Energieprestatiecertificaten: naar een progressief lager E-peil

Wonen Lenen Bouwen – 15 februari 2017

Europa legt zijn lidstaten maatregelen op om het energieverbruik van woningen te verminderen. De isolatienormen voor nieuwe woningen worden strenger en strenger. In ons land zetten de drie gewesten - Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - in om vanaf 2021 het E30-peil te halen.

energiezuinige woningen
Bouwers van een energiezuinige woning kunnen mooie kortingen krijgen. Duurzaam bouwen is dus niet alleen een mooi milieuvriendelijk gebaar, maar ook goed voor uw portemonnee!

In Vlaanderen

Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning minstens aan de BEN-eisen (bijna-energieneutraal) voldoen. Bouwaanvragen of meldingen zullen dus vanaf 2021 het E30-peil moeten respecteren. En bouwers van een energiezuinige woning kunnen mooie kortingen krijgen. Wie een huis bouwt met een E-peil van max. 20, krijgt maar liefst 100% korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. Bij de netbeheerders zijn ook E-peilpremies te krijgen voor nieuwbouwwoningen die beter scoren dan de opgelegde norm. Duurzaam bouwen is dus niet alleen een mooi milieuvriendelijk gebaar, maar ook goed voor uw portemonnee!

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussel hanteert sinds 2015 de passiefhuisstandaard. Dat wil zeggen dat het totale primair energieverbruik voor verwarming, sanitair warm water en elektrische apparatuur in een woning niet hoger mag zijn dan 45kWh/m2/jaar.

In Wallonië

Sinds 2014 geldt een maximum van E80 voor alle nieuwbouwwoningen en verregaande renovaties. Er zijn ook premies te verkrijgen voor constructies met een E-peil 65 of lager. Die bedraagt 1.500 euro voor een eengezinswoning. Daar komt nog eens 110 euro bij voor elke eenheid beneden het E-peil 65.De maximumpremie is 5.000 euro per eengezinswoning, verhoogd met 1.500 euro voor een passiefhuis.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder