Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Wonen Lenen Renoveren – 10 mei 2022

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wanneer betaalt u 6% btw op renovatiewerken?

 Hoeveel btw op renovatiewerken
 Als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen, betaalt u slechts 6% in plaats van 21% btw. 
  • De woning moet minstens 10 jaar geleden voor het eerst bewoond zijn.
  • Het moet gaan om een privéwoning waarbij minder dan 50% wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden.
  • De werken worden aan de eigenaar of huurder gefactureerd.
  • Levering én plaatsing gebeurt door dezelfde aannemer.
  • Het gaat om werken aan het bewoonde gebouw, niet errond. Sanitair en badkamermeubels met ingebouwde wastafel, maar ook keukenkasten en afzuigkappen vallen hier bijvoorbeeld onder. Inbouwtoestellen dan weer niet.
  • Voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers betaalt u tot 31 december 2023 slechts 6% btw, ook wanneer uw huis nog geen 10 jaar oud is (dus ook voor nieuwbouw of een na sloop opnieuw gebouwd huis). Raadpleeg voor de voorwaarden de website van de FOD Financiën.

Wanneer betaalt u 21% btw op renovatiewerken?

  • Als u het materiaal zelf koopt en de verbouwingswerken ook zelf doet.
  • Als uw woning is nog geen 10 jaar lang bewoond is, m.a.w. een nieuwbouw die minder dan 10 jaar geleden gezet is.
  • Gebruikt u meer dan 50% van de privéwoning voor uw beroep? Dan vallen de verbouwingswerken altijd onder het normale tarief van 21%.
  • Bij renovatiewerken die niets te maken hebben met het bewoonde gebouw, zoals zwembaden, afsluitingen of tuinhuisjes.
  • Wanneer u de woning volledig afbreekt en weer opbouwt. Dat wordt namelijk niet beschouwd als renovatie.
  • In de centrumsteden*en in sommige Brusselse gemeenten**geldt wel nog zeker tot einde 2023 ook het btw-tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één doorlopende handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning zal dienen.

    Wie buiten deze centrumsteden wil slopen en heropbouwen, kan tot einde 2023 ook aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief. Het moet dan wel gaan om een woning met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m² die minstens 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper (bij projecten van bouwpromotoren) zal zijn.

    Voor woningen gelegen in Vlaanderen kunt u ook een slooppremie van 10.000 euro aanvragen, maar enkel en alleen als u niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.  

Een lening voor uw renovatiewerken? Dit zijn uw opties

Zou u graag aan een renovatieproject beginnen en hebt u daarvoor budget nodig? Dan kunt u daarvoor …

  • een renovatielening op maat afsluiten, voor energiebesparende renovaties is er een groene lening met een voordeliger tarief;
  • een stukje van uw lopende woonkrediet heropnemen of een eventueel een extra woonkrediet afsluiten.

Simuleer hier uw renovatielening of bereken de aflossing van uw woonkrediet. Meer in formatie vindt u ook in de blog Woning renoveren? Kies de juiste lening.

 Uw AXA Bankagent helpt u graag bij het maken van de juiste keuze

Nuttige links

Let op, geld lenen kost ook geld.

De renovatielening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

* In Vlaanderen zijn dat Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. In Wallonië gaat het over Bergen, Charleroi, Doornik, La Louvière, Luik, Moeskroen, Namen, Seraing en Verviers.

** Voor het Brussels gewest: Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Ukkel en Vorst.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent