Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Wonen Lenen Bouwen Renoveren – 07 oktober 2021

Overweegt u om een huis of een appartement te kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u ‘de grote stap’ of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om u het uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u eigenaar wilt worden van een huis of appartement in België. Want een huis kost uiteindelijk meer dan wat er op het prijskaartje staat. We luisteren stilletjes mee naar Julie en Peter, een jong koppel dat een huis wil kopen.

De prijs van een woning = de som van verschillende kosten

aankoop onroerend goed
Twee op de drie kopers vinden het moeilijk om de juiste aankoopprijs, kosten inbegrepen, van een woning in te schatten.

Peter: “Schat, heb je dat huis gezien vlakbij afrit 22 op de E314? Open bebouwing met een mooie tuin, ik zag de prijs: 500.000 euro, zo goed als instapklaar. Wat denk je?”

Opmerking: ons koppel, dat nu nog huurt, is tot het besluit gekomen dat een huis kopen voor hen nu interessanter is dan te blijven huren.

Julie: “Het is prachtig, lieverd! Laten we snel eens gaan kijken, maar denk je dat we het ons kunnen veroorloven?”

500.000 euro, ja schat, we gaan eens horen bij verschillende bankagenten!

Prijs van het huis: 500.000 euro

Lieverd, heb je alle kosten berekend? Laten we eerst eens een schatting maken van het kostenplaatje.

Maak in uw mobile banking app of in homebanking een gepersonaliseerde simulatie en volledige aanvraag van uw hypothecair krediet.

Belastingen en nog eens belastingen

Kijk, schat: ten eerste heb je de registratiekosten. Die moeten we aan de notaris betalen, die ze dan aan de staat doorstort. Geen btw van toepassing. Ze variëren naargelang van de streek: in Vlaanderen bedragen ze vanaf 1 januari 2022 3% in plaats van 6% ( of zelfs 1% in plaats van 5% als de woning binnen 5 jaar na aankoop een ingrijpende energierenovatie ondergaat), en in Brussel of Wallonië 12,5%! Kortingen, verminderingen (bv. als een grote energierenovatie is gepland) of terugbetalingen zijn in sommige gevallen mogelijk.

Registratiekosten in ons geval: 15.000 euro

Die ontzettend dure notaris ...

Wist je, lieverd, dat notarissen, samen met bankiers, architecten en aannemers ons met raad en daad kunnen bijstaan bij de realisatie van ons vastgoedproject? Maar hun kennis heeft een prijs, en die moet in ons totale budget worden meegerekend.

Naast de registratierechten moet rekening worden gehouden met de honoraria van de notaris (volgens de wettelijke barema’s) en met de onderzoekskosten voor de akte en de administratieve formaliteiten.

Wist je dat die honoraria niet alleen verband houden met de koopakte, maar ook met de hypotheekakte?

Voor die hypotheekakte moeten nog de registratierechten en de rechten en kosten voor het opstellen van de hypotheek (belasting, schrijfrechten enz.) worden bijgevoegd.

Dat begint al aardig op te lopen, nietwaar schat?

De notariskosten bedragen bijvoorbeeld: 4.500 euro

Lees dit artikel Peter, zo kunnen we de lijst van extra kosten voor de aankoop van ons huis aanvullen.

Frank Goossens, Chief Credit Officer bij AXA Bank: “Het is niet evident voor jonge klanten om echt een totaalbeeld te hebben van de kostprijs van een woning. Het is algemeen geweten dat je verder moet kijken dan de aankoopprijs alleen, maar ons onderzoek bevestigt nog eens dat kopers beter geïnformeerd zouden kunnen zijn over de verschillende kosten die erbij komen kijken. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan.”

Hoe zit het met de verzekering van onze nieuwe woning?

We zouden nog twee belangrijke verzekeringen vergeten voordat we in ons nieuwe nestje trekken:

Schatting verzekeringen: 1.000 euro

Waarschijnlijk een goeie duizend euro per jaar, maar iemand vertelde me dat we een interessant tarief kunnen krijgen als die verzekeringen samen met ons woonkrediet bij AXA Bank werden afgesloten.

vergeten kosten

Diverse uitgaven bij de aankoop van een woning

Julie: “Dat is nog niet alles, lieverd! De bank rekent ook dossierkosten aan voor de hypothecaire lening. En we mogen ook de verhuiskosten en de prijs voor kleine verbouwingen niet vergeten.”

Extra budget: 10.000 euro

Goed, schat, en we voegen er nog een laatste post aan toe: de onroerende voorheffing, laten we het kadastraal inkomen nagaan om een volledig zicht op de kosten te hebben!

Schatting onroerende voorheffing: 900 euro

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Zoals u ziet is een globale inschatting van de kosten voor de aankoop van een huis van essentieel belang. Voor ons koppel jonge toekomstige eigenaars komen we uit op bijna 7% meer dan de oorspronkelijke prijs van de woning.

Een totaal van: 531.400 euro!

Laten we hopen dat onze twee kersverse huiseigenaars over een mooi spaarpotje beschikken, dat ook zwaar zal worden aangesproken voor hun eigen inbreng bij de aankoop van het huis, en dat zij over de aankoopprijs zullen kunnen onderhandelen!

Wat kunt u kopen binnen uw budget?

en       

Bronnen: www.notaris.be, www.wikifin.be, BENO Magazine

Extra informatie:

(*) Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van AXA Bank tussen 16 december 2020 en 4 januari 2021 bij 1.000 Belgen van 22 t.e.m. 35 jaar oud.

De renovatielening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Thuisbatterij: voor een zelfbedruipend huis!

Aan het lijstje energiebesparende systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen voegen we graag nog de thuisbatterij toe, voor een comfortabele, warme en energiezuinige woning. Laten we even wat dieper ingaan op deze nieuwe technologie, waarmee u de overtollige energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd, kunt opslaan. Want u zit wellicht nog wel met wat vragen: is nu het moment? Is het iets voor mij? Bestaan er premies voor? Een analyse.

Lees verder

Start de simulatie hier
Neem contact op met uw AXA Bankagent