Inspelen op de beurzen kan ook eenvoudig

Vermogen Beleggen Budget – 25 mei 2020

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel door nieuw economisch nieuws, dalende olieprijzen of andere gebeurtenissen. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Beleggen in van alles… en nog wat

flexibele fondsen
Flexibele fondsen proberen voordeel te halen uit alle mogelijke marktomstandigheden.

Je weet nooit vooraf wie de winnaars of verliezers worden onder de beleggingen. Daarom is het interessant om in aandelen en obligaties te beleggen. Dat kan eenvoudig, via flexibele fondsen of flexfunds. Dit zijn meestal gemengde fondsen. Dat betekent dat ze kunnen beleggen in verschillende landen, regio’s, sectoren en zowel in aandelen, obligaties, munten, grondstoffen … Kenmerkend voor dit soort fondsen is dat de weging van de verschillende soorten beleggingen (aandelen, obligaties, cash …) kan variëren naargelang van de marktomstandigheden. Bij de meest flexibele fondsen kan bijvoorbeeld het aandelen- of obligatiegedeelte schommelen tussen 0 en 100 %.

De beheerders van deze fondsen zullen proberen zoveel mogelijk in te spelen op de kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen. Dat verklaart waarom het aandelen- en obligatiegedeelte kan verschillen in de tijd.

Hoe kunnen flexibele fondsen u het leven gemakkelijker maken?

Particuliere beleggers laten zich vaak soms te snel leiden door emoties. Wanneer de aandelenbeurzen een tijdlang stijgen, heerst er algemene optimisme. Het vertrouwen om te beleggen is dan groot. Maar wanneer de koersen naar beneden gaan – zelfs al is het maar tijdelijk - schrikt zo’n belegger terug voor het risico om te beleggen.

Anderzijds zijn andere particuliere beleggers ook gewoon geraakt aan de jarenlange lage rentevoeten. Men legt er zich bij neer, hoewel een zoektocht naar hogere rendementen echt wel mogelijk is.

Beheerders van flexibele fondsen kunnen hiervoor een oplossing bieden, omdat ze een onafhankelijke blik hebben op de economische omgeving en de financiële markten. Als belegger biedt dat allerlei voordelen:

  • Diversificatie: op zoek naar rendement door te beleggen in aandelen en obligaties, terwijl tussentijdse schommelingen beperkt worden.
  • Flexibiliteit: veel bewegingsvrijheid, zodat snel kan worden aangepast aan de marktevolutie.
  • Gemoedsrust: vertrouwen op ervaring van professionals die ook technieken kunnen hanteren om risico’s te beperken.

De knowhow van de experts

Voor het beheer van flexibele fondsen vertrouwt AXA Bank op AXA Investment Managers die beschikt over een team dat zich uitsluitend toespitst op het beheer van flexibele fondsen. Dit team bestaat uit deskundigen met gemiddeld 20 jaar ervaring. Wilt u voor de langere termijn beleggen? Internationaal of Europees? Liever focus op het ontvangen van een driemaandelijks inkomen? Deze vragen kunnen leiden naar een flexibel fonds.

Om de juiste fondsen te kiezen en te combineren, kunt u rekenen op het advies van uw bankagenten. Hij zal daarbij een unieke digitale tool gebruiken waarbij hij met heel wat parameters rekening houdt: uw projecten en hun duurtijd (vijf jaar, tien jaar ...), uw risicobereidheid en risicotolerantie, uw kennis en ervaring op het vlak van beleggingen, uw financiële situatie, het spaargeld dat u moet aanhouden voor in moeilijke tijden, enz.

Bespreek dus zeker deze flexibele oplossingen met uw bankagent. Hij of zij zal u een portefeuille van fondsen voorstellen aan de hand van uw doeleinden en behoeften om te komen tot een persoonlijke invulling. Bent u benieuwd of en welke flexibele fondsen een oplossing voor u kunnen zijn?

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Macro-economie: een vroege lente voor de wereldeconomie?

Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?

Lees verder

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan