Globale economische vooruitzichten: gemengd beeld, met tekenen van economisch herstel

Vermogen Actueel Beleggen – 12 april 2019

De wereldeconomie vertoont nog steeds een gemengd beeld. De VS blijft de trekker van de mondiale economie, China koelt verder af en Europa heeft het moeilijk. Toch zien we tekenen van herstel, dankzij de centrale banken die met stimuli de economie proberen aan te zwengelen. De handelsoorlog stevent allicht af op een resolutie en het Verenigd Koninkrijk blijft nog even in de ban van de Brexit, maar een consensus is nog steeds veraf.

Verenigde Staten van Amerika: geen verdere renteverhogingen

 
De centrale banken proberen met stimuli de economie weer aan te zwengelen.

In de VS vertonen de economische cijfers momenteel een gemengd beeld. Daardoor zijn de groeivooruitzichten op korte termijn eerder onzeker. Toch verhoogt AXA IM haar groeivoorspelling voor het volledige jaar 2019 tot 2,3% en voor 2020 tot 1,6%. Tot die conclusie komt AXA IM omdat de Federal Reserve (de centrale bank van de VS) haar systematische renteverhogingen stopzette. De FED drukte de pauzeknop in, omdat ze onder meer erkent dat de onzekere wereldeconomie mogelijks een impact kan hebben op de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten.

In die context is het onverstandig de rente te verhogen en daardoor de beschikbare liquiditeiten in de markt te beperken. Het is precies deze versoepelde visie op het rentebeleid dat kansen biedt op een verbeterde economische ontwikkeling in de Verenigde Staten.

Eurozone: sputterende economie

De eurozone heeft het nog steeds moeilijk om haar economie terug op gang te trekken. Volgens AXA IM zal de bnp-groei zich rond de 1,1% situeren in 2019 en 2020. Er wordt daarom verwacht dat de ECB (Europese Centrale Bank) de rentevoeten dit jaar en in 2020 zal handhaven. De ECB zal ook haar investeringsprogramma verderzetten en wellicht ook nog andere maatregelen nemen om de economie aan te zwengelen.

China: moeilijke start. Eerste tekenen van herstel ?

De economische cijfers uit China bevestigen een moeilijke start in 2019. De export daalt, de binnenlandse groei neemt af, omwille van de daling van consumptie en investeringen. De Chinese overheid nam beleidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen. De verwachting is dan ook dat Beijing de tijdens het Nationaal Volkscongres aangekondigde maatregelen versneld zal invoeren.

Ondertussen zijn er voorzichtige tekenen van herstel. Zo verraste de PMI (de mening van aankoop directeuren van een steekproef bedrijven), in de positieve zin. We verwachten dat de bbp groei zal afnemen tot 6,1% in 2019 en 2020.

Emerging Markets: afnemende groei

De bbp-groei neemt naar verwachting af tot 4,4% in 2019. De economische groei is solide, zij het met sterke regionale verschillen. Zo zullen de Aziatische economieën afzwakken door de impact van de handelsoorlog. Latijns-Amerika bodemt waarschijnlijk uit door de groei in Brazilië, hoewel Argentinië nog altijd in recessie is. De opkomende landen in de EU vertragen wat, door de lagere groei in de EU en de recessie in Turkije.

Brexit : to be or not to be?

Ondertussen moddert de Brexit saga verder aan. De Europese Unie heeft zoals verwacht aan het Verenigd Koninkrijk opnieuw uitstel toegestaan. Maar dan wel korter dan verwacht, meer bepaald tot 31 oktober, met de mogelijkheid om eerder uit de EU te stappen. De Britten moeten dan wel deelnemen aan de komende Europese verkiezingen van 26 mei, tenzij het Britse parlement het uitstapakkoord van Theresa May voor die datum alsnog goedkeurt.

Hierdoor is het crashscenario van een no deal Brexit even, maar zeker niet voorgoed van de baan, want een uitstap zonder akkoord blijft nog steeds mogelijk, net als nieuwe verkiezingen, een andere eerste minister en zelfs een tweede referendum. Het is voorlopig voor niemand duidelijk waar het naartoe gaat of hoe dit verhaal zal eindigen.

Handelsoorlog

De scherpe retoriek tussen China en De Verenigde Staten lijkt de laatste weken af te nemen. Het ziet er naar uit dat in alle stilte aan een onderhandelde oplossing gewerkt wordt. Dat is positief nieuws. Wat er finaal in het akkoord zal staan, en wat de precieze impact is voor beide partijen en bij uitbreiding voor de wereldeconomie, is koffiedik kijken.

Afwachten dus tot wanneer er een definitief akkoord uit de bus komt.

Bron: AXA IM

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

De communie- en lentefeesten zijn in zicht. Dus rijst de vraag: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Beleggingen: welke experts bij AXA?

De huidige lage rentevoeten op spaarrekeningen, de inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen ... U bent er zich van bewust dat u in actie moet schieten om uw kapitaal te beheren, maar u hebt noch de tijd noch de ervaring. Laat uw beleggingen dan in handen nemen door fondsbeheerders. Experts tot uw dienst!

Het nieuwe erfrecht zorgt voor flexibele erfenissprong

Op 1 september 2018 werd het erfrecht aangepast. Dit had een rechtstreeks gevolg op de verdeling van uw erfenis. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht ook een groot voordeel voor het maken van de erfenissprong. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Hebt u al goede voornemens voor uw geld in 2019?

Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten… Welke zijn uw goede voornemens voor dit jaar? En hoe zit het met uw geld? En met uw budget? Onthoud drie tips om uw kapitaal te laten opbrengen en mooie projecten te realiseren later!