De impact van de coronacrisis op de huizenmarkt

Wonen Actueel Corona – 09 juni 2020

Dat het coronavirus een grote impact heeft op de wereld hoeven we u niet te vertellen. Het beïnvloedt zowel ons dagdagelijkse leven als de economie, en bijgevolg ook de huizenmarkt. De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar welke de impact deze coronacrisis zou kunnen hebben op het consumentengedrag en de woonprijzen leest u in dit artikel.

De impact van de coronacrisis op de huizenmarkt  
De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar op korte termijn zou er er geen crash in de woningprijzen worden verwacht.

Impact van coronacrisis op vastgoedmakelaars

Vanaf het begin van de zogenoemde ‘lockdown’ (18 maart 2020), was het voorvastgoedmakelaars verboden om plaatsbezoeken en -beschrijvingen uit te voeren. Enkel het behandelen van mails en administratieve zaken werd nog toegelaten.

De vastgoedsector werd dus, net zoals vele andere, even on hold gezet. Op maandag 11 mei 2020 mochten de vastgoedmakelaars hun activiteiten weer hervatten. Dat gebeurde met positieve verwachtingen.

Verwachtingen consumentengedrag na corona

Immoweb, de grootste site met vastgoedzoekertjes in België, heeft via online-enquête een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het toekomstige consumentengedrag met betrekking tot vastgoed.

Hieruit blijkt dat 43% van de ondervraagde kandidaat-kopers bereid zijn om na de ‘lockdown’ meteen (weer) op zoek gaan naar een woning. Van de kandidaat-verkopers, daarentegen, staat maar liefst de helft te popelen om hun woning op de markt te zetten.

Ook op het gedrag van kandidaat-huurders zou de ‘lockdown’ geen groot negatief effect hebben. 66% van deze groep meent dat ze na de ‘lockdown’ hun zoektocht naar een huurwoning zullen starten of hervatten.

Wat ook opvalt is dat het verlangen naar een woning met tuin en/of terras aanzienlijk is toegenomen. Dit komt wellicht doordat heel wat mensen, vooral stadsbewoners, zich tijdens de ‘lockdown’ wat opgesloten voelde door het gebrek een terras of tuin.

Op vlak van investering heeft de crisis wel een grotere impact. Amper een derde van de kandidaat-investeerders zegt dat ze op zoek zullen gaan naar investeringskansen. Zij nemen dus nog een afwachtende houding aan.

Uit de bevraging van blijkt ook dat de helft van de respondenten denkt dat het moeilijker zal worden om een woonkrediet te krijgen.

Voorspelling evolutie van woningprijzen

Nog eens: de toekomst is moeilijk te voorspellen, maar op korte termijn zou er er geen crash in de woningprijzen verwacht worden. De waarde van woningen hangt af van een aantal factoren zoals: de inflatie, het beschikbaar inkomen en de afbetalingscapaciteit van kopers en huurders.

Volgens economen zou het beschikbaar inkomen van gezinnen met 5% dalen. Het gemiddelde leningspercentage voor woningkredieten zal mogelijk ook verder dalen. Dit kan bijgevolg een negatieve invloed hebben voor woningen boven 300.000 euro.

Er wordt dus een licht negatieve financiële impact verwacht, maar de coronacrisis zal geen zware gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Wilt u nog artikels lezen met betrekking tot wonen? Bekijk dan ook onze andere blogberichten.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Steeds meer Belgen sluiten woonkrediet alleen af

In 2017 werd 1 op 3 woonkredieten bij AXA Bank op naam van één persoon afgesloten. Het aandeel klanten dat zonder partner een lening afsluit is de laatste 3 jaar gestegen met 14%. Een mogelijke verklaring voor deze evolutie is het stijgend aantal alleenstaanden in België. Maar het zou ook kunnen dat meer klanten bewust ervoor kiezen om alleen een hypothecair krediet af te sluiten, ook al hebben ze een partner.

Lees verder