Fiscaal voordelig een dividend uitkeren via de liquidatiereserve

Bewust ondernemen Fiscaliteit Optimaal werken – 26 maart 2021

Kleine ondernemingen die 5 jaar geleden liquidatiereserves hebben aangelegd in de vennootschap en die nu hun activiteit willen stopzetten of een dividend willen uitkeren, plukken daar binnenkort de vruchten van. Hoe? AXA Bank zocht het voor u uit.

Wat is de liquidatiereserve?

liquidatiereserve 
Een dividend uitkeren via een liquidatiereserve kan fiscaal gezien veel voordeliger zijn dan de uitkering van een klassiek dividend, op voorwaarde dat u 4 boekjaren wacht om het dividend uit te keren of uw zaak te liquideren.

Een liquidatiereserve is een deel van de belaste winst die u in een aparte pot stopt. Wanneer u die pot gedurende een periode van 4 boekjaren in de onderneming houdt voor u ze uitkeert, dan kan die liquidatiereserve  u een gevoelige belastingbesparing opleveren. En dat zowel op het moment dat u uw activiteiten stopzet als wanneer u zichzelf een dividend wilt uitkeren.

Een liquidatiereserve uitkeren via dividend zorgt voor lagere belasting

Wilt u geld uit uw vennootschap halen door middel van een dividend, dan betaalt u daar in veel gevallen 30% roerende voorheffing op. Sinds 2015 is er een manier voor kleine ondernemingen om die 30% te halveren naar 15%, namelijk door gebruik te maken van de liquidatiereserve.

Hoe gaat dat in zijn werk? Heel eenvoudig: u kunt beslissen om een deel van de winst na belastingen opzij te zetten als liquidatiereserve. Dan betaalt u op dat moment éénmalig 10% roerende voorheffing op het deel dat u reserveert. Wacht u dan 4 boekjaren om uit die pot een dividend uit te keren, dan betaalt u op dat moment nog eens 5% roerende voorheffing. Of een totaal van 15% roerende voorheffing in plaats van 30%.

Minder roerende voorheffing op liquidatiebonus bij stopzetten activiteit

Wanneer een onderneming haar activiteiten stopzet, worden de activa verkocht, de vorderingen geïnd en de schulden afbetaald. Als er nadien nog geld overblijft, gaat dit naar de aandeelhouders.

Het kapitaal, dat de aandeelhouders doorheen de jaren hebben gestort, krijgen ze onbelast terug. Wanneer de aandeelhouders een bedrag ontvangen hoger dan dat gestorte kapitaal, noemen we die surplus de liquidatiebonus. Op die liquidatiebonus moet men wel roerende voorheffing betalen. Vandaag de dag bedraagt die 30%. Dankzij de liquidatiereserve kan dat percentage verminderen naar 10%.

Het basisprincipe blijft steeds hetzelfde: wanneer u beslist om een deel van de winst na belastingen opzij te zetten als liquidatiereserve, dan betaalt u op dat moment éénmalig 10% roerende voorheffing op het gereserveerde deel. Wanneer u dan 4 boekjaren wacht om uw activiteiten stop te zetten, dan ontvangt u het geld uit de pot liquidatiereserve zonder extra belasting. Dat wil dus zeggen dat u geen 30%, maar slechts 10% roerende voorheffing betaalt in totaal. 

Wordt de wachttijd van 4 boekjaren niet gerespecteerd, dan zal de vennootschap toch de volle pot moeten betalen. Afhankelijk van in welk jaar de netto dividenden in de vennootschap werden gestort, zult u dan tussen de 27% en de 30% roerende voorheffing betalen: 27% voor liquidatiereserves die tot 2017 werden aangelegd en 30% voor reserves die daarna werden aangelegd.

Ik heb in 2016 een liquidatiereserve aangelegd, wat betekent dit voor mij?

Goed nieuws: dan kunt u in 2021 goedkoop geld uit uw vennootschap halen. Indien u uw activiteit zou stopzetten, ontvangt u onmiddellijk het bedrag van de liquidatiereserve, zonder dat u hierop belasting hoeft te betalen. Wilt u daarentegen een dividend uitkeren, dan kunt u het bedrag van de aangelegde liquidatiereserve uitkeren mits u 5% roerende voorheffing betaalt.

Liquidatiereserve: alles nog eens op een rij

Klassiek
dividend
Aanleg
liquidatiereserve
    liquidatie
na 4 boekjaren
dividenduitkering
na 4 boekjaren
dividenduitkering
binnen 4 boekjaren
 Winst na belastingen € 100.000 € 100.000 € 100.000 € 100.000
Belasting voor aanleg reserve / 10% 10% 10%
Netto dividend € 100.000 € 90.909 € 90.909 € 90.909
Roerende voorheffing 30% / 5% 20%
Netto totaal € 70.000 € 90.909 € 86.363,55 € 72.727,20
Totale belastingdruk 30% 10% 15% 30%

(Procenten verschillen lichtjes in de praktijk)

Een dividend uitkeren via een liquidatiereserve kan dus fiscaal gezien veel voordeliger zijn dan de uitkering van een klassiek dividend, op voorwaarde dat u 4 boekjaren wacht om het dividend uit te keren of uw zaak te liquideren.

Bespreek met uw boekhouder hoe de liquidatiereserve in uw verhaal past.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wat zijn voorafbetalingen?

De inkomstenbelasting van zelfstandigen, bedrijfsleiders of vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden, om de eenvoudige reden dat niemand van tevoren weet hoeveel hij zal verdienen in het lopende jaar. Maar de mogelijkheid bestaat wel om belastingen vooraf te betalen. Waarom zou u als zelfstandige voorafbetalingen doen en hoe gaat dat in zijn werk?

Lees verder

Terug naar kantoor? Zo zorgt u voor de ideale inrichting!

Verplicht thuiswerken heeft ons aan het denken gezet over wat we van onze werkplek verwachten. Het laat ons ook toe om met een verfrissende blik naar de inrichting van ons kantoor te kijken. Die moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig. Verder moet de kantoorinrichting teamgeest en communicatie bevorderen, autonoom werken lukt vaak immers beter van thuis. Voldoet uw inrichting niet aan deze drie vereisten? Dan is het tijd voor een make-over van uw kantoor. Want een mooie en efficiënte winkelinrichting, een volledig uitgerust medisch kabinet of een goed georganiseerd en veilig kantoor komt zowel uw klanten als uw personeel ten goede. Met deze tips zorgt u voor een optimale werkplek.

Lees verder

Vastgoed voor ondernemers: aankoop privé of via de vennootschap?

Investeren in vastgoed is voor heel wat ondernemers zeer aantrekkelijk, gezien de historisch lage rente. Maar koopt u dat vastgoed best privé of toch met de vennootschap? Het is helaas geen zwart-witverhaal. Beide mogelijkheden hebben voor-en nadelen. De belangrijkste boodschap is om ze goed tegen elkaar af te wegen en de juiste vragen te stellen. Lees dit artikel en ontdek de belangrijkste verschilpunten.

Lees verder