Inspelen op de beurzen kan ook eenvoudig

Vermogen Beleggen Budget – 25 mei 2020

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel door nieuw economisch nieuws, dalende olieprijzen of andere gebeurtenissen. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Beleggen in van alles… en nog wat

flexibele fondsen
Flexibele fondsen proberen voordeel te halen uit alle mogelijke marktomstandigheden.

Je weet nooit vooraf wie de winnaars of verliezers worden onder de beleggingen. Daarom is het interessant om in aandelen en obligaties te beleggen. Dat kan eenvoudig, via flexibele fondsen of flexfunds. Dit zijn meestal gemengde fondsen. Dat betekent dat ze kunnen beleggen in verschillende landen, regio’s, sectoren en zowel in aandelen, obligaties, munten, grondstoffen … Kenmerkend voor dit soort fondsen is dat de weging van de verschillende soorten beleggingen (aandelen, obligaties, cash …) kan variëren naargelang van de marktomstandigheden. Bij de meest flexibele fondsen kan bijvoorbeeld het aandelen- of obligatiegedeelte schommelen tussen 0 en 100 %.

De beheerders van deze fondsen zullen proberen zoveel mogelijk in te spelen op de kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen. Dat verklaart waarom het aandelen- en obligatiegedeelte kan verschillen in de tijd.

Hoe kunnen flexibele fondsen u het leven gemakkelijker maken?

Particuliere beleggers laten zich vaak soms te snel leiden door emoties. Wanneer de aandelenbeurzen een tijdlang stijgen, heerst er algemene optimisme. Het vertrouwen om te beleggen is dan groot. Maar wanneer de koersen naar beneden gaan – zelfs al is het maar tijdelijk - schrikt zo’n belegger terug voor het risico om te beleggen.

Anderzijds zijn andere particuliere beleggers ook gewoon geraakt aan de jarenlange lage rentevoeten. Men legt er zich bij neer, hoewel een zoektocht naar hogere rendementen echt wel mogelijk is.

Beheerders van flexibele fondsen kunnen hiervoor een oplossing bieden, omdat ze een onafhankelijke blik hebben op de economische omgeving en de financiële markten. Als belegger biedt dat allerlei voordelen:

  • Diversificatie: op zoek naar rendement door te beleggen in aandelen en obligaties, terwijl tussentijdse schommelingen beperkt worden.
  • Flexibiliteit: veel bewegingsvrijheid, zodat snel kan worden aangepast aan de marktevolutie.
  • Gemoedsrust: vertrouwen op ervaring van professionals die ook technieken kunnen hanteren om risico’s te beperken.

De knowhow van de experts

Voor het beheer van flexibele fondsen vertrouwt AXA Bank op AXA Investment Managers die beschikt over een team dat zich uitsluitend toespitst op het beheer van flexibele fondsen. Dit team bestaat uit deskundigen met gemiddeld 20 jaar ervaring. Wilt u voor de langere termijn beleggen? Internationaal of Europees? Liever focus op het ontvangen van een driemaandelijks inkomen? Deze vragen kunnen leiden naar een flexibel fonds.

Om de juiste fondsen te kiezen en te combineren, kunt u rekenen op het advies van uw bankagenten. Hij zal daarbij een unieke digitale tool gebruiken waarbij hij met heel wat parameters rekening houdt: uw projecten en hun duurtijd (vijf jaar, tien jaar ...), uw risicobereidheid en risicotolerantie, uw kennis en ervaring op het vlak van beleggingen, uw financiële situatie, het spaargeld dat u moet aanhouden voor in moeilijke tijden, enz.

Bespreek dus zeker deze flexibele oplossingen met uw bankagent. Hij of zij zal u een portefeuille van fondsen voorstellen aan de hand van uw doeleinden en behoeften om te komen tot een persoonlijke invulling. Bent u benieuwd of en welke flexibele fondsen een oplossing voor u kunnen zijn?

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan