Hoeveel spaargeld hebt u nodig?

Dagelijks leven Budget Sparen – 12 juli 2018

Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.

Hoe groot moet uw spaarbuffer zijn?

spaarbuffer
Wilt u er zeker van zijn dat u spaart? Kies dan voor een automatische spaaropdracht!

De minimale grootte van uw geldreserve hangt onder meer af van uw gezinssituatie, uw inkomen en uw vaste lasten:

 • Uw inkomen: hebt u een vast inkomen en zo ja, hoeveel verdient u?
 • Uw gezinssituatie: woont u samen? Hebt u kinderen?
 • Uw woning: hebt u een eigen woning of huurt u een woning? Is deze woning al afbetaald?
 • Uw wagen: hebt u een eigen wagen die al afbetaald is?
 • Uw verzekeringen: verzekeringen zoals auto, brand, hospitalisatie en familiaal. Hoe beter u verzekerd bent, hoe lager uw buffer.

Woont u in een eigen huis? Dan hebt u meer reserve nodig dan in een huurhuis. Hebt u een wagen die u bij een financiële tegenvaller niet wil verkopen? Ook dan houdt u best wat meer geld opzij.

In de onderstaande tabel vindt u de grootte van de minimale spaarbuffer in enkele situaties.

Situatie Minimale buffer
Alleenstaand, huurwoning, zonder auto 3.550 euro
Koppel, huurwoning of eigen huis, auto van 5.000 euro 4.000 euro
 Koppel, twee kinderen, eigen huis, auto van 10.000 euro 5.000 euro

Bron: Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Hoe u die geldreserve best bewaart, leest u in de blog Uw spaargeld splitsen brengt op.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

Er zijn tal van omstandigheden waarin het nodig is om een geldreserve opzij te zetten:

 • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
 • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
 • voor een onverwachte herstelling aan uw auto;
 • voor kleine onderhoudswerken aan uw huis.

Stap voor stap naar een goede spaarbuffer: hoeveel sparen per maand?

Om een voldoende grote geldreserve aan te leggen, zijn er drie belangrijke stappen.

 • Open een spaarrekening voor uw buffergeld. Wanneer u het nodig hebt, kunt u het eenvoudig opnemen. Voor al uw plannen is er een overeenkomstig krediet.
 • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven: bepaal hoeveel u maandelijks kunt sparen door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven op maand- en jaarbasis. Inkomsten zijn onder andere uw loon, kinderbijslag, huuropbrengsten enz. Maandelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld huur, elektriciteit, internet, benzine en de afbetaling van leningen. Jaarlijkse uitgaven zijn belastingen, vakantiegeld en verzekeringen.
 • Kies voor een automatische spaaropdracht: u kunt ervoor kiezen om op een vast tijdstip een bepaald bedrag automatisch van uw zichtrekening naar uw spaarrekening over te laten schrijven. Zo moet u er niet telkens aan denken om een bedrag opzij te zetten en bent u er zeker van dat u spaart.

Hoe geld besparen om elke maand te kunnen sparen?

Nog enkele tips waarmee u erin zult slagen om maandelijks geld opzij te zetten:

 • Profiteer van kortingen en vergelijk de prijzen in de winkel bij grote aankopen.
 • Bespaar benzine door bijvoorbeeld de fiets te nemen.

Lees ook onze andere tips.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een elektrische wagen, te wagen?

Mobiliteit, dat is waar alles tegenwoordig om draait en dat zal nog lang zo blijven. Wie zachte of duurzame mobiliteit zegt, denkt meteen aan elektrische auto’s (full of hybride). Die zouden minder vervuilend zijn dan diesel- of benzinewagens. Na een aantal jaar hebben de elektrische auto’s – en zeker bedrijfswagens – stilaan hun doelpubliek gevonden. Een overzicht.

Lees verder

Een elektrische fiets kopen? Ontdek onze tips voor een fiets op maat

We gaan steeds bewuster om met onze leefwereld: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar wat als u pech hebt onderweg? En hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.

Lees verder

Een buitenkeuken aanleggen: 7 slimme tips

Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktische buitenkeuken op maat van uw noden en wensen.

Lees verder