Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Vermogen Budget Sparen – 15 januari 2016

Hoeveel geld moet u op uw spaarrekening zetten om aan onverwachte uitgaven het hoofd te kunnen bieden? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoe zit dat nu juist?

 
Hoeveel spaargeld u nodig hebt voor een veilige financiële buffer, hangt af van uw gezinssituatie en uw vaste lasten. 

Hoeveel spaargeld u nodig hebt voor een veilige financiële buffer, hangt onder meer af van uw gezinssituatie en uw vaste lasten. Hebt u een eigen huis? Dan is een hogere buffer nodig dan wanneer u in een huurhuis woont. En hebt u een auto die u bij een financiële tegenvaller niet weg wilt doen, dan is het bedrag van de buffer ook weer wat hoger.

Als u als koppel door het leven gaat, bent u met twee om een spaarpot te vullen, in principe een grotere geldreserve dus. Uw kosten worden bovendien door twee gedeeld, terwijl een alleenstaande ze volledig moet dragen. Zowel verwachte als onverwachte uitgaven wegen daarom iets minder hard door dan voor een vrijgezel.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

  • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
  • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
  • om een onverwachte herstelling aan uw auto uit te laten voeren;
  • om kleine onderhoudswerken aan het huis te laten uitvoeren.

Uw spaarbuffer gebruiken als een soort pensioen of om een lange periode van werkloosheid op te vangen, is zeer zeker geen goed idee.

Hoe hoog moet mijn spaarbuffer zijn?

Hoe hoog een spaarbuffer minimaal zou moeten zijn, hangt dus sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen enz.

In onderstaande tabel vindt u de minimale buffer in verschillende situaties. De cijfers zijn afkomstig van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), maar geven u toch een goed idee van het spaartegoed dat u moet aanhouden:

Situatie

Minimale buffer

Alleenstaand, huurwoning, zonder auto

3.550 euro

Stel, huurwoning of eigen huis, auto van 5.000 euro

4.000 euro

Stel, twee kinderen, eigen huis, auto van 10.000 euro

5.000 euro

 

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Hoe u die geldreserve best bewaart, leest u hier.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder

Hebt u al goede voornemens voor uw geld in 2019?

Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten… Welke zijn uw goede voornemens voor dit jaar? En hoe zit het met uw geld? En met uw budget? Onthoud drie tips om uw kapitaal te laten opbrengen en mooie projecten te realiseren later!

Lees verder

Slim beleggen na 50 jaar

Januari is de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, in vorm blijven. En hoe zit het met uw geld? Ontdek hier de goede voornemens voor 2019 van Jan (52 jaar) en Mieke (61 jaar). Ze hebben elk een heleboel projecten voor ogen en hebben goede voornemens gemaakt (sparen, onder meer voor hun pensioen, en beleggen volgens hun mogelijkheden) om zich voor te bereiden op hun tweede leven!

Lees verder