Eerste keer woning huren? Dit moet u weten!

Wonen Budget Lenen – 10 mei 2017

Dus u gaat voor het eerst een woning huren? Spannend! Om uw nieuwe leven zo vlot mogelijk te starten, doet u er goed aan zich grondig voor te bereiden en een beeld te krijgen van de kosten. Én hoe u daarin voorziet. 

maandelijkse kosten huurwoning
Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u heel wat kosten incalculeren.

Welke kosten zijn er als u een woning gaat huren?

Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u rekening houden met heel wat verschillende zaken. Een overzicht: 

Eenmalige kosten 

 • De verhuis zelf (verhuiswagen en/of –lift)
 • Huurwaarborg: een geblokkeerde spaarrekening met – gewoonlijk 2 of 3 maanden - huur als verzekering tegen vroegtijdig vertrek of eventuele schade. Dit bedrag krijgt u in principe terug wanneer het huurcontract afloopt.
 • Aansluitingskosten: contractkosten voor energie, internet, televisie,…
 • Inboedel zoals meubels, huishoudtoestellen, decoratie, huisraad,…

Maandelijkse kosten 

 • De huur. Sommige verhuurders indexeren deze huurprijs per jaar. (vraag dit best na bij uw huisbaas)
 • Gemeenschappelijke kosten: soms inbegrepen in de huurprijs, soms niet. Dit kan een bedrag zijn bovenop de huurprijs om het schoonmaken van bijvoorbeeld de hal en trappen te dekken. Vraag dit na bij de verhuurder.
 • Energie: elektriciteit, gas en water. Neem hiervoor contact op met een energieleverancier.
 • Internet, televisie, vaste telefoonlijn. Contacteer een van de aanbieders om zicht te hebben op de kostprijzen.
 • Afvalkosten (verschilt per gemeente, neem eens een kijkje op de website van uw woonplaats)
 • Legen van de beerput of septische put.

Jaarlijkse kosten

 • Woonverzekering (ook bekend als brandverzekering) + familiale verzekering. Niet wettelijk verplicht, wel aangeraden en meestal gevraagd door verhuurder.
 • Provincie- en/of gemeentebelasting. De kostprijs hiervan verschilt per gemeente en houdt niet overal hetzelfde in. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Hoe financieren?

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten om in te calculeren. Voor jongvolwassenen met een vast inkomen maar weinig spaargeld is het niet altijd eenvoudig meteen in al die kosten te voorzien. Eerst even verder sparen voordat u gaat huren is een optie. Daarom blijven veel jonge mensen trouwens nog even wat langer bij hun ouders wonen.  Een persoonlijke lening aangaan kan ook een oplossing bieden. 

Op die manier worden de kosten wat gespreid en kunt u toch op eigen benen staan zonder meteen al uw spaargeld op te gebruiken.

Huren of toch maar eigenaar worden?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online test of contacteer ons voor een afspraak.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder

Renovatiepremies in Vlaanderen

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Te koop: totaal te renoveren huis. Hoe schat u de kosten in?

U hebt een leuk huis gezien, maar het is volledig te verbouwen en u zou er graag meteen ook ingrijpende energetische renovatiewerken in uitvoeren. U twijfelt of al die renovatie- en verbouwingswerken wel binnen uw budget passen. Maar de buurt bevalt u, er zijn voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en scholen, en de woning biedt veel ruimte. Hoe komt u te weten hoeveel het huis en de totaalrenovatie zullen kosten?

Lees verder