Een elektrische fiets kopen? Ontdek onze tips voor een fiets op maat

Dagelijks leven Budget Lenen – 18 februari 2020

We gaan steeds bewuster om met onze aardbol: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.

Een stijgende trend

elektrische fiets 
De aankoopprijs van een elektrische fiets ligt ergens tussen 600 en 10.000 euro, een hele hap uit uw budget. Met het juiste krediet kunt u toch genieten van de vele voordelen van dit ecologisch vervoermiddel.

De elektrische fiets wordt alsmaar populairder. Zo is de elektrische fiets in steden ondertussen de meest gebruikte stadsfiets en is 1 op de 3 bakfietsen in de stad vandaag elektrisch. Daarnaast kiezen ook steeds meer mensen voor de e-bike voor het dagelijks woon-werkverkeer, maar ook voor gebruik in de vrije tijd.

Aanvankelijk werd de elektrische fiets geïntroduceerd als een comfortabele oplossing voor 65-plussers: een betaalbaar alternatief voor de wagen, waarbij men zich (opnieuw) snel en makkelijk kan verplaatsen. Vandaag zien we dat ook steeds meer jongere mensen naar een elektrische fiets grijpen. Ondertussen is de helft van de gebruikers zelfs jonger dan 50 jaar.

Groen naar het werk, maar hoe kies ik de juiste elektrische fiets?

Er bestaat niet meer zoiets als ‘de elektrische fiets’. Ondertussen zijn er heel wat verschillende soorten e-bikes uitgebracht, toegespitst op het gebruik. Zo hebt u e-bikes voor senioren met lage opstap of elektrische fietsen voor een bepaalde actieradius: lange afstanden naar uw werk, korte verplaatsingen in steden of fietstochtjes in uw vrije tijd.

Handige tips voor een fiets op maat

De aankoopprijs van een elektrische fiets verschilt enorm en ligt ergens tussen 600 en 10.000 euro. Om u te helpen in uw zoektocht naar uw droomfiets, hebben we hieronder de belangrijkste aandachtspunten opgelijst.

De motor

Bij een elektrische fiets kan de motor zich op drie mogelijke plaatsen bevinden: in het voor- of achterwiel of in de trapas (middenmotor). De plaatsing van de motor heeft invloed op het zwaartepunt, wat effect heeft op uw gebruikscomfort. Zo zal een middenmotor steeds zorgen voor de beste stabiliteit, waardoor u net zo eenvoudig kunt sturen als bij een ‘gewone’ fiets.

De batterij

De accu kan zich op 4 plaatsen bevinden: onder de bagagedrager, in of op het frame, rondom de trapas of onder de voordrager. Ook hier geldt: hoe lager en centraler de batterij gelegen is, hoe beter voor de stabiliteit. Bovendien verschilt de actieradius van de accu van 50 tot 100 km. Gebruikt u uw fiets vaak voor lange afstanden? Dan is een uitneembare accu een must!

De remmen

Dankzij de kortere remweg en een minimaal onderhoud, is de hydraulische rem de veiligste remoptie. Hier heeft u de keuze uit een hydraulische velgremmen of schijfremmen. Bij regenweer is de hydraulische schijfrem de beste optie.

De trapondersteuning

De ondersteuning van uw elektrische fiets wordt bepaald door het type sensoren. De rotatiesensor zorgt voor een vertraagde ondersteuning en gaat van start na enkele keren trappen. De trapkrachtsensor daarentegen geeft onmiddellijk ondersteuning. Bovendien zorgt de trapkrachtsensor voor een ondersteuning die zich aanpast aan de kracht die u zelf uitvoert op uw pedalen.

Vraag voor uw aankoop raad bij uw lokale fietsenwinkel en doe vooraf zeker een testrit. Ook online vindt u heel wat informatie over de verschillende e-bikes en krijgt u al een goed idee door het afleggen van een korte online test.

Een lening voor mijn elektrische fiets

De prijs van een nieuwe elektrische fiets ligt gemiddeld heel wat hoger dan die van een ‘gewone’ fiets. De aankoop van een e-bike kan dan ook een grote hap uit uw budget zijn.

Wanneer u toch de vele voordelen van dit ecologisch vervoermiddel wilt genieten en niet aan uw spaarrekening wilt komen, dan kunt u uw elektrische fiets erg voordelig financieren via de lening voor ecologische wagens. Lenen kan al vanaf 2.500 euro.

Kost uw elektrische fiets net geen 2.500 euro? Bekijk dan of u met opties zoals een fietshelm en fietstassen wel aan dat bedrag komt. Want in dat geval kunt u die best mee opnemen in de lening.

Anders kunt u altijd nog een persoonlijke lening afsluiten. Voor zo’n minilening ligt het minimumbedrag ook op 2.500 euro.

Mijn elektrische fiets verzekeren?

Gaat uw elektrische fiets niet sneller dan 25 km per uur? Via uw familiale verzekering bent u standaard gedekt tegen schade aan derden. Hier valt dus ook een eventueel ongeval met uw elektrische fiets onder. Let wel: wanneer u zelf schade lijdt door derden wordt u niet gedekt door uw familiale verzekering.

Elektrische fietsen die sneller kunnen rijden dan 25 km per uur, moeten verplicht worden ingeschreven als motorrijtuig. In dat geval moet u een aparte verzekering afsluiten voor schade aan derden. Vraag ernaar bij uw AXA Bankagentschap in de buurt.

Gezien de hoge aankoopprijs is het ook sterk aangeraden om een bijkomende verzekering af te sluiten voor schade en diefstal van uw fiets.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Problemen om uw krediet af te betalen?

Soms hebt u de omstandigheden niet onder controle en kan het gebeuren dat u door een onverwachte gebeurtenis niet meer in staat bent om uw hypothecaire lening of lening op afbetaling verder af te betalen. Bij AXA Bank begrijpen we dit. We zetten ons dan ook in om mensen in zo’n situatie zo goed mogelijk te helpen.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Print hem af en neem hem mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder