Financiële kennis: 2 hardnekkige misvattingen

Vermogen Beleggen – 15 januari 2016

Belgen zijn verwoede spaarders. Ook in tijden van lage rentevoeten blijven we volop sparen. Daar is niets mis mee, maar verder doen we niets. Twee derde van de Belgen belegt niet. En dat terwijl beleggen een interessante aanvulling kan zijn op uw spaarrekening.

 
Beleggen kan een interessante aanvulling zijn op uw spaarrekening. Uw bankagent kan u daarin bijstaan.

Beleggen, we zijn er een beetje bang van. Dat valt te begrijpen, want we weten er ook heel weinig van. Tijdens een financiële kennistest van De Tijd scoorden we gemiddeld 4,6 op 10. Gebuisd dus. En dat terwijl het niet om ingewikkelde economische theorieën ging, maar om doordeweekse geldzaken, zoals sparen en verzekeringen. Zaken die we allemaal zouden moeten weten … Tijd voor een herexamen?

Beleggen heeft pas zin met een groot startkapitaal

Niet waar, zelfs met een klein bedrag kunt u al heel wat doen. Er bestaan heel wat opties om te beleggen met bijvoorbeeld 1.000 euro.

Eén van de belangrijkste vuistregels is dat u belegt met geld dat u strikt genomen niet onmiddellijk nodig hebt. Met andere woorden: ook zonder dat geld kunt u zonder problemen leven. Zo beperkt u de last van een verlies.

Beleggen is altijd een groot risico 

Niet waar, u kunt het risico van beleggen heel sterk beperken, naargelang van uw behoefte en persoonlijke financiële situatie. Uw bankagent kan u daarin bijstaan. Hij zal u een aantal vragen stellen, om te bepalen wat uw beleggersprofiel is.

Wilt u liever zo min mogelijk risico’s nemen? Dan bent u een conservatieve of defensieve belegger. Bent u bereid om in beperkte mate risico’s te nemen? Dan bent u een neutrale belegger. Durft wel wat meer risico’s nemen? Dan bent u een dynamische of zelfs offensieve belegger.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder