Financiële kennis: 2 hardnekkige misvattingen

Vermogen Beleggen – 15 januari 2016

Belgen zijn verwoede spaarders. Ook in tijden van lage rentevoeten blijven we volop sparen. Daar is niets mis mee, maar verder doen we niets. Twee derde van de Belgen belegt niet. En dat terwijl beleggen een interessante aanvulling kan zijn op uw spaarrekening.

 
Beleggen kan een interessante aanvulling zijn op uw spaarrekening. Uw bankagent kan u daarin bijstaan.

Beleggen, we zijn er een beetje bang van. Dat valt te begrijpen, want we weten er ook heel weinig van. Tijdens een financiële kennistest van De Tijd scoorden we gemiddeld 4,6 op 10. Gebuisd dus. En dat terwijl het niet om ingewikkelde economische theorieën ging, maar om doordeweekse geldzaken, zoals sparen en verzekeringen. Zaken die we allemaal zouden moeten weten … Tijd voor een herexamen?

Beleggen heeft pas zin met een groot startkapitaal

Niet waar, zelfs met een klein bedrag kunt u al heel wat doen. Er bestaan heel wat opties om te beleggen met bijvoorbeeld 1.000 euro.

Eén van de belangrijkste vuistregels is dat u belegt met geld dat u strikt genomen niet onmiddellijk nodig hebt. Met andere woorden: ook zonder dat geld kunt u zonder problemen leven. Zo beperkt u de last van een verlies.

Beleggen is altijd een groot risico 

Niet waar, u kunt het risico van beleggen heel sterk beperken, naargelang van uw behoefte en persoonlijke financiële situatie. Uw bankagent kan u daarin bijstaan. Hij zal u een aantal vragen stellen, om te bepalen wat uw beleggersprofiel is.

Wilt u liever zo min mogelijk risico’s nemen? Dan bent u een conservatieve of defensieve belegger. Bent u bereid om in beperkte mate risico’s te nemen? Dan bent u een neutrale belegger. Durft wel wat meer risico’s nemen? Dan bent u een dynamische of zelfs offensieve belegger.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Dit moet u weten over de nieuwe taks op de effectenrekening

De nieuwe effectentaks is op 26 februari 2021 in werking getreden.  Het gaat om een taks van 0,15% die wordt geheven op een effectenrekening met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. De inning, aangifte en betaling daarvan gebeurt door de bank – als tussenpersoon - en zal in het najaar voor de eerste keer plaatsvinden.

Lees verder

Beleggen, (n)iets voor u?

Spreekt het vooruitzicht op een potentieel hoger rendement u wel aan? Maar raakt u niet wegwijs in de wereld van spaar- en beleggingsproducten? Uw bankagent is de geknipte bondgenoot!

Lees verder

Uw nalatenschap regelen met een testament: een verstandig idee

Een testament: het klinkt wat oubollig. Toch kan een testament nuttig zijn. Niet iedereen maakt vandaag bijvoorbeeld deel uit van een ‘klassiek’ gezin. Bent u wettelijk samenwonend, hebt u een nieuw samengesteld gezin, bent u alleenstaande zonder kinderen, … U regelt zelf wie wat en hoeveel krijgt via een testament. Geeft u liever meer aan een goede vriend of ver familielid en minder aan een dicht familielid? Een notaris kan u advies geven over hoe u dit alles regelt, waarbij hij ook rekening houdt met de fiscale aspecten. Wij leggen hieronder uit waarom het misschien verstandig is om uw testament te laten registreren bij een notaris en waar u op moet letten als u uw testament wil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.

Lees verder

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder