De financiële markten in tijden van coronavirus (Covid-19)

Vermogen Corona Actueel Beleggen – 09 maart 2020

Covid-19, het zogenaamde Coronavirus, is niet uit het nieuws weg te slaan. Ook de economie en dus de financiële markten ondervinden daar wereldwijd impact van. Hoe moet het nu verder ? Een stand van zaken.

financiële markten in tijden van coronavirus 
Het is koffiedik kijken hoe de financiële markten verder op korte termijn zullen reageren.

Wat is de situatie op vandaag?

  • Het is nu enkele maanden geleden dat het Coronavirus uitbrak. Eerst zag het ernaar uit dat het zich zou beperken tot het Chinese vasteland. Ook de financiële markten gingen van dat scenario uit. Ze reageerden wat nerveus maar corrigeerden al snel terug positief. De beurzen maakten zich eigenlijk weinig zorgen.
  • Sinds enkele weken lijkt het virus zich over de hele wereld te verspreiden. Dat is het gevolg van een geglobaliseerde economie, waar alle landen met elkaar verbonden zijn.
  • Er zijn gevallen ontdekt in o.a. Korea, Duitsland, België, maar vooral Italië (een van de grootste economieën in Europa), kende een grote uitbraak van het virus. In de VS zijn momenteel 106 gevallen genoteerd.
  • De reactie van de getroffen landen kwam prompt op gang. Met verscherpte maatregelen werd de verspreiding van Covid-19 tegengegaan: reizen werd aan banden gelegd, mensen gingen in quarantaine, enz.
  • Het staat intussen vast dat die diverse – weliswaar noodzakelijke - maatregelen de wereldeconomie zullen vertragen. De impact voor luchtvaartmaatschappijen, hotels, technologiebedrijven die produceren in China (zoals Apple) of voor ondernemingen zoals Uber, is reëel. Diverse bedrijven gaven reeds winstwaarschuwingen en verwacht wordt dat nog anderen zullen volgen.
  • De reactie van de financiële markten – die voor alle duidelijkheid net voor de uitbraak aan recordkoersen noteerden, liet niet op zich wachten. Zo daalde de Dow op een dag met 1190 punten, wat nooit eerder gebeurde. De aandelenkoersen integreren dus de verwachting dat de winsten van de ondernemingen door die maatregelen zullen dalen.
  • Investeerders zoeken in die context naar veilige havens. Overheidsobligaties is daar, naast goud, een van. Daardoor zakte de langetermijnrente in de VS naar een historisch dieptepunt van 0,936 %.

Hoe moet het nu op korte termijn verder?

  • Op dit moment is het onduidelijk hoe groot de verspreiding van Covid-19 uiteindelijk zal zijn. Kan het virus ingedijkt worden? Breekt het wereldwijd uit ? Welke maatregelen zullen de overheden verder implementeren en hoe sterk zullen die de wereldhandel nog verder beperken ? Hoe zal het evolueren in de Verenigde Staten? Dat is momenteel niet helder.
  • Daarom is het onmogelijk om in te schatten hoe groot de impact op de wereldeconomie uiteindelijk nog wordt. Alles hangt af van de verspreiding van het virus en de maatregelen die genomen worden.
  • Vast staat dat China de verspreiding momenteel onder controle lijkt te krijgen en het ondernemingsleven langzaam terug aantrekt. Dat is een positief teken.
  • Cijfers lijken ook aan te tonen dat het virus eerder met een griep kan worden vergeleken. Ook dat is geruststellend.
  • Samengevat is het dan ook koffiedik kijken hoe de financiële markten verder op korte termijn zullen reageren.
  • Vast staat, dat de aandelenkoersen nog lange tijd onderhevig zullen zijn aan het “virus – nieuws” en in functie daarvan negatief, dan wel positief zullen reageren. De volatiliteit zal dus nog een poos aanwezig blijven.

Brengen de centrale banken redding?

  • De centrale banken signaleerden op vrijdag 28 februari dat ze klaar staan om de financiële markten van de nodige liquiditeit te voorzien. De FED (De Amerikaanse Centrale Bank) verlaagde dan ook op dinsdag 3 maart onverwachts de kortetermijnrente met 50 basispunten om de markten en de economie te ondersteunen.
  • Dat zorgde deze week maandag voor een herstel van de beurzen met een recordstijging in de Verenigde Staten.
  • Maar het virus inperken kunnen de centrale banken niet en het is dan ook afwachten of deze interventie echt zoden aan de dijk brengt.

En wat met de middellange en lange termijn?

  • Zulke grote schokken komen vaker voor en zijn meestal tijdelijk van aard.
  • AXA Investment Managers is ervan overtuigd dat op middellange en lange termijn de economie zich zal herstellen. AXA IM verwijst in die context naar tekenen van economisch herstel die al voor het uitbreken van Covid-19 duidelijk aanwezig waren.
  • De beurzen zullen zo’n herstel positief in de aandelenkoersen vertalen, en meestal zelfs een zestal maanden op voorhand.
  • Het vinden van een beurs-“bodem” is een proces dat wat tijd nodig heeft. Een precies moment is dus niet te bepalen.

Hoe reageert u best op zo’n marktdaling?

Blijf in ieder geval rustig.

want hij/zij is prima geplaatst om u advies te geven in deze context.

(Artikel geschreven op basis van info op 6 maart 2020.)

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan