Een huis bouwen of kopen: gewikt en gewogen

Wonen Bouwen Renoveren – 25 maart 2020

Bent u van plan om in de nabije toekomst een huis te bouwen? Of denkt u eraan een huis te kopen en eventueel te renoveren? Het is een afweging die u zeker moet maken wanneer u uw woondroom wilt verwezenlijken. Veel hangt af van het budget dat u op tafel kunt leggen, maar er zijn nog andere factoren die meespelen bij de keuze tussen een huis kopen of bouwen. Met deze elementen moet u rekening houden.

Een huis bouwen? Bouwgrond wordt schaars!

Een huis bouwen of kopen 
De voorkeur van de Belg voor instapklare woningen is op termijn niet houdbaar. Heel wat kandidaat-eigenaars zullen in de komende jaren niet anders kunnen dan een bestaande woning te kopen en te renoveren of ze zelfs  af te breken en weer op te bouwen.

U hebt de ideale plek gevonden om een woning te bouwen, helemaal zoals u dat voor ogen hebt: goed gelegen, open bebouwing, met voldoende bouwoppervlakte …. Dan mag u zich gelukkig prijzen, want bouwgrond wordt schaars in Vlaanderen, zeker in de buurt van de grotere steden. Dus zult vaak voor een compromis moeten gaan. Uitwijken naar landelijke gebieden bijvoorbeeld, maar daar zijn dan weer minder voorzieningen (werk, scholen, openbaar vervoer, sportfaciliteiten ...) en dan zult u rekening moeten houden met verdere verplaatsingen, files en tijdverlies.

Vaak verbindt u zich ertoe om bij de aankoop van de grond binnen een bepaalde termijn het perceel te bebouwen. Dan moet uw budget volstaan om én de aankoop van de bouwgrond én de bouw van de woning te bekostigen. Hou er rekening mee dat u registratiebelasting betaalt op de bouwgrond en 21% btw op de constructie.

Zijn er geen al te strikte bouwvoorwaarden? Dan kunt u eventueel eerst de grond kopen om een paar jaar later pas te beginnen met bouwen. Maar dan moet u in de tussentijd wel ergens anders wonen en dat heeft ook zijn prijs.

Hou rekening met de bouwshift

De Vlaamse regering wil ook dat we anders omgaan met de nog beschikbare open ruimte en ze niet volledig volbouwen. De bouwshift, de nieuwe naam voor de betonstop, moet ervoor zorgen dat tegen 2040 in Vlaanderen geen bijkomende open ruimte meer verloren gaat. Nu verdwijnt er dagelijks nog 6 hectare. Tegen 2025 moet dat al met de helft verminderen. Wallonië voert een gelijkaardige politiek.

Zelfs als u al een bouwgrond hebt, bijvoorbeeld verkregen uit een erfenis of als huwelijkscadeau, dan is het nog niet zeker dat u daar een bouwvergunning voor krijgt. Zeker niet als de Vlaamse regering het erover eens geraakt hoe ze de factuur voor die bouwshift gaat bekostigen.

Hebt u ‘groen’ licht voor de bouw van uw huis?

Dan moet u rekening houden met een aantal strenge energienormen. Zo moet een nieuwe woning in Vlaanderen vanaf 2021 verplicht BEN (Bijna-EnergieNeutraal) zijn (in Wallonië hanteert men de norm Q-ZEN) en dat brengt extra investeringen met zich mee. Die zijn wel perfect in te calculeren. U weet doorgaans goed hoe lang de werken bij benadering zullen duren en wat ze zullen kosten. De kans op onaangename verrassingen met impact op zowel de duur als de prijs van een nieuwbouw is eerder klein.

Een nieuwbouwwoning die beantwoordt aan de BEN-normen, verbruikt veel minder energie dan een bestaande, te renoveren woning. U zult er ook lang geen grote herstellingen in moeten doen. En bij doorverkoop zult u er meer voor kunnen krijgen omdat er met nieuwe materialen is gewerkt.

Een huis kopen? Belg gaat vooral voor instapklare woning

Nieuwbouw of bestaande woning, we verkiezen doorgaans een woning die onmiddellijk afgewerkt en bewoonbaar is. Woningen waar weinig of geen renovatiewerk in nodig is, zoals een nieuwe sleutel-op-de-deurwoning of een recent gerenoveerde woning, zijn erg in trek.

  • Bij een sleutel-op-de-deurwoning weet u meteen waar u aan toe bent en vaak kunt u de afwerking ook nog zelf bepalen. Een sleutel-op-de-deurformule heeft dezelfde voor- en nadelen als nieuwbouw, met dat verschil dat het geen woning op maat is.
  • Een bestaande woning die al grotendeels in overeenstemming is met de toekomstige energienormen en waar voor de rest niet veel werk aan is, kan ook grotendeels aan uw verwachtingen voldoen. Onderhouds- of herstellingswerken zullen wel sneller noodzakelijk zijn dan bij een nieuw gebouwde woning.

Neem zeker een aannemer of architect mee wanneer u de woning gaat bezichtigen. Die kan verborgen gebreken vaststellen en u een idee geven of de vraagprijs correct is. Let er vooral op of de keuken en badkamer u bevallen. Zelfs als die relatief ‘jong’ zijn, gaat u ze al snel vervangen door iets anders als ze niet helemaal naar uw smaak zijn. En dan betaalt u er eigenlijk twee keer voor: één keer bij de aankoop en nog eens bij de vervanging.

Kopen en renoveren of slopen: binnen afzienbare tijd de norm

De voorkeur van de Belg voor instapklare woningen is op termijn echter niet houdbaar. In België komen er per jaar maar 50.000 nieuwe wooneenheden bij, terwijl er 4.500.000 bestaande woningen zijn.

Heel wat kandidaat-eigenaars zullen in de komende jaren niet anders kunnen dan een bestaande woning te kopen en te renoveren of ze zelfs geheel of gedeeltelijk af te breken en weer op te bouwen.

Een huis bouwen of kopen?

Maak dan een simulatie van uw woonlening, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent. Intussen kunt u sinds maart 2021 zelfs uw volledige hypotheekaanvraag online indienen. Of bereken de maandelijkse afbetaling voor een groene lening voor energiebesparende renovaties.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder