Handelsoorlog: veel kabaal of een waar obstakel?

Vermogen Actueel Beleggen – 06 juli 2018

De visie van Donald Trump is simpel :  ‘America First’. En daarmee is alles gezegd. Die visie dringt nu ook door tot de wereldhandel. Amerika is ontevreden met het handelsonevenwicht tussen de VS en China, tussen de VS en Europa en tussen de VS en Canada. Anders gezegd: China, Europa en Canada importeren teveel goedkope producten in Amerika en omgekeerd vindt Amerika dat het te weinig producten uitvoert naar die landen. De VS verwijten China ook een loopje te nemen met haar intellectuele eigendommen.

Protectionisme vs. vrijhandel

Naar een handelsoorlog tussen de VS en Europa?
Ontketent Trump een handelsoorlog met Europa en China?

Toegegeven, er valt wel iets te zeggen voor die vaststellingen. Maar in tegenstelling tot haar voorgangers, laat de Trump-administratie het er niet bij. Ze zet vandaag concrete stappen om de handelsbalans terug in evenwicht te brengen. In de praktijk betekent dit protectionistisme, zoals het heffen van importtarieven op staal en aluminium. Of nog het publiceren van een lijst Chinese producten waarop nieuwe heffingen zouden worden toegepast. China, Canada en Europa reageren op hun beurt met een eigen lijst en eigen heffingen. De retoriek tussen beide kampen werd op scherp gezet. De term ‘trade war’ was en is niet uit de lucht.

Hoewel de tot nog toe genomen maatregelen de wereldeconomie slechts beperkt beïnvloeden, is de vraag die alle waarnemers zich stellen, waar dit spelletje poker eindigt. Onlangs nog dreigde de VS de Europese auto-import te viseren met een importtaks van 25%. Als die wordt ingevoerd, dan zal de Europese economie dit voelen. Wat dan weer een impact zal hebben op de wereldeconomie.

Op 6 november worden in de Verenigde Staten mid term elections gehouden. Dit zal de zenuwen van de Amerikaanse president en zijn entourage zeker testen. De verwachting is dat het tot dan hard tegen hard zal blijven gaan tussen de grote economische spelers. Uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren. Ook omdat niemand het zich anders kan permitteren.

Beperkte invloed op de globale economie

Ondanks de trade war perikelen blijven we globaal positief voor de economieën van de grootmachten en bij uitbreiding voor de wereldeconomie.

Europa heeft een groeivertraging achter de rug, en zou het beter moeten gaan doen. De VS blijft buitengewoon goed presteren. China ziet zijn economie vertragen – door bewuste interventies – maar de overheid heeft voldoende brandstof om ze terug op het spoor te zetten.

Wat de beurzen betreft, reden die de laatste maanden een wat moeilijker parcours, geïnspireerd door de politieke crisis in Europa en de onzekerheid rond een mogelijke handelsoorlog.

Toch blijven we gematigd positief voor aandelen op basis van de economische groei. Binnenkort trekt het resultatenseizoen zich opnieuw op gang. Vooral de vooruitzichten zullen dan interessant zijn.

We blijven dit op de voet volgen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe erfrecht zorgt voor flexibele erfenissprong

Op 1 september 2018 werd het erfrecht aangepast. Dit had een rechtstreeks gevolg op de verdeling van uw erfenis. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht ook een groot voordeel voor het maken van de erfenissprong. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Hebt u al goede voornemens voor uw geld in 2019?

Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten… Welke zijn uw goede voornemens voor dit jaar? En hoe zit het met uw geld? En met uw budget? Onthoud drie tips om uw kapitaal te laten opbrengen en mooie projecten te realiseren later!

Pensioensparen: let op voor uitstelgedrag

Spaart u voor uw pensioen? Dat is verstandig: u haalt er vandaag een belastingvoordeel uit en later een aanvullend inkomen. AXA Bank heeft de cijfers van 2018 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat sommige klanten de jaarlijkse stortingen steeds uitstellen. Onze tip: start met pensioensparen in januari met maandelijkse stortingen voor een beter potentieel rendement!

Slim beleggen na 50 jaar

Januari is de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, in vorm blijven. En hoe zit het met uw geld? Ontdek hier de goede voornemens voor 2019 van Jan (52 jaar) en Mieke (61 jaar). Ze hebben elk een heleboel projecten voor ogen en hebben goede voornemens gemaakt (sparen, onder meer voor hun pensioen, en beleggen volgens hun mogelijkheden) om zich voor te bereiden op hun tweede leven!