Elektronisch betalen is nu overal mogelijk!

Betalen Actueel Betaalkaarten Budget – 14 november 2022

Geen cash op zak? Geen nood: sinds juli jl. moeten alle Belgische handelszaken elektronische betaling aanvaarden. En niet enkel via een klassieke betaalterminal. U kiest zelf hoe u het liefst betaalt. Meer info in dit artikel.

Elektronisch betalen: kies zelf hoe u het liefst betaalt!

Elektronisch betalen: makkelijk, supersnel en 100% veiligElektronisch betalen: makkelijk, supersnel en 100% veilig.

Sinds 1 juli worden ondernemingen (handelszaken, restaurants, …) en vrije beroepen verplicht om hun klanten minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. Welke digitale betaaloptie aangeboden wordt, dat kiest de dienstverlener zelf. Dat kan een klassieke betaalkaartterminal zijn, maar ook een mobiele toepassing om via de smartphone of smartwatch te betalen, of de mogelijkheid om via overschrijving te betalen, mag worden aangeboden als alternatief voor cash.

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden en hun voordelen.

1. Digitaal betalen via een betaalkaartterminal

Via een betaalkaartterminal betaalt u met uw betaalkaart. Dit kan een debetkaart of kredietkaart zijn. U kunt vaak kiezen om contactloos te betalen met of zonder pincode naar gelang het bedrag van uw aankopen. In sommige gevallen moet u de kaart nog in de terminal steken om te kunnen betalen: u bevestigt de betaling dan steeds met uw pincode. Betalen via de betaalkaartterminal biedt u meer veiligheid: berekeningsfouten en valse biljetten worden vermeden.

Nog geen kredietkaart? Vraag die nu aan

Via de betaalterminals kunt u ook betalen met uw maaltijdchequekaart of elektronische ecocheques. Deze cheques worden uitgegeven door bedrijven als Sodexo, Edenred, Monizze, enz. Op uw smartphone installeert u de app van het bedrijf waarvan u de cheques ontvangt om alle praktische informatie terug te vinden (gebruik, saldo, geldigheid, ...).

Tegenwoordig kunt u op veel betaalterminals ook betalen met uw smartphone. Dit kunt u op twee manieren doen:

  1. u scant gewoon met uw betaalapp (bvb Payconiq) of de app van uw bank een QR-code die op de terminal wordt getoond.
  2. u brengt uw smartphone naar het symbool op de zijkant van de terminal om mobiel te betalen. Dit symbool, bestaande uit vier kleine krommingen (vergelijkbaar met een radiosignaal) geeft aan dat de terminal uitgerust is met Near Field Communication-technologie (of NFC-chip). Deze laat u toe om contactloos met uw smartphone of andere wearables te betalen.

2. Digitaal betalen via een betaalapp

Naast de klassieke terminals zijn er ook al verschillende betaalapps beschikbaar. Payconiq is de meest voorkomende app die u bij uw lokale handelaar vindt.

Om die te kunnen gebruiken, installeert u zelf de Payconiq-app op uw smartphone en koppelt uw bankkaart EN rekening aan de app. Om in de winkel te betalen, scant u dan gewoon de QR-code die de handelaar u aanbiedt en bevestigt de betaling met uw eigen gekozen pincode of uw vingerafdruk als u deze optie ingesteld hebt. Ook op afstand kunt u makkelijk betalen: in de Payconiq-app opent u uw contactenlijst of winkellijst, geef het juiste bedrag in en bevestig ook nu weer met uw pincode. Ook geld ontvangen kan makkelijk met de Payconiq-app: alle details leest u op de website Payconiq by Bancontact. Met deze app hebt u uw bankkaart of zelfs het rekeningnummer van uw schuldeiser niet meer nodig. Hoe handig is dat? 

Wist u trouwens dat u in de Payconiq-app nu ook uw elektronische maaltijdcheques kunt koppelen? Zo hoeft u uw maaltijdchequekaart niet meer op zak te hebben. Klik in de app onderaan op ‘Diensten’, tik op ‘Maaltijdcheques’ en volg de instructies om uw maaltijdcheques van Edenred, Monizze of Sodexo toe te voegen.   

Sommige banken hebben in hun mobile banking-app ook hun eigen betaalmodule geïntegreerd: deze kunt u ook in de winkels gebruiken om uw aankopen te betalen.

Op die manier wordt uw smartphone ook uw portemonnee. En als er één ding is dat u altijd bij zich hebt, dan is het wel uw smartphone: zo hebt u altijd geld bij u!

3. Digitaal betalen via een overschrijving

Als laatste mag de handelaar ook overschrijvingen aanbieden als alternatief voor cash-betalingen. U schrijft dan makkelijk over via uw bankapp of pc-banking.

Aan opties geen gebrek dus. U kiest zelf wat het beste bij u past, maar één ding is zeker: digitaal betalen biedt veel voordelen. Het is namelijk:

  • veilig: minder cash op zak (of in de wasmachine!), minder risico op vals geld
  • makkelijk: (bijna) iedereen heeft een debet en/of kredietkaart en/of een smartphone
  • snel: in een paar seconden betaald, geen gedoe met wisselgeld en kleine muntjes
  • hygiënisch: geen vuile vingers op geld dat van hand tot hand gaat
  • milieuvriendelijk: minder papieren biljetten, minder geldtransporten

Overtuigd? Maak van elektronisch betalen uw favoriete betaalmethode en ontdek alle mogelijkheden ervan:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een complete reisverzekering zonder extra kosten

U plant een ontspannende reis om helemaal tot rust te komen. Na wat vergelijken hebt u de ideale reisbestemming gevonden, en een vliegtuigticket ernaartoe. Maar bij het boeken slaat de schrik u om het hart: stel dat ik ziek word en niet meer kan vertrekken? Of dat ik mijn reis om een andere reden wil annuleren? Toch maar doen die annulatieverzekering? Maar dat gaat natuurlijk wat kosten… of niet?

 

Lees verder

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun debetkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Lees verder

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?

Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?

Lees verder

Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Lees verder

Maak een afspraak met uw bankagent