Hoe trekt u voordeel uit het vruchtgebruik van uw vennootschap zonder vrees voor de fiscus?

Succesvol ondernemen Bedrijf in groei Bewust ondernemen Fiscaliteit Beleggen Ondernemen Optimaal werken Professioneel krediet Bouwen – 17 februari 2017

Vennootschappen kunnen een deel van de aankoop en/of de verbouwing van een woning (kantoren, praktijk, atelier) door hun vennootschap laten financieren. Maar de fiscus keurt dergelijke constructies niet zomaar goed omdat er voordelen aan verbonden zijn. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten en aanbevelingen.

Pluk de vruchten van uw onroerend goed

vruchtgebruik vennootschap
De fiscus keurt constructies van vruchtgebruik niet zomaar goed. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat delen van de woning voor professionele doeleinden worden gebruikt.

Artikel 578 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat vruchtgebruik het recht is om tijdelijk het genot te hebben van een zaak waarvan een ander de eigendom heeft, maar met de verplichting om de zaak zelf in stand te houden. Vruchtgebruik bestond al in het Romeinse Rijk, maar onze fiscus bekijkt het met argusogen omdat het voordelen met zich meebrengt.

Waarom vruchtgebruik?

Omdat de ‘blote’ eigenaars hun vennootschap - de vruchtgebruiker - een deel van de kosten voor bouw én onderhoud van het gebouw en de btw hierop kunnen laten betalen en die vennootschappen dat fiscaal kunnen aftrekken. Omdat na het ‘uitdoven’ van het vruchtgebruik de ‘blote’ eigenaars automatisch de volle eigenaar van de eigendom worden en ze hierop geen belastingen moeten betalen.

Hoe lang?

Voor een vennootschap kan dit nooit langer zijn dan 30 jaar. Meestal worden vruchtgebruikconstructies in België opgezet voor een periode van 15 tot 20 jaar. Hoewel er wettelijk geen minimumtermijn is vastgelegd, wekt een kortere periode zeker argwaan.

Wie betaalt wat?

In geval van een financiering is het vanuit fiscaal oogpunt verleidelijk om het vruchtgebruik zo hoog mogelijk en de blote eigendom zo laag mogelijk te waarderen, omdat de lening voor het vruchtgebruik kan worden aangegaan door de vennootschap en de blote eigendom door de particulier kan worden betaald (en geleend). Ook dat apprecieert de Belgische fiscus maar matig. Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat delen van de woning voor professionele doeleinden worden gebruikt.

Over het doel en het gebruik van de praktijkruimte van een kinesitherapeut kan weinig twijfel bestaan. Of een woonkamer ook echt als vergaderzaal dient, is minder aannemelijk. Ook een correcte waardering van het vruchtgebruik is cruciaal om deze constructie fiscaal aanvaardbaar te maken. Het is aangeraden om hiervoor zowel een beëdigd schatter (van de huurwaarde van de woning) als een bedrijfsrevisor in de arm te nemen.

Opgepast voor de successierechten

Wanneer een vennoot overlijdt vóór het vruchtgebruik is beëindigd, dan zit er nog een vruchtgebruik (voor x aantal jaren) in de vennootschap. Dat is verrekend in de waarde van de aandelen en die aandelen moeten in de aangifte van nalatenschap worden aangegeven. Daarnaast moet de waarde van de blote eigendom van het onroerend goed in de aangifte worden vermeld. 

Wanneer een vennoot overlijdt na beëindiging van het vruchtgebruik, dan was hij volle eigenaar geworden en zit het onroerend goed volledig in zijn nalatenschap. Daarom zal het dus als onroerend goed aangegeven moeten worden. De waarde zit in deze situatie dus niet meer verrekend in de aandelen van de vennootschap.

bouwgids

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

 

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Leverancierskrediet of leverancierskorting: welke optie is het interessantst?

Vaak krijgt u van uw leverancier twee betalingsopties: of u betaalt direct binnen de factuurdatum of u doet een beroep op betalingsuitstel. In het eerste geval krijgt u vaak korting (leverancierskorting), in het laatste wordt u een interestkost aangerekend (leverancierskrediet). Wat is nu het beste en zijn er nog andere opties? Lees verder en verken uw opties.

Lees verder

CARO van Codabox: stuur kredietkaartafschriften automatisch door naar uw accountant

Hoe bezorgt u de afschriften van de kredietkaart van uw zaak aan uw accountant? Stuurt u ze nog altijd gewoon door? Dan hoeft u daar vanaf nu geen tijd meer in te steken, want met CARO van Codabox kunt u uw professionele kredietkaartafschriften vanaf nu automatisch laten doorsturen. Als uw accountant al met CodaBox werkt, kan CARO trouwens in één-twee-drie worden geactiveerd.

Lees verder

Waarom een kredietkaart voor ondernemers gebruiken?

Twijfelt u of u een professionele kredietkaart wil aanschaffen? Voor een beperkte jaarlijkse fee kan u met de meest simpele kredietkaart zoals de Visa4pro uw bedrijfsfinanciën beter managen, uw privé-vermogen beschermen en kan u gerust op reis vertrekken. De kaart wordt maandelijks afgerekend op uw professionele zichtrekening: geen rompslomp om op tijd terug te betalen.

Lees verder

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder