Hoeveel kost een architect?

Wonen Bouwen Renoveren – 05 september 2022

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Het ereloon van uw architect: maak duidelijke afspraken

Ereloon
Percentage op de prijs van de werken, uurloon, forfaitair bedrag per te bouwen m² of een combinatie van deze mogelijkheden... Iedere architect bepaalt zelf zijn berekeningswijze.

Het ereloon is een onderwerp dat verplicht ter sprake moet komen bij de eerste ontmoeting met uw architect. Het wordt stukje bij beetje betaald naarmate de werkzaamheden vorderen en volgens de modaliteiten die in het contract bepaald zijn. U kunt dus best al van bij de start duidelijke afspraken maken.

Gewoon ter informatie geven we hier enkele pistes waarmee u een inschatting kunt maken van het budget dat u moet uittrekken voor het ereloon van uw architect, afhankelijk van de geplande werken, de opdrachten die aan de architect worden toevertrouwd en de gekozen berekeningswijze.

Mogelijke formules en budgetraming voor de taken van de architect

Nieuwbouw: forfait per te bouwen m² 

De berekening van het ereloon op basis van een forfait per te bouwen m² (muren inbegrepen, alsook elke ruimte, open of gesloten, van meer dan 1 m hoog) is een eenvoudige berekeningswijze waarmee u als klant de studiekosten perfect onder controle kunt houden in verhouding tot het gevraagde. Met deze methode hebben uw keuzes qua afwerking geen invloed op de berekening van het ereloon van uw architect.  

Renovatie/verbouwing: percentage op de uit te voeren werkzaamheden

Laten we het ereloon van de architect in dit geval berekenen op basis van een percentage van de werkzaamheden geraamd of becijferd in een bestek dat afkomstig is van een algemene aannemer. Deze berekeningswijze is transparant, maar schommelt wel naargelang van de kostprijs van de verschillende uit te voeren werkzaamheden.  

Merk op dat de stabiliteit, de bodemonderzoeken, de veiligheids- en gezondheidscoördinatie, de EPB of premies aanvragen niet tot het takenpakket van de architect horen.

Zware renovaties: vraag een globale studie aan uw architect

Indien u zware renovaties overweegt, is het geen overbodige luxe om een globale studie van uw project te laten maken, rekening houdend met de middellange en lange termijn: met een goed ontwerp komt een renovatie doorgaans uiteindelijk minder duur uit, aangezien er later geen interventies meer nodig zijn. 

Uw architect zal u uiteraard een lastenboek en een precieze omschrijving bezorgen. Als u beslist om met hem samen te werken, zal hij vervolgens werken met offerteaanvragen en zal hij u helpen om de juiste keuzes te maken, op basis van de prijs/kwaliteitverhouding: enkel een architect kan u door middel van zijn methodologie helpen bepalen wat echt de juiste koop is en wat een correcte en billijke prijs is.

Om u meer inzicht te geven in het ereloon van uw architect heeft de KU Leuven in opdracht van de Orde van Architecten een tool ontwikkeld die u een raming geeft van het aantal uren dat nodig is voor uw project.

Hoe een architect kiezen?

Ga zeker een kijkje nemen op de site van de site van de Orde van Architecten. Daar vindt u de lijst van Nederlandstalige architecten, maar ook heel wat nuttige tips.

Kleine of grote plannen, alles staat of valt met een goede voorbereiding

De goede afloop van uw project hangt samen met een goede voorbereiding.

Bronnen: ordredesaarchitectes.be - 2architectes.be 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Reserveer nu uw gratis exemplaar