Huis te koop : 9 tips voor een geslaagde aankoop

Wonen Lenen Bouwen – 12 februari 2020

Een huis of een appartement kopen. Eén van de belangrijkste keuzes in uw leven. Een gevoelsmatige, maar ook een rationele keuze, om geen fouten te maken. Met deze checklist koopt u geen kat in een zak.

1. Neem uw tijd om een woning te kopen, het is geld waard.

huis te koop tips voor een geslaagde aankoop 
De intrestvoeten voor een hypothecaire lening zijn al een hele tijd laag. Maak een simulatie van uw lening om een idee te krijgen van wat uw woning kopen zou kosten.

Schat, heb je die advertentie gezien op internet? Woning te koop in Antwerpen!”

Nee, maar ik heb hier in de buurt wel een bord met 'huis te koop' gezien.”

Een huis of een appartement kopen begint vaak met een advertentie, op internet of tijdens een wandeling, en ontspruit telkens uit een behoefte, een streven … of een droom.

Een warm nest voor uw gezinnetje dat binnenkort uitbreidt, een belegging voor morgen of zelfs uw oude dag … Ook een noodzaak, als uw wegen zich scheiden en een verdeling zich opdringt.

Koop daarom geen woning in een impuls, ook al lijkt het een niet te missen kans. De factor 'tijd' is van cruciaal belang.

Denk na, vraag advies, neem uw tijd.

2. Let op de ligging van het huis (of appartement).

Bekijk uw toekomstige aankoop in zijn omgeving. Het huis of het appartement dat u wilt kopen, moet zo gelegen zijn dat het voldoet aan uw behoeften; zo draait uw droom niet uit op een nachtmerrie.

Is er in de buurt een school voor uw kinderen? Een kinderdagverblijf? Is het woon-werktraject een haalbare kaart? Is er openbaar vervoer in buurt of komt het er in de toekomst? Informeer naar de stedenbouwkundige voorschriften (kwestie van ontgoochelingen te voorkomen) of vraag inlichtingen aan de buren.

3. Een huis kopen: onderhandelen en nog eens onderhandelen.

Hebt u het huis of appartement van uw keuze gevonden, bekijk dan de prijs en onderhandel erover.

Ten opzichte van de wijk, ten opzichte van de beschrijving van het goed, het aantal kamers, de staat van het goed, de voorgeschiedenis van de eigenaars en hun intenties …

Noteer de argumenten die u kunt aanhalen om de prijs te doen zakken. Als de verkoper naar het buitenland trekt, dan is er misschien haast bij. En dat speelt in het voordeel van uw budget.

4. Bereken uw budget met alle kosten inbegrepen!

Bent u zeker dat u uw budget correct bepaald hebt wanneer u beslist om een huis of appartement te kopen? Let op voor de verborgen kosten!

Een voorbeeld: als u een appartement wilt kopen, vraag dan een kopie van het verslag van de laatste algemene vergadering van mede-eigenaars. U zou daar wel eens een onaangename verrassing kunnen tegenkomen, zoals grote liftrenovatiewerken die op til staan.

Vergeet natuurlijk ook niet de registratierechten, de notariskosten, de toekomstige onroerende voorheffing en de verzekeringen (brand, schuldsaldo), die het totale kostenplaatje zullen doen stijgen.

5. Financiële steun uit onverwachte hoek? Premies!

Federale, regionale, gemeentelijke premies … Altijd mooi meegenomen. Op de sites van de gewesten vindt u een schat aan informatie; raadpleeg ze regelmatig, want de regels veranderen met de regelmaat van een klok.

Uw bankagent kan u ook helpen om eventuele subsidies aan te vragen.

6. Omring u met vakmensen.

Voor zo'n groot bedrag, voor de aankoop van uw leven, is het best dat u zich laat bijstaan door vakmensen. Neem de tijd om de mensen uit te kiezen die u het beste kunnen begeleiden bij elke stap.

Een architect, een aannemer (voor de bouw van een huis): bezoek hun werven, vraag inlichtingen aan hun klanten, verzeker u van hun kredietwaardigheid. Of een notaris. Wist u dat het eerste notariële advies onder bepaalde voorwaarden gratis is?

Uw bankagent zal als goede professional de witte raven voor u opzoeken in zijn adresboekje!

7. De intrestvoet van uw hypothecaire lening: van kapitaal belang!

De intrestvoeten van woonkredieten zijn al een hele tijd laag. Het is dan aan u om te bepalen wat u verkiest: een hypothecaire lening waarbij u elke maand evenveel kapitaal aflost (waardoor de intresten sneller omlaag gaan) of een formule waarbij de maandelijkse aflossing (van kapitaal en intresten) gelijk blijft, een vaste of een variabele intrestvoet …

Met een simulatie krijgt u een idee van wat een huis of appartement kopen zou kosten. Dan kunt u een volledige aanvraag maken voor een hypothecaire lening.

En als u er niet wijs uit geraakt, kunt u steeds terecht bij uw bankagent.

8. Uw huis of appartement met verschillende middelen financieren.

Er zijn misschien andere financieringsbronnen die uw kredietbedrag naar beneden kunnen halen. Zeker uw spaargeld (daar kunt u echt niet buiten!), maar misschien ook een erfenis, een groepsverzekering ... of de verkoop van uw huidige woning. Hebt u daaraan al gedacht? Vraag advies aan uw bankagent.

9. De akte en de lening zijn ondertekend, u hebt de sleutels: tijd om te verhuizen!

Een laatste stap vooraleer u van uw nieuwe woning kunt genieten: de verhuizing. Hierbij enkele tips om stress en kosten tot een minimum te beperken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder

Hoeveel kost het om een onroerend goed te kopen?

Wilt u een huis of een appartement kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u “de grote stap” of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om het u uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u bij de aankoop van een onroerend goed in België rekening moet houden. Want een huis kost uiteindelijk meer dan de totaalprijs van het huis zelf. We luisteren stilletjes mee naar een gesprek van een jong koppel (Julie en Peter) dat een huis wil kopen.

Lees verder

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Maak een afspraak