Energiezuinig bouwen betekent de helft minder onroerende voorheffing

Wonen Lenen Bouwen – 14 maart 2016

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning van Europa verplicht Bijna-EnergieNeutraal of BEN zijn. Het bijzondere aan zo’n BEN-woning is dat ze erg weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, komt voornamelijk uit groene energiebronnen.

Wacht niet tot 2021 om energiezuinig te bouwen.

Wie slim bouwt, bouwt nu al BEN!

Bijna-Energieneutraal Bouwen is de toekomst. Maar u moet niet tot 2021 wachten om BEN te bouwen. Met de huidige technologieën kan dat nu al perfect. Zo daalt uw energiefactuur want een BEN-woning is energetisch de absolute top en dus later meer waard. Bovendien geniet u van heel wat premies en kortingen. Op iedereenben.be leest u alle details.

Nu al BEN-bouwen heeft niets dan voordelen

  • een beter comfort door minder warmteverlies en minder tocht
  • een zeer lage energiefactuur
  • allerlei premies en kortingen
  • kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  • de woning voldoet nu al aan de toekomstige normen en behoudt zijn waarde ook na 2020
  • efficiënte actie in de strijd tegen de klimaatverandering

Een voorbeeld? Een pak minder onroerende voorheffing!

Wie een energiezuinige woning bouwt in Vlaanderen geniet voor het jaar 2016 van een korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum 30. Die korting geldt voor 5 jaar. Haalt uw huis maximum 20, dan krijgt u maar liefst 5 jaar lang 100% korting op uw onroerende voorheffing.

Het E-peil gaat progressief naar beneden

In Vlaanderen wordt tot 2021 het verplichte E-peil voor nieuwbouw stapsgewijs aangescherpt:

  • E50 in 2016
  • E40 in 2018
  • E35 in 2020
  • E30 vanaf 2021

Brussel hanteert sinds 2015 de passiefhuisstandaard. Dat betekent dat het energieverbruik voor verwarming, sanitair warm water en elektrische apparatuur niet hoger mag zijn dan 45 kWh/m2 per jaar.

Voor Wallonië geldt sinds 2014 een maximum van E80 voor alle nieuwbouwwoningen en verregaande renovaties en er zijn premies voor constructies met een E-peil 65 of lager.

Ook renoveren kan en moet energiezuinig(er)

In 2005 had 33% van de Vlaamse woningen totaal geen dakisolatie, had 35% nog helemaal of gedeeltelijk enkel glas en van de woningen met een cv-ketel op aardgas was slechts 35% uitgerust met een hoogrendementsketel. Bij stookoliegebruikers was dit zelfs maar 21%.

Om maar te zeggen dat er nog heel wat werk aan de winkel is als het gaat om het renoveren en/of verbouwen van bestaande woningen. Op renovatie2020.be leest u daar alles over.

Goed om weten

Bouwgids

Denkt u momenteel aan een hypothecair krediet? Doe dan even een simulatie, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent. En natuurlijk kunt u ook een simulatie doen voor een renovatielening.

En bestel zeker de gratis AXA Bank bouwgids met 68 pagina’s info, tips en weetjes over kopen, bouwen en verbouwen. Een onmisbare bron van inspiratie.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden. En hoeveel betaal je dan echt?

Wat is de opdracht van de architect?

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

Wat is de rol van de architect?

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

Hypothecair krediet: waarvoor dient de ESIS?

Als kandidaat-kredietnemer krijgt u bij de aanvraag van een hypothecair krediet steeds een ESIS-document van uw bank of kredietbemiddelaar. Wat is het en waarvoor dient het?

Hypothecair krediet: wat is het jaarlijks kostenpercentage (JKP)?

Vanaf nu wordt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) systematisch vermeld bij iedere simulatie voor een hypothecair krediet met onroerende bestemming. Wat is dat jaarlijks kostenpercentage? En wat is het verschil tussen het JKP en de debetrente voor een bepaalde kredietformule?

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan