Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Vermogen Beleggen Actueel Fiscaliteit – 09 juli 2021

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op alle tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder.

Wat zegt de wetgeving?

erfbelasting gemeenschappelijke rekeningen
Het is belangrijk dat de schuld van de langstlevende ouder tegenover de kinderen duidelijk vermeld staat in de aangifte van de nalatenschap van de langstlevende.

Na het overlijden van de eerste echtgenoot zal er erfbelasting verschuldigd zijn op de helft van het geld dat op de gemeenschappelijke rekeningen staat. Tenzij er andere afspraken werden vastgelegd in bijvoorbeeld een testament of huwelijkscontract, krijgt de langstlevende ouder in principe de ene helft van het gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom op basis van het huwelijksvermogensrecht en de andere helft in vruchtgebruik op basis van het erfrecht. De kinderen erven op die helft dan de blote eigendom.

In de praktijk werd tot 150% belast

Meestal blijven de rekeningen allemaal op naam de langstlevende echtgenoot staan waardoor de banktegoeden worden vermengd met elkaar.

Daardoor zijn de tegoeden die bij het eerste overlijden werden aangegeven niet meer individualiseerbaar en identificeerbaar. De Vlaamse Belastingdienst hanteerde in dat geval het principe dat deze volledig worden belast, tenzij de kinderen konden bewijzen dat een deel daarvan al werd belast.

Dat standpunt had belangrijke gevolgen. Wanneer de langstlevende ouder overleed, waren de kinderen (nogmaals) erfbelasting verschuldigd, op de waarde van de tegoeden die op dat moment op de rekeningen stond. De helft van de gemeenschappelijke banktegoeden werd voor een tweede maal belast waardoor er in de praktijk een belasting is van 150% van de gemeenschappelijke banktegoeden.

Voortaan geen erfbelasting meer op 150%

Het hof van beroep in Gent heeft in een arrest van 30 maart 2021 de Vlaamse belastingdienst teruggefloten voor die aanpak.

Het hof van beroep bevestigt dat er bij een overlijden van de langstlevende ouder geen erfbelasting verschuldigd is op alle banktegoeden als na het overlijden van de eerste ouder de tegoeden op de gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende gezet worden zodat deze er volledig beschikkingsrecht over heeft.

De banktegoeden moeten wel aangegeven worden, maar de helft van de waarde van de banktegoeden op datum van het overlijden van de eerst overleden ouder kan in het passief van de nalatenschap van de langstlevende ouder worden opgenomen. Dit betekent concreet dat de kinderen in de aangifte van de nalatenschap van de langstlevende ouder melding mogen maken van de schuld van de langstlevende tegenover henzelf. De schuld moet hierbij dus expliciet als passief in de aangifte nalatenschap van de langstlevende ouder opgenomen worden.

De Vlaamse Belastingdienst heeft zich neergelegd bij dit arrest en volgt daarmee het standpunt van het hof van beroep.

Het is wel nog afwachten of ook SPW Fiscalité en Brussel Fiscaliteit, respectievelijk de Waalse belastingdienst en de belastingdienst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hun standpunt zullen aanpassen rekening houdend met dit arrest.

Goed om te weten: erfrecht evolueert voortdurend. Daarom is het nuttig om u goed te informeren bij de notaris. De site notaris.be staat ook boordevol informatie.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Delta-variant beïnvloedt de wereldeconomie

De Delta-variant is een reden tot bezorgdheid. Het aantal nieuwe infecties blijft hoog en de wereldwijde vaccinatiegraad laag. Hoewel het effect op de economie kleiner is dan voorheen, beginnen de onzekerheden te wegen op het consumentenvertrouwen, vooral in de VS. De peilingen blijven over het algemeen positief, ondanks een lichte daling in augustus. We bekijken het continent per continent.

Lees verder

Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Lees verder

Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Lees verder

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

7 gouden beleggingstips

De beurskoersen evolueren dag en nacht. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële tips te volgen.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent