Is uw geld beleggen het risico waard?

Vermogen Beleggen Budget – 31 januari 2020

U loopt geen gevaar wanneer u dit artikel leest. En toch duiken er overal in ons leven risico's op: dat u een ongeval krijgt, ziek wordt of uw werk verliest. Zo ook wanneer u belegt. Beleggen kan beginnende beleggers afschrikken. In werkelijkheid is elk risico anders. Om rendement te verkrijgen in deze tijden van lage rentes, moet u bewust een engagement aangaan en proberen om uw risico's zo veel mogelijk te beperken. Hoe? Door ze te analyseren.

geld beleggen het risico waard
Wanneer u het risico verhoogt, verhoogt u ook het potentiële rendement van uw belegging en omgekeerd.

Zijn er risico's verbonden aan beleggen? Des te beter!

Bij een belegging bestaat de mogelijkheid dat u wat u hebt geïnvesteerd, geheel of gedeeltelijk kwijt raakt. Het kan ook zijn dat u ontevreden bent over het rendement dat u dacht te bereiken.

Beleggingen zijn onderhevig aan markt- of valutaschommelingen, de economische en geopolitieke context en de goede of slechte gezondheid van de bedrijven waarin u een deel van uw financiën hebt belegd.

Een belegging zonder risico garanderen is een zoete droom en een leugen. Daarom is het belangrijk dat u het risico dat u gaat nemen kent, om de onvermijdelijke schommelingen te aanvaarden, geduld uit te oefenen en een bepaald rendement voor uw spaargeld voorop te stellen.

De R van risico, de R van rendement

Geen risico, geen rendement: dat is wat u moet onthouden. Wanneer u het risico verhoogt, verhoogt u het rendementspotentieel, en vice versa.

Het risico wordt beoordeeld ten opzichte van een belegging en de duur ervan, en ten opzichte van uw eigen variabelen: uw leeftijd, uw plannen (sommige op middellange termijn, andere op lange termijn), uw financiële situatie, uw kennis en ervaring in de materie en uw risicobereidheid.

Een grondige analyse van al deze parameters, met de hulp van uw bankagent, kan leiden tot een belegging, bijvoorbeeld in een fonds, om een potentieel rendement te verkrijgen.

Maar altijd weloverwogen, wat wil zeggen dat u geen bedrag gaat beleggen dat u binnen vijf jaar nodig zou kunnen hebben. En door het bewaren van een voldoende grote financiële reserve.

Welke beleggingen voor welke risico's?

Het aanbod aan beleggingen is enorm, en u verdwaalt makkelijk in de wirwar van mogelijkheden.

Het risico is natuurlijk lager wanneer u in contanten of obligaties belegt dan in aandelen.

Een oplossing om de risico's van de schokken te proberen compenseren: beleggen in beleggingsfondsen.

Naast het feit dat beleggingsfondsen diversificatie en dus risicospreiding bevorderen, kunt u er ook voor kleine bedragen op intekenen. De kers op de taart: de fondsbeheerders zijn professionals die zorgen voor hun winstgevendheid.

Welke risico’s gaat u nemen?

Het is uiteindelijk aan u. Het gaat tenslotte om uw vermogen.

U hebt nu geleerd dat:

  • risico noodzakelijk is om een bepaald rendement te behalen;
  • het risico met name wordt beoordeeld aan de hand van uw doelstellingen, van het plan dat u wil verwezenlijken;
  • beleggingsfondsen een oplossing kunnen zijn als uw kennis van financiële zaken beperkt is;
  • u uzelf moet informeren om niet te beleggen in een product dat niet bij u past.

Om uw modelportefeuille samen te stellen, bestaat er slechts één gids: inderdaad, uw bankagent. Besteed twee uur van uw tijd aan een beleggingsgesprek dat u zal helpen om de beleggingsmogelijkheden voor de financiering van uw plannen duidelijker te zien. Hij of zij zal met u praten over de risico's, de kosten en de mogelijkheden voor potentieel rendement.

Lees aandachtig de documentatie die AXA Bank u ter beschikking stelt en stel bij twijfel al uw vragen aan uw agent.

voor meer informatie en vraag hem naar uw modelportefeuille.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggen: crisis, vertrouwen en kansen

De pandemie met Covid-19 (coronavirus) is een crisis zonder weerga, met menselijk drama, grote sociale en economische gevolgen en een negatieve impact op de wereldeconomie. Wie het heeft meegemaakt, zal het nooit vergeten. De beleggers onder u ook niet. We herhalen hier nog even de basisregels voor beleggen. Vooral nuttig in een onrustige periode waarin emotie het ten onrechte vaak wint van de rede.

Lees verder

Nalatenschap: nu regelen… voor later (1)

U bent elke dag bezig met uw budget en uw vermogen en dat op middellange en lange termijn. Maar denkt u ook op heel lange termijn, wanneer u er niet meer zult zijn? Uw erfgenamen zullen u dankbaar zijn. Erfenis, successieplanning , rechten en plichten … Dit is het eerste van een reeks artikels, een praktisch geheugensteuntje bovenop de informatie van uw notaris.

Lees verder

Inzichten over het coronavirus en impact op de markten

De gebeurtenissen als gevolg van het coronavirus volgen elkaar razendsnel op. Het is dan niet altijd eenvoudig om het hoofd koel te houden. We geven u daarom graag wat inzichten zodat u een klare kijk houdt op wat er zich op de financiële markten afspeelt. En hoe u best omgaat met dit alles.

Lees verder

Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent