Handelsoorlog: veel kabaal of een waar obstakel?

Vermogen Actueel Beleggen – 06 juli 2018

De visie van Donald Trump is simpel :  ‘America First’. En daarmee is alles gezegd. Die visie dringt nu ook door tot de wereldhandel. Amerika is ontevreden met het handelsonevenwicht tussen de VS en China, tussen de VS en Europa en tussen de VS en Canada. Anders gezegd: China, Europa en Canada importeren teveel goedkope producten in Amerika en omgekeerd vindt Amerika dat het te weinig producten uitvoert naar die landen. De VS verwijten China ook een loopje te nemen met haar intellectuele eigendommen.

Protectionisme vs. vrijhandel

Naar een handelsoorlog tussen de VS en Europa?
Ontketent Trump een handelsoorlog met Europa en China?

Toegegeven, er valt wel iets te zeggen voor die vaststellingen. Maar in tegenstelling tot haar voorgangers, laat de Trump-administratie het er niet bij. Ze zet vandaag concrete stappen om de handelsbalans terug in evenwicht te brengen. In de praktijk betekent dit protectionistisme, zoals het heffen van importtarieven op staal en aluminium. Of nog het publiceren van een lijst Chinese producten waarop nieuwe heffingen zouden worden toegepast. China, Canada en Europa reageren op hun beurt met een eigen lijst en eigen heffingen. De retoriek tussen beide kampen werd op scherp gezet. De term ‘trade war’ was en is niet uit de lucht.

Hoewel de tot nog toe genomen maatregelen de wereldeconomie slechts beperkt beïnvloeden, is de vraag die alle waarnemers zich stellen, waar dit spelletje poker eindigt. Onlangs nog dreigde de VS de Europese auto-import te viseren met een importtaks van 25%. Als die wordt ingevoerd, dan zal de Europese economie dit voelen. Wat dan weer een impact zal hebben op de wereldeconomie.

Op 6 november worden in de Verenigde Staten mid term elections gehouden. Dit zal de zenuwen van de Amerikaanse president en zijn entourage zeker testen. De verwachting is dat het tot dan hard tegen hard zal blijven gaan tussen de grote economische spelers. Uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren. Ook omdat niemand het zich anders kan permitteren.

Beperkte invloed op de globale economie

Ondanks de trade war perikelen blijven we globaal positief voor de economieën van de grootmachten en bij uitbreiding voor de wereldeconomie.

Europa heeft een groeivertraging achter de rug, en zou het beter moeten gaan doen. De VS blijft buitengewoon goed presteren. China ziet zijn economie vertragen – door bewuste interventies – maar de overheid heeft voldoende brandstof om ze terug op het spoor te zetten.

Wat de beurzen betreft, reden die de laatste maanden een wat moeilijker parcours, geïnspireerd door de politieke crisis in Europa en de onzekerheid rond een mogelijke handelsoorlog.

Toch blijven we gematigd positief voor aandelen op basis van de economische groei. Binnenkort trekt het resultatenseizoen zich opnieuw op gang. Vooral de vooruitzichten zullen dan interessant zijn.

We blijven dit op de voet volgen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen en sparen: wat is er nieuw in 2019?

Een nieuw jaar betekent vaak ook de invoering van andere nieuwigheden. Ook voor uw geld. Dit is wat u moet onthouden van de belangrijkste veranderingen in 2019 als u belegt of spaart.

AXA Investment Managers in de top 10 van Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2018 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

De eindejaarsperiode is in zicht. Dus rijst de vraag: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Mondiale economie in de ban van politiek debat en centrale banken

Volgens AXA IM blijft de mondiale groei correct. De groei van de economie is echter niet langer synchroon. Dat wil zeggen : de Verenigde Staten nemen het voortouw, de rest van de wereld ervaart een groeivertraging. Toch zal de economie ondersteunend blijven voor de gunstige ontwikkeling van de bedrijfswinsten, aldus AXA IM. Het politiek debat zet zich ondertussen overal in de wereld op het voorplan. Italië. Brexit. Handelsoorlog. En de centrale banken staan voor een dilemma: renteverhoging of niet?

Verantwoord beleggen bij AXA Bank

Verantwoord beleggen zit in de lift. En terecht. Mensen willen weten waarin ze beleggen en welke bedrijven ze ondersteunen met hun investeringen. Ze stellen kwalitatieve en ethische eisen. Dat juichen we toe bij AXA Bank. Hoe we dit ethisch en bewust verantwoord beleggen toepassen, leest u in dit artikel.