Wat is beleggen in fondsen en welk beleggingsfonds past bij u?

Vermogen Beleggen – 05 juni 2018

Als u wilt beleggen, dan kunt u, afhankelijk van uw risicoappetijt, overwegen om zelf obligaties of aandelen te kopen. Of u kunt beleggen in fondsen. Wat is beleggen in een fonds nu juist? En welke soorten beleggingsfondsen bestaan er? Wij geven u graag advies over het beleggen van uw geld.

Beleggingsfondsen: een grote pot met geld

fondsen
Een fonds kiezen hangt af van verschillende factoren. Een AXA Bankagent kan u haarfijn uitleggen welke fondsen AXA Bank aanbiedt.

Een beleggingsfonds stelt u zich het beste voor als een pot waar het geld van heel wat beleggers in wordt samengebracht. Dat geld wordt vervolgens belegd volgens een vooraf bepaalde strategie. Afhankelijk van die strategie zal beleggen in een fonds meer of minder risico met zich meebrengen.

Verschillende soorten beleggingen

Er bestaan verschillende soorten beleggingsfondsen. Hieronder lijsten we de meest voorkomende soorten van beleggingen op. Hebt u nog vragen? Een AXA Bankagent geeft u graag advies over het beleggen van uw geld in een fonds.

  • Obligaties: obligatiefondsen beleggen in staats- of bedrijfsobligaties. Afhankelijk van de strategie zal het fonds in obligaties met verschillende looptijden investeren.
  • Aandelen: aandelenfondsen beleggen in aandelen van verschillende bedrijven. Vaak gebruikt de fondsenbeheerder een beursindex waar hij de prestaties van het fonds tegen afzet. In het beleggingsjargon heet dit ‘benchmarken’.
    Lees ook: Wat is een index en Fondsen: actief of passief beheer.
    Vaak gebruikt men de termen beleggingsfonds en aandelenfonds  door elkaar. Maar eigenlijk is een aandelenfonds maar één van de vele soorten beleggingsfondsen.
  • Cash: monetaire fondsen beleggen in liquide middelen en waarden op korte termijn: termijndeposito’s, schatkistcertificaten, obligaties met een korte looptijd. Er bestaan ook fondsen die zich richten op vreemde deviezen.
  • Vastgoed: vastgoedfondsen beleggen in gebouwen of in vastgoedcertificaten (financiële instrumenten met vastgoed als onderliggende waarde).
  • Pensioenfondsen: ook een pensioenspaarfonds is een beleggingsfonds.

Gemengde fondsen en dakfondsen

  • Gemengde fondsen: deze fondsen beleggen in een combinatie van de hierboven beschreven categorieën.
  • Dakfondsen groeperen de beste beleggingsfondsen op de markt binnen een bepaalde beleggingscategorie (sectoren, types effecten enz.).

Open en gesloten beleggingsfondsen

De meeste beleggingsfondsen geven continu deelbewijzen uit. Men spreekt dan over open fondsen. Als belegger stapt u in of uit wanneer u dat wilt: u kunt op elk moment deelbewijzen van zo’n fonds (bij)kopen of weer van de hand doen. 

Bij gesloten fondsen ligt het aantal beschikbare deelbewijzen, en dus ook het kapitaal, vast. U kunt er als klant niet altijd in beleggen. Als iemand zijn deelbewijs verkoopt, kan iemand anders dit overkopen. De waarde van een deelbewijs hangt dus af van de vraag en het aanbod.

Fondsen met een eindvervaldag of kapitaalbescherming

Er bestaan ook fondsen met een eindvervaldag, waar u als belegger in principe instapt voor de hele looptijd van het fonds. Bij sommige beleggingsfondsen met een vaste vervaldag kunt u op de eindvervaldag het beginkapitaal volledig terugkrijgen. Men spreekt dan over fondsen met kapitaalbescherming.

Waarom beleggen in fondsen?

Beleggen in fondsen heeft verschillende voordelen:

  • Met relatief kleine bedragen belegt u in een interessante mix van aandelen, obligaties of andere activaklassen.
  • Het beheer van een beleggingsfonds is in handen van experts die voor u een selectie maken en alles van nabij opvolgen.
  • Door in een fonds te beleggen krijgt u toegang tot een markt die vaak alleen voor professionals of ‘grote spelers’ bedoeld is en niet voor particuliere beleggers.

Beleggingsadvies op maat

Welk fonds u best kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Vergelijk de verschillende soorten beleggingsfondsen dus altijd zorgvuldig en houd rekening met de volgende factoren:

  • uw plannen en doelen
  • uw beleggingshorizon en uw beleggingsprofiel
  • het risico dat u wilt nemen

Wilt u advies over het beleggen van uw geld? Een AXA Bankagent kan u haarfijn uitleggen welke fondsen AXA Bank aanbiedt en samen met u bepalen welk soort beleggingsfonds bij u past.   

Vond u dit interessant? Lees dan zeker ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder