Wordt 2021 een gunstig beursjaar?

Vermogen Beleggen Actueel Corona Budget – 08 januari 2021

2020 werd uiteindelijk voor veel beursindexen een recordjaar, ondanks de Corona-crash. Het ziet er naar uit dat ook 2021 een gunstig beursjaar wordt. We gaan kort in op 6 mogelijke positieve factoren.

1. Centrale banken: reddende engel

gunstig beursjaar 2021
De beurs stijgt en daalt op korte termijn. Hou het hoofd koel en denk eraan dat beleggen een langetermijnoefening is.

In maart 2020 kreeg de economie zware klappen door de Corona-maatregelen en de effecten blijven nazinderen. Als reactie op die impasse trokken de centrale banken de kortetermijnrentevoeten naar nul. Ze duwden ook de langetermijnrentevoeten naar beneden, door de massale aankoop van overheidsobligaties. Lage rentevoeten stimuleren “het lenen”. Het spoort investeringen aan en is dus goed voor de economie, zo gaat de redenering.

Historisch lage rentevoeten zijn prima als je wil lenen, maar spaarders zijn er aan voor de moeite. Spaarboekjes of overheidsobligaties brengen dus niets of weinig op. Wilt u potentieel meer rendement, dan zijn aandelen zo goed als de enige optie.

Maar de centrale banken deden meer. Door gericht en pragmatisch tussen te komen, hielden ze het financieel systeem draaiende.

Voor beleggers is het duidelijk: de centrale banken zijn de ultieme reddende engel. Om het in de woorden van Jérôme Powell of Christine Lagarde te zeggen: centrale bankiers zullen alles doen wat nodig is om het systeem te redden of om de economie zuurstof te geven. En belangrijk: men gaf aan de rente nog vele jaren laag te houden.

Goed nieuws dus voor de economie én voor beleggers.

2. Vierde industriële revolutie

Brede lagen van de bevolking ontdekten de voordelen van digitale oplossingen. E-commerce, videoconferentie, digitaal bankieren, leren op afstand, … het zijn maar enkele voorbeelden.

De vierde industriële revolutie is de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld.

Men spreekt zelfs over de vierde industriële revolutie. Dit is de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld. Het is de integratie van artificiële intelligentie, robotica, internet of things, 3D-printing, genetische aanpassingen, blockchain, quantum computing en nog andere technologieën.

Wellicht zal de regulator in 2021 initiatieven nemen om die digitale wereld wat meer te kaderen, maar dit zal de digitalisering niet stoppen. De trend is onomkeerbaar. Dus ook in 2021 zal dit beleggingsthema het goed doen.

3. Energietransitie en duurzaamheid

Het gedwongen thuiswerken zorgde in 2020 voor opvallend minder files op de weg. Een frappant feit, dat de koolstofuitstoot-thematiek duidelijk op de agenda zette.

Ook in 2021 krijgt de CO2-problematiek vast veel aandacht. Onder meer de Verenigde Naties focussen hierop, met een bijeenkomst rond koolstofneutraliteit. China kondigde reeds aan de stijging van de kooldioxide-uitstoot vóór 2030 een halt toe te roepen en vóór 2060 koolstofneutraal te worden. President Biden zal de VS ook in die richting duwen en beloofde opnieuw toe te treden tot het klimaatakkoord van Parijs. Denemarken, wat de belangrijkste producent van olie is in de Europese Unie, stopt in 2050 met de exploitatie van olie en gas in de Noordzee. Het zijn maar enkele voorbeelden.

Tal van investeringsmogelijkheden in beursgenoteerde aandelen rond milieu-georiënteerde thema’s.

Koolstofneutraliteit zal vooral bereikt worden door technologische innovatie. Dit vergt de komende jaren triljoenen dollars aan investeringen. Waterstof als groene brandstof, koolstofafvang en -opslag en nieuwe manieren om groene energie te transporteren en op te slaan zijn initiatieven die grote investeringen vergen, maar die potentieel ook zeer winstgevend kunnen zijn. Dit biedt tal van investeringsmogelijkheden in beursgenoteerde aandelen die op dit thema of andere milieu-georiënteerde thema’s actief en innovatief zijn.

4. Van groei naar cyclische aandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen die nog in volle groeifase zitten. Typische groeiaandelen zijn eerder technologie aandelen. Dan denken we aan cybersecurity, cloud computing, data centers, geneeskunde, biotech, enzoverder.

De vraag, of potentiële vraag, naar hun producten of services is vaak enorm. Ze groeien dan ook als kool, maar maken ook enorme kosten om die groei te ontwikkelen. In die groeifase zijn ze minder winstgevend, maar door de snelheid waarmee ze groeien en het potentieel dat ze hebben, zijn beleggers bereid die toekomstige winst, nu reeds in de koers te integreren.

Groeiaandelen deden het in 2020, en bij uitbreiding sinds 2009, bijzonder goed. De sterke stijging van de Nasdaq (de technologiebeurs in de VS) is hiervan getuige. Verwacht wordt dat groeiaandelen het ook in 2021 goed zullen doen. De onderliggende trends verdwijnen niet, ze nemen zelfs aan belang toe.

Cyclische aandelen doen het goed als de economie groeit en minder goed als de economie krimpt.

Cyclische aandelen volgen een typische economische cyclus. Ze doen het goed als de economie groeit en doen het minder goed als de economie krimpt. Banken, grondstofaandelen, staalnijverheid, maar ook de uitzendkrachtenindustrie, zijn hier voorbeelden van.

De evolutie van groeiaandelen naar meer cyclische aandelen kende in 2020 reeds een aantal keer een valse start. Toen leek het alsof de switch van groeiaandelen naar cyclische aandelen werd ingezet. Dit bleek voorbarig, want de koppige tweede Corona-golf, en de hieraan verbonden maatregelen, belemmert momenteel een volledig economisch herstel. Daardoor lijkt de markt ook niet echt overtuigd dat de inflatie zal aantrekken en dat de langetermijnrentevoeten zullen stijgen. Dus was het terug naar af voor cyclische aandelen. Het is duidelijk dat de meeste cyclische aandelen vandaag nog goedkoop genoteerd staan.

Maar dankzij werkende vaccins tekent zich, volgens AXA IM, de komende 9 tot 12 maanden een quasi Covid-vrije wereld af. Hierdoor zal de economie terug aantrekken. Op die manier kan de langetermijnrente ook hoger. Dat is bijvoorbeeld gunstig voor banken. Cyclische aandelen zullen op een zeker moment wel degelijk dat nieuwe normaal anticiperen en in waarde toenemen. Voorzichtige stappen in de richting werden reeds vanaf oktober 2020 gezet.

Een shift van groei- naar cyclische aandelen zal niet abrupt gebeuren. Het wordt in 2021 mogelijks niet “óf groeiaandelen óf cyclische aandelen”, maar misschien wel “én groeiaandelen én cyclische aandelen”.

5. Inflatie en obligaties

Wat er met de overheidsobligaties zal gebeuren, zal afhangen van de groei- en inflatieverwachtingen. Zonder aantrekkende inflatie zullen centrale banken de langetermijnrentevoeten laag houden. In een dergelijke omgeving zullen overheidsobligaties niet veel rendement geven.

Maar centrale banken willen inflatie hoger. Daarom pompen ze massaal liquiditeiten in de markt. Ze zullen in 2021 hiermee niet stoppen. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2021 de inflatie kan aantrekken. Zeker in de VS, waar dit kan leiden tot een daling van de dollar. Een daling die reeds in 2020 werd ingezet. Een dalende dollar is dan weer prima voor emerging-markets-aandelen. Die lenen immers in dollar, en hoe lager die staat, hoe minder men moet afbetalen. Een lage dollar is ook goed voor grondstoffenaandelen. Grondstoffen worden in dollar genoteerd, hoe lager de dollar staat, hoe goedkoper het is om grondstoffen te verwerken en te gebruiken. En in een aantrekkende economie zijn die bovendien massaal nodig.

6. Volatiliteit

Natuurlijk kan er in 2021 volatiliteit optreden. Dat is volledig normaal. De beurs stijgt en daalt op korte termijn. Gebeurt dit dan even, hou het hoofd koel en denk eraan dat beleggen een langetermijnoefening is. Neem dan gerust contact met uw AXA bankagent.

Het zal een goed beursjaar 2021 worden

Nogal wat argumenten pleiten voor een goed beursjaar in 2021. Was 2020 vooral een groeiaandelen-verhaal, zullen de aandelenmarkten in 2021 wellicht verbreden, met meerdere sectoren waar rendement te vinden is.

Maar denk er aan: beleggen is een langetermijnverhaal. Diversificatie is een gulden regel. In ieder geval: uw beste belegging, … dat is uw AXA bankagent!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Macro-economie: een vroege lente voor de wereldeconomie?

Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?

Lees verder

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent