen sluiten woonkrediet alleen af

In 2017 werd 1 op 3 woonkredieten bij AXA Bank op naam van één persoon afgesloten. Het aandeel klanten dat zonder partner een lening afsluit is de laatste 3 jaar gestegen met 14%. Een mogelijke verklaring voor deze evolutie is het stijgend aantal alleenstaanden in België. Maar het zou ook kunnen dat meer klanten bewust ervoor kiezen om alleen een hypothecair krediet af te sluiten, ook al hebben ze een partner.

Uw huis inruilen voor een appartement: hoe zit dat met de financiering?

U bent van plan om uw gezinswoning van de hand te doen en er iets kleiner en comfortabeler voor te kopen. Vanaf een bepaalde leeftijd een logische beslissing, en meer en meer senioren zetten dan ook de stap naar een appartement. Ontdek hoe u uw huis best verkoopt en uw nieuwe woonst op de best mogelijke manier financiert.