Energiepremies in het Waals Gewest: een audit of niks!

Wonen Renoveren Lenen – 03 mei 2022

De Waalse overheid neemt verschillende maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Met premies voor dakisolatie, een nieuwe verwarmingsinstallatie enz. Om die premies te kunnen aanvragen, moet u echter eerst een audit van uw woning laten uitvoeren. Een overzicht van wat deze audit inhoudt en van de procedures die u moet volgen in het Waals Gewest.
energiepremies Waals Gewest Een gezellig en energiezuinig interieur begint met een grondige audit!

Wie heeft recht op renovatiepremies in het Waals Gewest?

Net als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ook in Wallonië de verschillende steunmaatregelen samengevoegd. De renovatiepremie is begin 2019 samengevoegd met de energiepremie.

Als u ouder bent dan 18 jaar en een werkelijk recht bezit op uw woning (eigenaar in volle of gedeeltelijke eigendom, vruchtgebruiker, blote eigenaar ...) kunt u aanspraak maken op een financiële ruggensteun van het gewest.

Niet alleen voor de energie- en renovatieaudits, de renovatie- en isolatiewerken, maar ook voor de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Beter nog: u kunt deze premies met elkaar combineren.

Uw woonpremies aanvragen in 5 stappen

  1. Uw aanspreekpunt: een erkende woningauditeur die u stap voor stap zal begeleiden. Het Gewest kan bijvoorbeeld al op voorhand een deel van deze audit financieren.

  2. U moet absoluut uw dossier bij de administratie laten registreren voor de aanvang van uw werken. Zodra de auditeur zijn of haar akkoord geeft, hebt u daarvoor vier maanden de tijd vanaf de datum van zijn of haar verslag.

  3. U krijgt … zeven jaar de tijd om uw renovatiewerken te laten uitvoeren door een aannemer van de Kruispuntbank van Ondernemingen.

  4. Net als voor de inwoners van Brussel raden wij u aan om al uw documenten goed bij te houden: offertes, facturen, attest van de aannemer, foto's van de werken en betalingsbewijzen. U kunt ze later gebruiken voor uw dossier bij de Waalse administratie.

  5. Als uw dossier in orde is, ontvangt u de premies.

De lijst van werkzaamheden die u kunt laten uitvoeren om uw huis duurzaam en energiezuiniger te maken, is lang. Ga naar de website van het Waals Gewest.

Premies, kostprijs van de werken en terugverdientijd: waar staat daarover info?

infografie premies renovatie

Volgens een Profacts-studie die AXA Bank in januari 2022 liet uitvoeren bij 1.000 huis- of appartementeigenaars tussen 20 en 65 jaar, weet de overgrote meerderheid van de bevraagden wat ze moeten doen om hun huis energiezuiniger te maken.

Meer dan driekwart van de respondenten heeft echter geen duidelijk zicht op de kosten, de gewestelijke en federale premies en de voordelen van de renovatiewerken om hun woning energie-efficiënter te maken. Zij zijn dus op zoek naar informatie. Hoe zit het met u?

Energietips die altijd goed van pas komen:

  • Voor de eindberekening van uw voordeel houdt het Gewest rekening met uw inkomen. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de premie. Uiteraard is het bedrag beperkt, namelijk tot 70% van het totaalbedrag van uw facturen. Het bedrag van de auditpremie ligt bijvoorbeeld tussen 110 en 660 euro.
  • Er is geen audit nodig als u uw verwarming wilt laten vervangen, op voorwaarde dat u tussen juni 2022 en 30 juni 2023 tot de installatie overgaat.
  • Niks houdt u tegen om een gewestelijke premie te combineren met een gemeentelijke premie: informeer hier zeker naar!

Prosumemententarief: hoe zit het daarmee?

Over de invoering van het prosumemententarief voor de eigenaars van zonnepanelen is al heel wat inkt gevloeid in Wallonië.

Dit tarief is volledig gecompenseerd door een premie die de netbeheerders in 2020 en 2021 hebben uitbetaald.

Dit jaar en volgend jaar zal dat tarief ook nog worden gecompenseerd door het Waals Gewest, maar slechts voor 54,27%. Vanaf 2024 moeten eigenaars van zonnepanelen zelf het volledige prosumententarief betalen.

Bovendien voorziet het Waals Gewest in een premie om prosumenten aan te moedigen een dubbele stroommeter aan te schaffen. Met deze meter wordt er los van elkaar gemeten hoeveel elektriciteit u van het net afneemt en hoeveel u er aan het net geeft. Vergeet niet dat deze steunmaatregel van de Waalse overheid geldt tot 31 december 2023.

Een simulatie kost niks!

Bereken uw maandelijkse aflossing voor een groene lening voor uw renovatiewerken die uw gas- en elektriciteitsfactuur zullen doen dalen.
Hebt u nog vragen of wilt u graag meer informatie om uw woning nog comfortabeler te maken? Neem dan contact op met uw bankagent.

 

Wat kunt u allemaal doen in uw woning met de energiepremies?

Blijf op onze website en selecteer het type renovatie of energiezuinig materiaal:

Over de energie-/renovatiepremies in de andere gewesten:

Let op, geld lenen kost ook geld.

De renovatielening of groene lening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Kredietgever: AXA Bank Belgium nv maakt deel uit van de Crelan Groep

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Thuisbatterij: voor een zelfbedruipend huis!

Aan het lijstje energiebesparende systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen voegen we graag nog de thuisbatterij toe, voor een comfortabele, warme en energiezuinige woning. Laten we even wat dieper ingaan op deze nieuwe technologie, waarmee u de overtollige energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd, kunt opslaan. Want u zit wellicht nog wel met wat vragen: is nu het moment? Is het iets voor mij? Bestaan er premies voor? Een analyse.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent