Financiële kennis: 2 hardnekkige misvattingen

Vermogen Beleggen – 15 januari 2016

Belgen zijn verwoede spaarders. Ook in tijden van lage rentevoeten blijven we volop sparen. Daar is niets mis mee, maar verder doen we niets. Twee derde van de Belgen belegt niet. En dat terwijl beleggen een interessante aanvulling kan zijn op uw spaarrekening.

 
Beleggen kan een interessante aanvulling zijn op uw spaarrekening. Uw bankagent kan u daarin bijstaan.

Beleggen, we zijn er een beetje bang van. Dat valt te begrijpen, want we weten er ook heel weinig van. Tijdens een financiële kennistest van De Tijd scoorden we gemiddeld 4,6 op 10. Gebuisd dus. En dat terwijl het niet om ingewikkelde economische theorieën ging, maar om doordeweekse geldzaken, zoals sparen en verzekeringen. Zaken die we allemaal zouden moeten weten … Tijd voor een herexamen?

Beleggen heeft pas zin met een groot startkapitaal

Niet waar, zelfs met een klein bedrag kunt u al heel wat doen. Er bestaan heel wat opties om te beleggen met bijvoorbeeld 1.000 euro.

Eén van de belangrijkste vuistregels is dat u belegt met geld dat u strikt genomen niet onmiddellijk nodig hebt. Met andere woorden: ook zonder dat geld kunt u zonder problemen leven. Zo beperkt u de last van een verlies.

Beleggen is altijd een groot risico 

Niet waar, u kunt het risico van beleggen heel sterk beperken, naargelang van uw behoefte en persoonlijke financiële situatie. Uw bankagent kan u daarin bijstaan. Hij zal u een aantal vragen stellen, om te bepalen wat uw beleggersprofiel is.

Wilt u liever zo min mogelijk risico’s nemen? Dan bent u een conservatieve of defensieve belegger. Bent u bereid om in beperkte mate risico’s te nemen? Dan bent u een neutrale belegger. Durft wel wat meer risico’s nemen? Dan bent u een dynamische of zelfs offensieve belegger.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan