Financiële kennis: 2 hardnekkige misvattingen

Vermogen Beleggen – 15 januari 2016

Belgen zijn verwoede spaarders. Ook in tijden van lage rentevoeten blijven we volop sparen. Daar is niets mis mee, maar verder doen we niets. Twee derde van de Belgen belegt niet. En dat terwijl beleggen een interessante aanvulling kan zijn op uw spaarrekening.

 
Beleggen kan een interessante aanvulling zijn op uw spaarrekening. Uw bankagent kan u daarin bijstaan.

Beleggen, we zijn er een beetje bang van. Dat valt te begrijpen, want we weten er ook heel weinig van. Tijdens een financiële kennistest van De Tijd scoorden we gemiddeld 4,6 op 10. Gebuisd dus. En dat terwijl het niet om ingewikkelde economische theorieën ging, maar om doordeweekse geldzaken, zoals sparen en verzekeringen. Zaken die we allemaal zouden moeten weten … Tijd voor een herexamen?

Beleggen heeft pas zin met een groot startkapitaal

Niet waar, zelfs met een klein bedrag kunt u al heel wat doen. Er bestaan heel wat opties om te beleggen met bijvoorbeeld 1.000 euro.

Eén van de belangrijkste vuistregels is dat u belegt met geld dat u strikt genomen niet onmiddellijk nodig hebt. Met andere woorden: ook zonder dat geld kunt u zonder problemen leven. Zo beperkt u de last van een verlies.

Beleggen is altijd een groot risico 

Niet waar, u kunt het risico van beleggen heel sterk beperken, naargelang van uw behoefte en persoonlijke financiële situatie. Uw bankagent kan u daarin bijstaan. Hij zal u een aantal vragen stellen, om te bepalen wat uw beleggersprofiel is.

Wilt u liever zo min mogelijk risico’s nemen? Dan bent u een conservatieve of defensieve belegger. Bent u bereid om in beperkte mate risico’s te nemen? Dan bent u een neutrale belegger. Durft wel wat meer risico’s nemen? Dan bent u een dynamische of zelfs offensieve belegger.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen: aangeven aan de fiscus of niet?

Wellicht bent u bezig met uw belastingaangifte en vraagt u zich af of u de jaarlijkse inkomsten moet vermelden van fondsen waarin u hebt belegd. Het antwoord op die vraag? In de meeste gevallen niet. Maar er schuilt een addertje onder het gras: belastbare inkomsten gedurende het afgelopen kalenderjaar gegenereerd door beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u in sommige gevallen wel aangeven. Waarom dat zo is, leest u hier.

Pensioensparen: 960 of 1.230 euro?

Sinds begin dit jaar kunt u ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 960 of 1.230 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 960 of 1.230 euro pensioensparen?

Wat is beleggen in fondsen en welk beleggingsfonds past bij u?

Als u wilt beleggen, dan kunt u, afhankelijk van uw risicoappetijt, overwegen om zelf obligaties of aandelen te kopen. Of u kunt beleggen in fondsen. Wat is beleggen in een fonds nu juist? En welke soorten beleggingsfondsen bestaan er? Wij geven u graag advies over het beleggen van uw geld.

Macro-economie: hogere risicos in een economische cyclus die zijn piek bereikt

2018 is minder positief gestart dan verwacht. Een aantal macro-economische indicatoren stelden wat teleur. Bovendien steken een aantal bijkomende risico’s de kop op, zoals het politiek sentiment in Europa, de olieprijzen die de kaap van 80 US dollar weer hebben overschreden en de stijgende langetermijnrente in de Verenigde Staten.

Pensioenopbouw in België: de 4 pensioenpijlers

Het wettelijk pensioen in België ligt een stuk lager dan in onze buurlanden. Na de pensionering moet u dus rondkomen met een inkomen dat veel minder is dan toen u nog werkte. Gelukkig heeft de overheid voorzien in mogelijkheden voor een aanvullend pensioen. Hoe ziet het Belgische pensioenlandschap eruit en welke mogelijkheden hebt u om een extra pensioenkapitaal op te bouwen? Lees het in deze blog.