Eerste keer woning huren? Dit moet u weten!

Wonen Budget Lenen – 10 mei 2017

Dus u gaat voor het eerst een woning huren? Spannend! Om uw nieuwe leven zo vlot mogelijk te starten, doet u er goed aan zich grondig voor te bereiden en een beeld te krijgen van de kosten. Én hoe u daarin voorziet. 

maandelijkse kosten huurwoning
Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u heel wat kosten incalculeren.

Welke kosten zijn er als u een woning gaat huren?

Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u rekening houden met heel wat verschillende zaken. Een overzicht: 

Eenmalige kosten 

 • De verhuis zelf (verhuiswagen en/of –lift)
 • Huurwaarborg: een geblokkeerde spaarrekening met – gewoonlijk 2 of 3 maanden - huur als verzekering tegen vroegtijdig vertrek of eventuele schade. Dit bedrag krijgt u in principe terug wanneer het huurcontract afloopt.
 • Aansluitingskosten: contractkosten voor energie, internet, televisie,…
 • Inboedel zoals meubels, huishoudtoestellen, decoratie, huisraad,…

Maandelijkse kosten 

 • De huur. Sommige verhuurders indexeren deze huurprijs per jaar. (vraag dit best na bij uw huisbaas)
 • Gemeenschappelijke kosten: soms inbegrepen in de huurprijs, soms niet. Dit kan een bedrag zijn bovenop de huurprijs om het schoonmaken van bijvoorbeeld de hal en trappen te dekken. Vraag dit na bij de verhuurder.
 • Energie: elektriciteit, gas en water. Neem hiervoor contact op met een energieleverancier.
 • Internet, televisie, vaste telefoonlijn. Contacteer een van de aanbieders om zicht te hebben op de kostprijzen.
 • Afvalkosten (verschilt per gemeente, neem eens een kijkje op de website van uw woonplaats)
 • Legen van de beerput of septische put.

Jaarlijkse kosten

 • Woonverzekering (ook bekend als brandverzekering) + familiale verzekering. Niet wettelijk verplicht, wel aangeraden en meestal gevraagd door verhuurder.
 • Provincie- en/of gemeentebelasting. De kostprijs hiervan verschilt per gemeente en houdt niet overal hetzelfde in. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Hoe financieren?

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten om in te calculeren. Voor jongvolwassenen met een vast inkomen maar weinig spaargeld is het niet altijd eenvoudig meteen in al die kosten te voorzien. Eerst even verder sparen voordat u gaat huren is een optie. Daarom blijven veel jonge mensen trouwens nog even wat langer bij hun ouders wonen.  Een persoonlijke lening aangaan kan ook een oplossing bieden. 

Op die manier worden de kosten wat gespreid en kunt u toch op eigen benen staan zonder meteen al uw spaargeld op te gebruiken.

Huren of toch maar eigenaar worden?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online test of contacteer ons voor een afspraak.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder

Hoeveel kost het om een onroerend goed te kopen?

Wilt u een huis of een appartement kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u “de grote stap” of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om het u uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u bij de aankoop van een onroerend goed in België rekening moet houden. Want een huis kost uiteindelijk meer dan de totaalprijs van het huis zelf. We luisteren stilletjes mee naar een gesprek van een jong koppel (Julie en Peter) dat een huis wil kopen.

Lees verder

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder