Handelsoorlog: veel kabaal of een waar obstakel?

Vermogen Actueel Beleggen – 06 juli 2018

De visie van Donald Trump is simpel :  ‘America First’. En daarmee is alles gezegd. Die visie dringt nu ook door tot de wereldhandel. Amerika is ontevreden met het handelsonevenwicht tussen de VS en China, tussen de VS en Europa en tussen de VS en Canada. Anders gezegd: China, Europa en Canada importeren teveel goedkope producten in Amerika en omgekeerd vindt Amerika dat het te weinig producten uitvoert naar die landen. De VS verwijten China ook een loopje te nemen met haar intellectuele eigendommen.

Protectionisme vs. vrijhandel

Naar een handelsoorlog tussen de VS en Europa?
Ontketent Trump een handelsoorlog met Europa en China?

Toegegeven, er valt wel iets te zeggen voor die vaststellingen. Maar in tegenstelling tot haar voorgangers, laat de Trump-administratie het er niet bij. Ze zet vandaag concrete stappen om de handelsbalans terug in evenwicht te brengen. In de praktijk betekent dit protectionistisme, zoals het heffen van importtarieven op staal en aluminium. Of nog het publiceren van een lijst Chinese producten waarop nieuwe heffingen zouden worden toegepast. China, Canada en Europa reageren op hun beurt met een eigen lijst en eigen heffingen. De retoriek tussen beide kampen werd op scherp gezet. De term ‘trade war’ was en is niet uit de lucht.

Hoewel de tot nog toe genomen maatregelen de wereldeconomie slechts beperkt beïnvloeden, is de vraag die alle waarnemers zich stellen, waar dit spelletje poker eindigt. Onlangs nog dreigde de VS de Europese auto-import te viseren met een importtaks van 25%. Als die wordt ingevoerd, dan zal de Europese economie dit voelen. Wat dan weer een impact zal hebben op de wereldeconomie.

Op 6 november worden in de Verenigde Staten mid term elections gehouden. Dit zal de zenuwen van de Amerikaanse president en zijn entourage zeker testen. De verwachting is dat het tot dan hard tegen hard zal blijven gaan tussen de grote economische spelers. Uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren. Ook omdat niemand het zich anders kan permitteren.

Beperkte invloed op de globale economie

Ondanks de trade war perikelen blijven we globaal positief voor de economieën van de grootmachten en bij uitbreiding voor de wereldeconomie.

Europa heeft een groeivertraging achter de rug, en zou het beter moeten gaan doen. De VS blijft buitengewoon goed presteren. China ziet zijn economie vertragen – door bewuste interventies – maar de overheid heeft voldoende brandstof om ze terug op het spoor te zetten.

Wat de beurzen betreft, reden die de laatste maanden een wat moeilijker parcours, geïnspireerd door de politieke crisis in Europa en de onzekerheid rond een mogelijke handelsoorlog.

Toch blijven we gematigd positief voor aandelen op basis van de economische groei. Binnenkort trekt het resultatenseizoen zich opnieuw op gang. Vooral de vooruitzichten zullen dan interessant zijn.

We blijven dit op de voet volgen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder

AXA Investment Managers in de top 10 van Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2018 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

Lees verder

Globale economische vooruitzichten: gemengd beeld, met tekenen van economisch herstel

De wereldeconomie vertoont nog steeds een gemengd beeld. De VS blijft de trekker van de mondiale economie, China koelt verder af en Europa heeft het moeilijk. Toch zien we tekenen van herstel, dankzij de centrale banken die met stimuli de economie proberen aan te zwengelen. De handelsoorlog stevent allicht af op een resolutie en het Verenigd Koninkrijk blijft nog even in de ban van de Brexit, maar een consensus is nog steeds veraf.

Lees verder