Groeiende wereldeconomie, sterkere euro

Vermogen Actueel Beleggen – 04 september 2017

De economie kent wereldwijd de hoogste groei sinds de schuldcrisis van 2008 en de inflatie blijft – tegen de verwachtingen van een aantal waarnemers in – onder controle. Maar het meest opmerkelijke feit deze zomer was de koersstijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar, terwijl het Britse Pond onder druk blijft staan. 

De euro stijgt in waarde

macro-economie
Een hogere euro t.o.v. de dollar betekent voor vele exportbedrijven bij ons dat hun producten duurder worden in het buitenland.

De koersstijging van de euro heeft voor de Europese belegger op het eerste zicht niet zo veel invloed, maar het leidt tot onrust op de financiële markten en correcties (lees: dalingen van de aandelenbeurzen). De onrust in verband met Noord-Korea leidde tot nu niet tot hevige reacties op de markten, maar het is evident dat we dit van nabij moeten opvolgen.

Het heeft vooral te maken met de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank (FED) misschien minder snel de rentevoeten zal doen stijgen, terwijl de Europese centrale bank (ECB) laat uitschijnen dat het beleid van superlage rente en opkopen van obligaties in de markten langzaam zal worden afgebouwd.

Een hogere euro t.o.v. de dollar betekent voor vele exportbedrijven bij ons dat hun producten duurder worden in het buitenland. Vanuit historisch perspectief weten we dat dit ongeveer na een jaar invloed heeft op economische groei en inflatie. Anderzijds moeten we dit bekijken in het licht van een wereldwijde economische groei van 3,5 %, het hoogste cijfer sinds de schuldcrisis van 2008.

Ondertussen blijft het Britse Pond onder druk staan t.o.v. de euro en de onderhandelingen over Brexit lijken niet echt vooruit te gaan.

Groei en economie

Economen zijn het er algemeen over eens dat de groei in de Verenigde Staten hoger blijft dan 2 %, ondanks het uitblijven van fiscale stimuli of investeringen door de overheid.

Aan deze kant van de Atlantische oceaan zien we in de meeste landen een hogere economische groei in het tweede kwartaal van 2017 dan die in het eerste kwartaal. Recente enquêtes bij ondernemingen bevestigen een hogere groei, zowel in Duitsland als in Frankrijk.

Ondertussen lijkt de inflatie onder controle of ze blijft zelfs onder de verwachtingen van een aantal waarnemers, zodat de markt geen rekening houdt met drastische wijzigen wat betreft het niveau van de korte- of langtermijnrente.

Beleggingsstrategie

Ondanks de appreciatie van de euro, die gedeeltelijk kan omkeren naar het eind van het jaar toe, blijft de visie van AXA Investment Managers ongewijzigd. Beleggingen die goed presteren in een omgeving van groei, van aandelen tot ‘high yield’- obligaties of obligaties van groeilanden, krijgen een hoger gewicht in de portefeuilles.

De aandelenmarkten in de VS blijven hoog gewaardeerd en de relatief scherpe overprestatie (‘outperformance’) van Europese aandelen in het begin van het jaar heeft het verschil in waardering verkleind. In termen van koers-winstverhouding worden Amerikaanse aandelen verhandeld op een niveau dat boven het historisch gemiddelde ligt. De winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven kan verder onder druk komen door lagere energieprijzen omdat de energiesector voor ongeveer een derde bijdroeg tot de winstgroei in 2017.

Indien we kijken naar internationale aandelen, is er nog steeds een relatieve onderwaardering t.o.v. Amerikaanse aandelen. Strategisch blijven we dus onderwogen in VS-aandelen en overwogen in de eurozone, Zweden en de groeilanden.

Wat obligaties betreft blijft AXA Investment Managers bij een voorkeur voor obligaties gelinkt aan Amerikaanse en Europese inflatie omdat de verwachtingen over toenemende inflatie langzaam kan toenemen.

Omwille van geopolitieke risico’s zoals de crisis rond Noord-Korea en ook de gevolgen van de orkaan Harvey zagen we lagere rentevoeten, maar cijfers tonen aan dat de lage werkloosheid in de VS leidt tot druk op de lonen en uiteindelijk tot hogere prijzen van producten en diensten. Er is neutrale visie op overheidsobligaties. De rente , die wel volatiel kan zijn in verband met verwachtingen van de beslissingen van de Amerikaanse centrale bank, blijft laag. Europese overheidsobligaties van kernlanden blijven sterk onderwogen.

Bron: AXA Investment Managers, Investment Reseach, juli 2017.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Na een uitstekend beleggingsjaar 2017, wat brengt 2018? Deel 1

Wat zijn onze verwachtingen voor 2018 op macro-economisch vlak en welke impact zouden ze kunnen hebben op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – verplichte kost voor wie beleggen interesseert – zetten we het voor u uiteen. Beginnen doen we met de algemene economische omgeving, in het tweede deel focussen we op de Verenigde Staten en Europa. In de derde en laatste blog belichten we de financiële markten en vatten we alles nog even samen.

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Beurzen blijven sterk presteren

Het ziet ernaar uit dat 2017 een sterk beursjaar wordt: de waardering van aandelen is wereldwijd zeer hoog op basis van sterke bedrijfsresultaten en een langetermijnrente die nog steeds zeer laag is. De verwachting is dat die slechts licht zal stijgen, zelfs al hebben de centrale banken aangekondigd dat hun politiek geleidelijk aan zal wijzigen. Zo zal de Europese Centrale Bank (ECB) het ritme van op opkopen van obligaties verminderen. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten bereiken nieuwe records. De vraag is: zal dat onder de administratie Trump zo blijven?

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan