Eigen zwembad in de tuin? Niet langer een verre droom!

Dagelijks leven Actueel Corona – 22 juni 2020

De zomers worden bij ons mooier en mooier. Waar gezinnen nog niet zo lang geleden besloten om hun vakantie gewoon thuis door te brengen om puur economische of ecologische redenen, zien we meer en meer dat gezinnen beslissen om hun eigen tuin om te toveren tot een luxueus vakantieparadijs. En wie zegt vakantieparadijs, denkt uiteraard meteen aan een zwembad.

eigen zwembad in de tuin 
Door de grote variatie in zwembaden is het heel belangrijk om een goed overzicht te bewaren op uw budget en financieel plan. Zo voorkomt u nare verrassingen.

Van zwembad ‘voor de happy few’ naar ‘kijk, de buren hebben er ook een’

Lang geleden was een eigen zwembad een onbereikbare droom voor velen. Enkel in de riante villawijken konden enkele gelukkigen zich dat permitteren. Vandaag vindt u in elke straat wel een buur met een eigen zwembad in de tuin. De coronacrisis heeft ons meer dan ooit onze eigen tuin laten herontdekken. En als we de overvolle agenda’s van de Belgische zwembadbouwers mogen geloven, hoort in onze tuin voortaan ook een zwembad.

Zwembaden in alle geuren en kleuren

Zwembaden vindt u uiteraard in alle maten en gewichten. Afhankelijk van uw eigen noden en mogelijkheden kunt u uw keuze maken uit heel veel soorten zwembaden. Hebt u kleine kinderen en beperkte financiële middelen, houdt u het uiteraard best op een opblaasbaar opzetzwembad. Ook hierin zijn al verschillende varianten beschikbaar.

Bent u een handige doe-het-zelver, dan kunt u aan de slag met een zelfbouwpakket. Heel wat firma’s leveren kant-en-klare pakketten met een gedetailleerde handleiding voor het bouwen van een eigen zwembad in polystyreen, een hardschuim.

voorbeeld zwembad
Realisatie: Biopools Degroote Koen

Ook als doe-het-zelf oplossing beschikbaar en tegelijk duurzaam is een natuurlijke zwemvijver. Dit type werkt met een volledig natuurlijke filtering dankzij een plantengedeelte dat ongeveer een kwart tot een derde beslaat van het oppervlak van de zwemvijver.

voorbeeld biopool
Realisatie: Biopools Degroote Koen

Een hybride zwemvijver combineert het beste van twee werelden. U behoudt de natuurlijke look van een zwemvijver en tegelijk het heldere water van een zwembad. Dat kan dankzij de integratie van een hydrolyse systeem dat zorgt voor lichte ontsmetting van het water. Daardoor krijgt uw water niet alleen makkelijker een warmere temperatuur dan bij een zwemvijver, u hebt bovendien geen last van algengroei of een biofilm aan de wanden.

Een klassiek zwembad in uw tuin laten bouwen is de meest gekende, maar doorgaans ook duurste oplossing. De meeste gezinnen kiezen voor een monoblokuitvoering. Dat is niet alleen snelst in uitvoering, het levert ook vaak de mooiste en meest strakke contouren op. Ideaal voor uw poolparty’s met familie of vrienden. Kiest u voor een klassieke uitvoering, dan kunt u ook voor een biologische oplossing voor het onderhoud van uw zwembad kiezen dankzij een filter met hydrolyse. Op die manier vermijdt u voortdurende toevoeging van chloor of andere chemische producten.

Wat kost een zwembad?

  • Een (opblaasbaar) opzetzwembad is snel leverbaar en goedkoop. Binnen een vork van 30 tot 600 euro vindt u ze in alle geuren en kleuren.
  • Een doe-het-zelf pakket is de droom voor elke handige harry. Mogelijke oplossingen beginnen vanaf 3.000 euro en lopen op tot 20.000 euro.
  • Een zwemvijver kan worden aangelegd vanaf 20.000 euro. Al varieert de prijs uiteraard sterk op basis van grootte, invulling en opties.
  • Hybride zwemvijvers, monoblok- of biozwembaden bevinden zich uiteraard in de duurste categorie. Reken op een budget vanaf 40.000 euro.

Waar houdt u best rekening mee?

  • Hou bij de prijsberekening rekening met het feit dat een zwembad in België een luxeproduct is, waarop dus 21% btw wordt geheven.
  • Ongeacht het type zwembad, kies steeds voor een zwembadfilter erbij. Iedereen zwemt graag in proper en gezond water.
  • Een afdekzeil of een zwembadrolluik is zeker geen overbodige luxe, tenzij u voor een bio of hybride oplossing gaat. Dan reinigt het zwembad zichzelf.
  • De Belgische zomers worden dan wel warmer, maar hou er rekening mee dat we niet in een Mediterraan klimaat zitten en het water van je zwembad dus niet steeds even makkelijk opwarmt. Overweeg zeker een warmtepomp of elektrische verwarming.
  • U kunt heel wat onderhoudstaken automatiseren met bijkomende opties. Maak de overweging of een servicecontract met een leverancier niet beter is dan zelf alles aan te kopen.

Plannen voor een zwembad in uw tuin?

Door de grote variatie in zwembaden is het heel belangrijk om een goed overzicht te bewaren op uw budget en financieel plan. Zo voorkomt u nare verrassingen.

Misschien overweegt u om een lening aan te gaan voor uw zwembad? Bekijk dan hier hoeveel u dat maandelijks zou kosten.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder