Een elektrische wagen, te wagen?

Dagelijks leven Een auto kopen Lenen Budget – 28 april 2021

Mobiliteit, dat is waar alles tegenwoordig om draait en dat zal nog lang zo blijven. Wie zachte of duurzame mobiliteit zegt, denkt meteen aan elektrische auto’s (full of hybride). Die zouden minder vervuilend zijn dan diesel- of benzinewagens. Na een aantal jaar hebben de elektrische auto’s – en zeker bedrijfswagens – stilaan hun doelpubliek gevonden. Een overzicht.

Elektrisch rijden heeft de wind in de zeilen!

elektrische wagen
Tegen 2030 zullen we steeds meer elektrisch rijden.

Weet je nog? Elektrisch rijden was ooit een revolutie die alles op haar weg zou omgooien. Maar dat was buiten de vele belemmeringen gerekend van deze minder vervuilende nieuwe technologie:

  • prijs;
  • autonomie;
  • beperkte oplaadmogelijkheden.

Nu, in 2021, en als we kijken naar de Europese markt, staat de sector er helemaal anders voor. Tegen 2030 zullen we steeds meer elektrisch rijden, daar zijn grote autoconstructeurs zoals General Motors en Volkswagen van overtuigd.

Wat begon als een hype, zal over 10 jaar de norm zijn. De elektrische auto heeft de wind in de zeilen, niet in het minst dankzij radicale beslissingen van meerdere landen die diesel en benzine restricties opleggen.

De Europese Commissie van haar kant, denkt na over de Green Deal (vermindering van broeikasgassen met ‘minstens’ 55% tegen 2030, met een CO2-neutraal Europa tegen 2050 voor ogen). Doel: o.a. thermische motoren verbieden voor nieuwe modellen binnen dit en tien jaar! Intussen verlaagt ze geregeld het plafond voor CO2-uitstoot voor nieuwe inschrijvingen.

Nog een troef van de elektrische auto: de fameuze toekomstige Euro 7-norm, een molensteen om de nek van fabrikanten van diesel- en benzinewagens.

‘Tegen 2030 rijden er in Europa 9 miljoen elektrische auto’s’ (Matthias Schmidt, onafhankelijk analist)

De Belgische markt van de elektrische auto in een paar cijfers

Hoewel de elektrische auto een echt modeverschijnsel is, is hij in ons vlakke land voorlopig nog geen echte concurrentie voor de diesel- en benzinewagens. De 154.807 hybridevoertuigen zijn goed voor 2,6% van het totale wagenpark (154.807 voertuigen – september 2020). Dat aantal is in 5 jaar vervijfvoudigd. De 23.983 elektrische voertuigen die in België zijn ingeschreven, zijn goed voor slechts 0,4% van het totale wagenpark, maar dat aandeel kent wel de sterkste jaarlijkse stijging (+56,4%).

Bij ons zien we vooral op de markt van de bedrijfswagens en in het bijzonder voor de grote modellen een grote interesse in elektrische auto’s. Het zijn de leasingmaatschappijen die verantwoordelijk zijn voor die stijging van het marktaandeel.

De elektrische auto: in het stopcontact!

elektrische wagen 
Het Europese netwerk telt op dit ogenblik tienduizenden elektrische laadpalen voor uw elektrische auto.

Een sterke batterij, dat wel, maar ze moet toch geregeld opgeladen kunnen worden. Het Belgische netwerk zit voorlopig op de goede weg; het is nu een kwestie van tempo te houden om de algemene intrede van deze minder vervuilende wagens qua infrastructuur te kunnen volgen.

Het Europese netwerk telt op dit ogenblik tienduizenden elektrische laadpalen. U hebt wel een kaart van de mobiliteitsoperator nodig, want vaak is betalen met Visa of Maestro niet mogelijk.

Tesla was de eerste die met eigen laadpalen kwam. Toch even opletten als u uw elektrische wagen oplaadt: de prijs wordt bepaald per minuut en/of het aantal geladen kWh of in functie van de sterkte van de laadpaal. De markt is niet gereglementeerd, in tegenstelling tot die van de brandstof. De prijzen schommelen dus sterk van laadpaal tot laadpaal.

Uw concessiehouder kan u vertellen wat de beste oplossing voor uw auto is. Tussen de automerken en de operatoren zijn akkoorden gesloten.

Staat het licht echt op groen voor elektrisch rijden?

De medestanders van ‘alles elektrisch’ krijgen heel wat kritiek, vooral over de vervuiling die de batterij met zich meebrengt.

En dan is er ook de impact buiten Europa. Zowel tijdens de fabricage en assemblage als aan het einde van de cyclus. U vervuilt dus niet hier terwijl u uw elektrische auto gebruikt, maar veel vroeger … en later, in andere landen (ontginning van lithium en kobalt in Afrika en China). Daarnaast kunt u zich ook afvragen waar de elektriciteit vandaan komt. Is de productie echt zo schoon?

Er wordt flink over gedebatteerd, maar de mogelijkheden om die vervuiling terug te dringen, worden wel degelijk bestudeerd met het oog op nog ecologischer auto’s.

Ik let alleen op de prijs: een verbrandingsmotor of een elektrische?

Als u alleen kijkt naar de aankoopprijs, dan is een auto met verbrandingsmotor altijd goedkoper dan een elektrische auto, ook voor kleine cilinders. De reden? De kost van de batterij. Maar als u wat hoger in het gamma gaat kijken, dan verkleint dat prijsverschil.

Als we kijken naar gemiddelde prijs/consumptie, dan wint de elektrische auto de strijd, maar hij blijft wel duurder dan LPG:

  • € 5,5 voor 100 km met een elektrische auto;
  • € 7,5 voor 100 km met een benzineauto.

De voordelen van elektrisch rijden

Zoals we eerder al zagen, mikt dit type auto - inclusief de hybride – nu nog op een bepaalde groep gebruikers. Die is veeleer welgesteld.

Maar ook de groep die het meest geïnteresseerd is en overtuigd is van de ecologische meerwaarde, het comfort en de autonomie (een belangrijke factor voor dit type voertuig), vindt zeker een merk met toegankelijke modellen.

Tip: vraag of u uw toekomstige elektrische auto mag proefrijden. Het gevoel, zeker qua sturen, versnellen en vooral remmen, is helemaal anders. Tijdens het remmen recupereert u bovendien energie, die weer naar de batterij gaat.

Houd zeker ook rekening met het gewicht van de batterij. Dat maakt uw elektrische auto zwaarder dan een ‘klassieke’ auto.

Bereken nu uw lening voor de elektrische auto van uw dromen

U bent overtuigd? U heeft de elektrische auto gevonden waarvan u altijd al hebt gedroomd? U hebt voor en tegen afgewogen en vergeleken? U weet hoeveel u jaarlijks bespaart? Met de winst kunt u misschien wel een elektrische fiets kopen!

U bekijkt eerst welk bedrag u maandelijks moet terugbetalen voor uw aankoop en over hoeveel tijd dit loopt.

Bereken dankzij onze simulator snel en gemakkelijk het beste terugbetalingsplan voor de aankoop van uw elektrische auto.

Tip: u kunt nu ook een laadpaal thuis financieren!


Krijgt u graag meer informatie over de lening voor een elektrische auto?

Vergeet niet deze documenten mee te nemen:

  • identiteitskaart;
  • inkomensstaat;
  • prijsaanvraag, facturen, getekend akkoord ...

Let op, geld lenen kost ook geld.

Een autolening is een lening op afbetaling, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet.

Kredietverstrekker: AXA Bank Belgium nv, Troonplein 1, 1000 Brussel, RPR Brussel 0404 476 835.

Bron: Trends Tendances, Febiac, Renta, Statbel

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder

Een elektrische fiets kopen? Ontdek onze tips voor een fiets op maat

We gaan steeds bewuster om met onze leefwereld: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar wat als u pech hebt onderweg? En hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.

Lees verder

Bereken hoeveel uw lening kost
Contacteer uw AXA Bankagent