Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Vermogen Budget Sparen – 15 januari 2016

Hoeveel geld moet u op uw spaarrekening zetten om aan onverwachte uitgaven het hoofd te kunnen bieden? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoe zit dat nu juist?

 
Hoeveel spaargeld u nodig hebt voor een veilige financiële buffer, hangt af van uw gezinssituatie en uw vaste lasten. 

Hoeveel spaargeld u nodig hebt voor een veilige financiële buffer, hangt onder meer af van uw gezinssituatie en uw vaste lasten. Hebt u een eigen huis? Dan is een hogere buffer nodig dan wanneer u in een huurhuis woont. En hebt u een auto die u bij een financiële tegenvaller niet weg wilt doen, dan is het bedrag van de buffer ook weer wat hoger.

Als u als koppel door het leven gaat, bent u met twee om een spaarpot te vullen, in principe een grotere geldreserve dus. Uw kosten worden bovendien door twee gedeeld, terwijl een alleenstaande ze volledig moet dragen. Zowel verwachte als onverwachte uitgaven wegen daarom iets minder hard door dan voor een vrijgezel.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

  • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
  • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
  • om een onverwachte herstelling aan uw auto uit te laten voeren;
  • om kleine onderhoudswerken aan het huis te laten uitvoeren.

Uw spaarbuffer gebruiken als een soort pensioen of om een lange periode van werkloosheid op te vangen, is zeer zeker geen goed idee.

Hoe hoog moet mijn spaarbuffer zijn?

Hoe hoog een spaarbuffer minimaal zou moeten zijn, hangt dus sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen enz.

In onderstaande tabel vindt u de minimale buffer in verschillende situaties. De cijfers zijn afkomstig van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), maar geven u toch een goed idee van het spaartegoed dat u moet aanhouden:

Situatie

Minimale buffer

Alleenstaand, huurwoning, zonder auto

3.550 euro

Stel, huurwoning of eigen huis, auto van 5.000 euro

4.000 euro

Stel, twee kinderen, eigen huis, auto van 10.000 euro

5.000 euro

 

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Hoe u die geldreserve best bewaart, leest u hier.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan