De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

Vermogen Beleggen Budget Actueel Corona – 02 juni 2022

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Beleggen is een kwestie van emoties die belangrijke gedragspatronen genereren

uw gedrag belangrijkste factor
Succesvolle beleggers vertrouwen niet alleen op de sterkte van hun karakter om hun emoties te overwinnen, maar gebruiken ook instrumenten om hen te ondersteunen en te begeleiden bij hun beleggingsbeslissingen.

Beleggen betekent aanzienlijke financiële doelen bereiken: uw pensioen opbouwen, zorgen voor een toekomst voor uw kinderen en kleinkinderen, of een grote aankoop voorbereiden. Beleggen is dus een zeer emotionele aangelegenheid. Wanneer uw portefeuille risico loopt, zijn ook uw levensprojecten in gevaar.

Helaas kunnen emoties ons oordeel vaak vertroebelen en ons irrationeel doen handelen.

Helaas kunnen emoties ons oordeel vaak vertroebelen en ons irrationeel doen handelen, want bij gevaar wordt ons primaire instinct het eerst getriggerd. Bepaalde gedragspatronen kunnen dan opduiken en ons beoordelingsvermogen beïnvloeden zodat we gaan overreageren.

Grafiek 1 hieronder illustreert het gevoel van beleggers met betrekking tot de marktcycli. Wanneer de markten overgewaardeerd zijn, wordt de belegger meestal euforisch en wil hij meer beleggen. En omgekeerd worden beleggers, wanneer de markten hun dieptepunt bereiken, vaak bang en maken ze geen gebruik van de mogelijkheden die zich aanbieden. In het verleden is gebleken dat deze mismatch tussen het beleggersgevoel en de markten een belangrijke oorzaak van ondermaatse resultaten is.

Grafiek 1: De curve van het beleggersgevoel

grafiek 1

Deze gevoelscurve is het resultaat van bekende gedragspatronen, waarvan de belangrijkste hieronder worden beschreven:

  • Afkeer van verlies (loss aversion): De pijn van verlies voelen we ongeveer twee keer zo hevig als het plezier van winst. Dit kan leiden tot een te conservatief beleggersprofiel of tot impulsieve verkoop wanneer de markten teruglopen.
  • Het recency-effect (recency bias): We hebben de neiging om te overreageren op recente gebeurtenissen. Dit effect is verantwoordelijk voor de overmatige volatiliteit van de markten in bijvoorbeeld perioden van achteruitgang. Wanneer de markten dalen, overreageren veel beleggers en verkopen ze hun posities. Men kan het een beetje vergelijken met winkels mijden tijdens de koopjesperiode.
  • Bevestigingsvooroordeel (confirmation bias): We zijn op zoek naar informatie die bevestigt wat we al dachten. Naast onze afkeer van verlies en het recency-effect is er een hele informatiestroom (met name via het nieuws) die ons lijkt te bevestigen dat de situatie dramatisch is, omdat we instinctief het nieuws selecteren dat de neiging heeft om onze bestaande angst te versterken. Dat versterkt onze angst en onze instinctieve reactie om te verkopen.

Als we al deze factoren samen bekijken, is het duidelijk dat de angst voor ondermaatse resultaten op korte termijn het grootste risico is voor beleggers.

Hier zijn enkele voorbeelden van praktijken kunnen toegepast worden om gedragspatronen in te dijken:

  • Uw risicoprofiel bepalen: deze stap beoordeelt uw risicobereidheid – en tolerantie, uw beleggingshorizon en bepaalt het bedrag dat u kunt beleggen. Er wordt ook gepeild naar uw kennis en ervaring omtrent beleggen.
  • Een langetermijnvisie op de resultaten: als u bijvoorbeeld in aandelen belegt, is het meestal aangewezen om een langere beleggingshorizon te voorzien. Aangezien de kortetermijnschommelingen aanzienlijk kunnen zijn, wordt bij voorkeur een langere tijdshorizon gekozen om resultaten te genereren.
  • Diversificatie: niet alle activa gedragen zich op dezelfde manier in tijden van crisis. Het risico dat specifiek is voor een actief, een sector of een land kan sterk worden beperkt door een goede diversificatie. Zo zal de blootstelling aan Chinese en Amerikaanse aandelen in 2020 geholpen hebben een achterstand in Europa in uw portefeuille weg te werken.
  • Afstemming van de portefeuille op uw doelstellingen: de risico's moeten worden aangepast aan uw levensdoelstellingen. Het is bijvoorbeeld raadzaam om weinig risico's te nemen met uw liquiditeitsreserve op korte termijn. Voor doelstellingen op langere termijn kan u wellicht wat meer risico's nemen. Uw profiel en beleggingshorizon moeten steeds gerespecteerd worden.
  • Probeer niet te "spelen" met de kortetermijnmarkt: het is niet gemakkelijk om op de markt te anticiperen, omdat het vaak tegen de intuïtie ingaat (zie de curve van het beleggersgevoel) en onvoorspelbaar is. Het is ook erg riskant. Het is algemeen aanvaard dat een groot deel van de resultaten van een jaar in enkele beurssessies worden gerealiseerd. Als voorbeeld in 2020: op de S&P500-index zou u 20% van de resultaten hebben tenietgedaan door de drie beste dagen van het jaar te missen.

Vermijd valstrikken bij het beleggen dankzij uw beleggingsadviseur

Bij AXA Bank plaatsen we de beleggingsadviseur centraal in de relatie met de klant. We zijn ervan overtuigd dat succesvolle beleggers niet alleen vertrouwen op de sterkte van hun karakter om hun emoties te overwinnen, maar dat zij instrumenten gebruiken om hen te ondersteunen en te begeleiden bij hun beleggingsbeslissingen.

In dit verband kunnen onze adviseurs u helpen verschillende gedragspatronen te overwinnen door middel van dialoog en het gebruik van hulpmiddelen voor portefeuillespreiding. Ze kunnen u ook helpen bij het inschatten van uw verwachtingen, zodat u emotioneel voorbereid bent op extreme marktbewegingen.

Buiten het renterisico, zal de adviseur u ook informeren over andere risico’s verbonden aan de verschillende beleggingen + kosten en lasten.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw AXA Bankagent voor informatie en beleggingsadvies.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent