Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Wonen Lenen Renoveren Budget – 29 april 2021

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

EPC-attest
Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening.

EPC, het duurzame fenomeen dat steeds belangrijker wordt voor kopers en verkopers van vastgoed. Wanneer u een nieuwe woning, een huis, appartement of loft, wilt aankopen die ouder is dan 10 jaar, moet u een energieprestatiecertificaat laten opstellen. Ook voor nieuwbouwwoningen blijft het EPC-attest een belangrijk document. Het vertelt u namelijk hoe energievriendelijk uw woning is.

Een lage score wijst op een laag energieverbruik, en dat is gunstig op lange termijn. Daarnaast controleert het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via steekproeven de geldigheid en de correctheid van deze attesten. Wanneer dit voor uw woning niet in orde is, kunt u hiervoor beboet worden. De keuring van uw EPC is dus niet weg te denken wanneer u eigenaar wordt van een woning.

Hoe wordt de EPC-waarde van uw woning bepaald?

Tijdens de EPC-keuring van uw woning worden er verschillende factoren in rekening gebracht. Denk hierbij maar aan de isolatie, de luchtcirculatie of ventilatie en de opwekking van groene stroom die in uw woning aanwezig is. Daarnaast analyseert een energiedeskundige steeds het totale plaatje: de oppervlakte van uw woning, het bouwjaar en de bouwmaterialen, het verwarmings- en het warmwatersysteem worden in kaart gebracht. Vervolgens worden al die eigenschappen van uw woning samengebracht in een specifieke software van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Uw huidige EPC-score rolt er zo uit en is klaar voor interpretatie.

Interpretatie van uw EPC-attest

In uw EPC-attest wordt elk detail van uw EPC-score besproken. Uw EPC-label wordt vastgelegd en bestaat uit een cijfer en een letter, van A tot F. Hoe lager het cijfer, hoe beter uw score. Daarnaast is een EPC-attest met de letter B energiezuiniger dan een attest met de letter F.

Wanneer u uw EPC-score wilt vergelijken, houdt u best rekening met het type woning en het bouwjaar van uw woning. Oudere woningen zijn vaak nog niet zo goed geïsoleerd als nieuwe huizen, waardoor de score ook slechter is. Daarnaast zal een vrijstaande woning in vergelijking met een appartement heel wat isolatie en ventilatie nodig hebben om een goede EPC-score te bekomen.

Uw energieprestatiecertificaat laten aanpassen

Wanneer u een woning aankoopt, of wilt verkopen, is het belangrijk om zeker te zijn dat het bijbehorende EPC-attest nog relevant en up-to-date is. Een EPC-attest blijft tien jaar geldig. Wanneer u merkt dat de geldigheidsdatum van uw energieprestatiecertificaat vervallen is, of wanneer u uw woning energiezuiniger gemaakt hebt, kunt u uw attest laten aanpassen door een erkende energiedeskundige.

  • Zodra uw EPC-attest vervalt, nodigt u best een energiedeskundige bij u thuis uit. Op basis van de huidige situatie wordt uw nieuw certificaat opgesteld.
  • U kunt uw attest opnieuw laten opstellen en aanpassen na een renovatie. Beschrijf duidelijk welke (energiezuinige) aanpassingen u uitgevoerd hebt. Hebt u geïnvesteerd in de isolatie van uw buitengevel of plaatste u nieuwe, energiezuinige ramen? Of wekt u bij uw thuis groene energie op via een thuisbatterij of zonnepanelen? Elke investering beïnvloedt de EPC-berekeningen. Verzamel de foto’s en facturen zodat u deze aanpassingen kunt bewijzen. Nodig uw energiedeskundige uit bij u thuis om de aanpassingen effectief te laten vaststellen.
  • Ook als u uw woning uitgebreid hebt, laat u best een nieuw certificaat opstellen.

Is een EPC-attest verplicht?

Algemeen gezien moet er een EPC-attest aanwezig zijn wanneer u een woning of appartement publiek te koop of te huur wilt stellen. U voorziet een aparte EPC-keuring per wooneenheid. Maak gerust gebruik van de EPC-wegwijzer die de Vlaamse overheid aanbiedt. Bovendien bent u niet altijd verplicht om een energieprestatiecertificaat van uw woning te voorzien. Zo kunt u een appartement of woning onderling regelen, en zonder schriftelijke of publieke reclame verkopen aan een familielid zonder over een EPC-attest te beschikken.

Verbeter uw EPC-score met een renovatielening

Een EPC-score is, gelukkig maar, een dynamisch gegeven. Met de juiste aanpassingen, zoals de isolatie van uw woning, maakt u uw woning energiezuiniger en zorgt u voor een betere score. Nieuw buitenschrijnwerk laten plaatsen, uw woning laten isoleren of een groene bron van energie, zoals zonnepanelen, aan uw woning toevoegen, daar hangt vaak een groot kostenplaatje aan vast. Uiteraard hoeft u deze investering niet rechtstreeks te betalen en kunt u via een renovatielening uw woning toch energiezuiniger maken.

De voorwaarden van een renovatielening

Erft u of koopt u een woning met een slechte EPC-score en gaat u daarvoor een hypothecaire lening aan in Vlaanderen? Dan komt u vanaf 2021 mogelijk in aanmerking voor een aanvullend renovatiekrediet. Deze lening kunt u inzetten om uw woning energiezuiniger te maken. Om een beroep te doen op het Vlaamse renovatiekrediet, moet u aan heel wat voorwaarden voldoen. Ontdek hier alle bepalingen waaraan u moet voldoen wanneer u een aanvullende, Vlaamse renovatielening wilt afsluiten.

Een EPC-labelpremie aanvragen

Bent u van plan om uw woning grondig te renoveren en dus ook een pak energiezuiniger te maken? Dan heeft u mogelijk recht op een EPC-labelpremie. Voor de aanvraag van die premie dient u te beschikken over een EPC-attest van voor de werken. Zorg ervoor dat u het certificaatnummer en de datum van uw energieprestatiecertificaat bij de hand houdt. Na uw renovatiewerken onderwerpt u uw woning aan een nieuwe EPC-keuring. Net als bij een renovatiekrediet is de verbetering van uw EPC-score een must.

Voor meer informatie over uw hypothecaire lening neemt u best contact op met uw bankagent. Ook wanneer u uw EPC-attest met een aanvullende renovatiepremie wilt verbeteren, kunt u rekenen op ons advies op maat van uw situatie.

Extra informatie

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent