Handelsoorlog: veel kabaal of een waar obstakel?

Vermogen Actueel Beleggen – 06 juli 2018

De visie van Donald Trump is simpel :  ‘America First’. En daarmee is alles gezegd. Die visie dringt nu ook door tot de wereldhandel. Amerika is ontevreden met het handelsonevenwicht tussen de VS en China, tussen de VS en Europa en tussen de VS en Canada. Anders gezegd: China, Europa en Canada importeren teveel goedkope producten in Amerika en omgekeerd vindt Amerika dat het te weinig producten uitvoert naar die landen. De VS verwijten China ook een loopje te nemen met haar intellectuele eigendommen.

Protectionisme vs. vrijhandel

Naar een handelsoorlog tussen de VS en Europa?
Ontketent Trump een handelsoorlog met Europa en China?

Toegegeven, er valt wel iets te zeggen voor die vaststellingen. Maar in tegenstelling tot haar voorgangers, laat de Trump-administratie het er niet bij. Ze zet vandaag concrete stappen om de handelsbalans terug in evenwicht te brengen. In de praktijk betekent dit protectionistisme, zoals het heffen van importtarieven op staal en aluminium. Of nog het publiceren van een lijst Chinese producten waarop nieuwe heffingen zouden worden toegepast. China, Canada en Europa reageren op hun beurt met een eigen lijst en eigen heffingen. De retoriek tussen beide kampen werd op scherp gezet. De term ‘trade war’ was en is niet uit de lucht.

Hoewel de tot nog toe genomen maatregelen de wereldeconomie slechts beperkt beïnvloeden, is de vraag die alle waarnemers zich stellen, waar dit spelletje poker eindigt. Onlangs nog dreigde de VS de Europese auto-import te viseren met een importtaks van 25%. Als die wordt ingevoerd, dan zal de Europese economie dit voelen. Wat dan weer een impact zal hebben op de wereldeconomie.

Op 6 november worden in de Verenigde Staten mid term elections gehouden. Dit zal de zenuwen van de Amerikaanse president en zijn entourage zeker testen. De verwachting is dat het tot dan hard tegen hard zal blijven gaan tussen de grote economische spelers. Uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren. Ook omdat niemand het zich anders kan permitteren.

Beperkte invloed op de globale economie

Ondanks de trade war perikelen blijven we globaal positief voor de economieën van de grootmachten en bij uitbreiding voor de wereldeconomie.

Europa heeft een groeivertraging achter de rug, en zou het beter moeten gaan doen. De VS blijft buitengewoon goed presteren. China ziet zijn economie vertragen – door bewuste interventies – maar de overheid heeft voldoende brandstof om ze terug op het spoor te zetten.

Wat de beurzen betreft, reden die de laatste maanden een wat moeilijker parcours, geïnspireerd door de politieke crisis in Europa en de onzekerheid rond een mogelijke handelsoorlog.

Toch blijven we gematigd positief voor aandelen op basis van de economische groei. Binnenkort trekt het resultatenseizoen zich opnieuw op gang. Vooral de vooruitzichten zullen dan interessant zijn.

We blijven dit op de voet volgen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Hoge inflatie in mei 2022, en wat als die blijft duren?

De inflatie blijft zorgwekkend in mei 2022, waarbij het lange tijd aanhouden ervan de vrees aanwakkert dat de inflatieverwachtingen niet langer verankerd zullen zijn. Tegen deze achtergrond hebben de centrale banken weinig alternatieven, vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk. In de eurozone houdt de economische activiteit goed stand, maar de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar worden somberder, ook al zal de ECB waarschijnlijk twee renteverhogingen doorvoeren in juli en september.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Lees verder

Beleggen? Ontdek nu waarom u niet meer moet twijfelen.

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Of dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u te jong of te oud bent om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder