Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.
Woont u in een eigen huis? Dan hebt u meer reserve nodig dan in een huurhuis. Hebt u een wagen die u bij een financiële tegenvaller niet wil verkopen? Ook dan houdt u best wat meer geld opzij.
In de onderstaande tabel vindt u de grootte van de minimale spaarbuffer in enkele situaties.
Situatie
Minimale buffer
Alleenstaand, huurwoning, zonder auto
3.550 euro
Koppel, huurwoning of eigen huis, auto van 5.000 euro
4.000 euro
Koppel, twee kinderen, eigen huis, auto van 10.000 euro
5.000 euro
Bron: Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)
Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.
Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven: bepaal hoeveel u maandelijks kunt sparen door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven op maand- en jaarbasis. Inkomsten zijn onder andere uw loon, kinderbijslag, huuropbrengsten enz. Maandelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld huur, elektriciteit, internet, benzine en de afbetaling van leningen. Jaarlijkse uitgaven zijn belastingen, vakantiegeld en verzekeringen.
Kies voor een automatische spaaropdracht: u kunt ervoor kiezen om op een vast tijdstip een bepaald bedrag automatisch van uw zichtrekening naar uw spaarrekening over te laten schrijven. Zo moet u er niet telkens aan denken om een bedrag opzij te zetten en bent u er zeker van dat u spaart.
Hoe geld besparen om elke maand te kunnen sparen?
Nog enkele tips waarmee u erin zult slagen om maandelijks geld opzij te zetten:
Profiteer van kortingen en vergelijk de prijzen in de winkel bij grote aankopen.
Bespaar benzine door bijvoorbeeld de fiets te nemen.
Het kopen van een nieuwe auto is een geweldige ervaring. Helaas durft het enthousiasme wel eens de bovenhand nemen tijdens bezoeken aan autodealers of evenementen zoals het autosalon. Zeker wanneer er kortingen en saloncondities in het spel zijn. Hierdoor worden offertes vaak iets te impulsief opgevraagd. Lees hier hoe u beide voeten op de grond houdt.
Overweegt u een nieuwe auto te kopen, maar kunt (of wilt) u het volledige bedrag van deze aankoop niet in één keer voorleggen? Dan kan een autolening zeker interessant zijn. Ontdek nu wat u moet weten en bereken uw lening met behulp van onze simulator.
Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktischebuitenkeuken op maat van uw noden en wensen.
Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.
September is voor velen een dure maand: nieuwe schoolspullen, schoolfacturen, extra uitstapjes … Tot voor kort kon u zich beroepen op de schooltoelage voor het basis- en secundair onderwijs. Sinds het schooljaar 2019-20 geldt de schooltoeslag. Benieuwd wat er juist veranderd is?