Is uw geld beleggen het risico waard?

Vermogen Beleggen Budget – 31 januari 2020

U loopt geen gevaar wanneer u dit artikel leest. En toch duiken er overal in ons leven risico's op: dat u een ongeval krijgt, ziek wordt of uw werk verliest. Zo ook wanneer u belegt. Beleggen kan beginnende beleggers afschrikken. In werkelijkheid is elk risico anders. Om rendement te verkrijgen in deze tijden van lage rentes, moet u bewust een engagement aangaan en proberen om uw risico's zo veel mogelijk te beperken. Hoe? Door ze te analyseren.

geld beleggen het risico waard
Wanneer u het risico verhoogt, verhoogt u ook het potentiële rendement van uw belegging en omgekeerd.

Zijn er risico's verbonden aan beleggen? Des te beter!

Bij een belegging bestaat de mogelijkheid dat u wat u hebt geïnvesteerd, geheel of gedeeltelijk kwijt raakt. Het kan ook zijn dat u ontevreden bent over het rendement dat u dacht te bereiken.

Beleggingen zijn onderhevig aan markt- of valutaschommelingen, de economische en geopolitieke context en de goede of slechte gezondheid van de bedrijven waarin u een deel van uw financiën hebt belegd.

Een belegging zonder risico garanderen is een zoete droom en een leugen. Daarom is het belangrijk dat u het risico dat u gaat nemen kent, om de onvermijdelijke schommelingen te aanvaarden, geduld uit te oefenen en een bepaald rendement voor uw spaargeld voorop te stellen.

De R van risico, de R van rendement

Geen risico, geen rendement: dat is wat u moet onthouden. Wanneer u het risico verhoogt, verhoogt u het rendementspotentieel, en vice versa.

Het risico wordt beoordeeld ten opzichte van een belegging en de duur ervan, en ten opzichte van uw eigen variabelen: uw leeftijd, uw plannen (sommige op middellange termijn, andere op lange termijn), uw financiële situatie, uw kennis en ervaring in de materie en uw risicobereidheid.

Een grondige analyse van al deze parameters, met de hulp van uw bankagent, kan leiden tot een belegging, bijvoorbeeld in een fonds, om een potentieel rendement te verkrijgen.

Maar altijd weloverwogen, wat wil zeggen dat u geen bedrag gaat beleggen dat u binnen vijf jaar nodig zou kunnen hebben. En door het bewaren van een voldoende grote financiële reserve.

Welke beleggingen voor welke risico's?

Het aanbod aan beleggingen is enorm, en u verdwaalt makkelijk in de wirwar van mogelijkheden.

Het risico is natuurlijk lager wanneer u in contanten of obligaties belegt dan in aandelen.

Een oplossing om de risico's van de schokken te proberen compenseren: beleggen in beleggingsfondsen.

Naast het feit dat beleggingsfondsen diversificatie en dus risicospreiding bevorderen, kunt u er ook voor kleine bedragen op intekenen. De kers op de taart: de fondsbeheerders zijn professionals die zorgen voor hun winstgevendheid.

Welke risico’s gaat u nemen?

Het is uiteindelijk aan u. Het gaat tenslotte om uw vermogen.

U hebt nu geleerd dat:

  • risico noodzakelijk is om een bepaald rendement te behalen;
  • het risico met name wordt beoordeeld aan de hand van uw doelstellingen, van het plan dat u wil verwezenlijken;
  • beleggingsfondsen een oplossing kunnen zijn als uw kennis van financiële zaken beperkt is;
  • u uzelf moet informeren om niet te beleggen in een product dat niet bij u past.

Om uw modelportefeuille samen te stellen, bestaat er slechts één gids: inderdaad, uw bankagent. Besteed twee uur van uw tijd aan een beleggingsgesprek dat u zal helpen om de beleggingsmogelijkheden voor de financiering van uw plannen duidelijker te zien. Hij of zij zal met u praten over de risico's, de kosten en de mogelijkheden voor potentieel rendement.

Lees aandachtig de documentatie die AXA Bank u ter beschikking stelt en stel bij twijfel al uw vragen aan uw agent.

voor meer informatie en vraag hem naar uw modelportefeuille.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent