We gaan steeds bewuster om met onze aardbol: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.
Een stijgende trend
De aankoopprijs van een elektrische fiets ligt ergens tussen 600 en 10.000 euro, een hele hap uit uw budget. Met het juiste krediet kunt u toch genieten van de vele voordelen van dit ecologisch vervoermiddel.
De elektrische fiets wordt alsmaar populairder. Zo is de elektrische fiets in steden ondertussen de meest gebruikte stadsfiets en is 1 op de 3 bakfietsen in de stad vandaag elektrisch. Daarnaast kiezen ook steeds meer mensen voor de e-bike voor het dagelijkswoon-werkverkeer, maar ook voor gebruik in de vrije tijd.
Aanvankelijk werd de elektrische fiets geïntroduceerd als een comfortabele oplossing voor 65-plussers: een betaalbaar alternatief voor de wagen, waarbij men zich (opnieuw) snel en makkelijk kan verplaatsen. Vandaag zien we dat ook steeds meer jongere mensen naar een elektrische fiets grijpen. Ondertussen is de helft van de gebruikers zelfs jonger dan 50 jaar.
Groen naar het werk, maar hoe kies ik de juiste elektrische fiets?
Er bestaat niet meer zoiets als ‘de elektrische fiets’. Ondertussen zijn er heel wat verschillende soorten e-bikes uitgebracht, toegespitst op het gebruik. Zo hebt u e-bikes voor senioren met lage opstap of elektrische fietsen voor een bepaalde actieradius: lange afstanden naar uw werk, korte verplaatsingen in steden of fietstochtjes in uw vrije tijd.
Handige tips voor een fiets op maat
De aankoopprijs van een elektrische fiets verschilt enorm en ligt ergens tussen 600 en 10.000 euro. Om u te helpen in uw zoektocht naar uw droomfiets, hebben we hieronder de belangrijkste aandachtspunten opgelijst.
De motor
Bij een elektrische fiets kan de motor zich op drie mogelijke plaatsen bevinden: in het voor- of achterwiel of in de trapas (middenmotor). De plaatsing van de motor heeft invloed op het zwaartepunt, wat effect heeft op uw gebruikscomfort. Zo zal een middenmotor steeds zorgen voor de beste stabiliteit, waardoor u net zo eenvoudig kunt sturen als bij een ‘gewone’ fiets.
De batterij
De accu kan zich op 4 plaatsen bevinden: onder de bagagedrager, in of op het frame, rondom de trapas of onder de voordrager. Ook hier geldt: hoe lager en centraler de batterij gelegen is, hoe beter voor de stabiliteit. Bovendien verschilt de actieradius van de accu van 50 tot 100 km. Gebruikt u uw fiets vaak voor lange afstanden? Dan is een uitneembare accu een must!
De remmen
Dankzij de kortereremweg en een minimaalonderhoud, is de hydraulischerem de veiligste remoptie. Hier heeft u de keuze uit een hydraulische velgremmen of schijfremmen. Bij regenweer is de hydraulische schijfrem de beste optie.
De trapondersteuning
De ondersteuning van uw elektrische fiets wordt bepaald door het typesensoren. De rotatiesensor zorgt voor een vertraagdeondersteuning en gaat van start na enkele keren trappen. De trapkrachtsensor daarentegen geeft onmiddellijkondersteuning. Bovendien zorgt de trapkrachtsensor voor een ondersteuning die zich aanpast aan de kracht die u zelf uitvoert op uw pedalen.
Vraag voor uw aankoop raad bij uw lokale fietsenwinkel en doe vooraf zeker een testrit. Ook online vindt u heel wat informatie over de verschillende e-bikes en krijgt u al een goed idee door het afleggen van een korte online test.
Een lening voor mijn elektrische fiets
De prijs van een nieuwe elektrische fiets ligt gemiddeld heel wat hoger dan die van een ‘gewone’ fiets. De aankoop van een e-bike kan dan ook een grote hap uit uw budget zijn.
Wanneer u toch de vele voordelen van dit ecologisch vervoermiddel wilt genieten en niet aan uw spaarrekening wilt komen, dan kunt u uw elektrische fiets erg voordelig financieren via de lening voor ecologische wagens. Lenen kan al vanaf 2.500 euro.
Kost uw elektrische fiets netgeen 2.500 euro? Bekijk dan of u met opties zoals een fietshelm en fietstassen wel aan dat bedrag komt. Want in dat geval kunt u die best mee opnemen in de lening.
Anders kunt u altijd nog een persoonlijke lening afsluiten. Voor zo’n minilening ligt het minimumbedrag ook op 2.500 euro.
Mijn elektrische fiets verzekeren?
Gaat uw elektrische fiets niet sneller dan 25 km per uur? Via uw familiale verzekering bent u standaard gedekt tegen schade aan derden. Hier valt dus ook een eventueel ongeval met uw elektrische fiets onder. Let wel: wanneer u zelf schade lijdt door derden wordt u niet gedekt door uw familiale verzekering.
Elektrische fietsen die sneller kunnen rijden dan 25 km per uur, moeten verplicht worden ingeschreven als motorrijtuig. In dat geval moet u een aparte verzekering afsluiten voor schade aan derden. Vraag ernaar bij uw AXA Bankagentschap in de buurt.
Gezien de hoge aankoopprijs is het ook sterk aangeraden om een bijkomende verzekering af te sluiten voor schade en diefstal van uw fiets.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Het kopen van een nieuwe auto is een geweldige ervaring. Helaas durft het enthousiasme wel eens de bovenhand nemen tijdens bezoeken aan autodealers of evenementen zoals het autosalon. Zeker wanneer er kortingen en saloncondities in het spel zijn. Hierdoor worden offertes vaak iets te impulsief opgevraagd. Lees hier hoe u beide voeten op de grond houdt.
Overweegt u een nieuwe auto te kopen, maar kunt (of wilt) u het volledige bedrag van deze aankoop niet in één keer voorleggen? Dan kan een autolening zeker interessant zijn. Ontdek nu wat u moet weten en bereken uw lening met behulp van onze simulator.
Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktischebuitenkeuken op maat van uw noden en wensen.
Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.
September is voor velen een dure maand: nieuwe schoolspullen, schoolfacturen, extra uitstapjes … Tot voor kort kon u zich beroepen op de schooltoelage voor het basis- en secundair onderwijs. Sinds het schooljaar 2019-20 geldt de schooltoeslag. Benieuwd wat er juist veranderd is?