Wie studeert, heeft zeker graag een zakcentje. Daarom steken veel jongeren zoals jij de handen uit de mouwen en gaan ze voor een studentenjob, niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld in het weekend. En dan zijn er dingen die je absoluut moet weten …
Wanneer mag je werken als jobstudent?
Kies best voor een studentenjob die aansluit bij wat je studeert of bij je professionele interesses. Zo doe je alvast wat praktijkervaring op.
Wat zegt de wetgeving over de minimumleeftijd waarop je als jobstudent mag werken? Wel, je kunt als jobstudent aan de slag vanaf de leeftijd van:
16 jaar;
de minimumleeftijd voor een jobstudent daalt naar 15 jaar, na de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs.
Je hebt het statuut van student als ...
Je middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt.
Studeren je hoofdactiviteit is en niet je werk. Ben je een werknemer die er na zijn uren nog een bachelor bij doet, dan ben je geen student.
Je bent geen student meer als …
Je bij een werkgever een contract hebt van 12 maanden of meer. Jij en je werkgever betalen vanaf dan immers de gewone sociale bijdragen.
Je avondschool of een andere onderwijsvorm met beperkt leerplan volgt. Ook dan kun je geen studentenjob meer doen.
Als jobstudent moet je een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten afsluiten. Die beschermt je volgens de wetgeving over studentenarbeid en bepaalt welk werk wel en niet mag, op hoeveel rust je recht hebt, wanneer je wel en niet mag werken, enzovoort. Kortom, ze geeft je zekerheid over je rechten en je plichten. Je kunt zo’n studentencontract afsluiten voor maximaal 1 jaar. Hier vind je meer info:
De wetgeving over studentenjobs is sinds 2017 gewijzigd. Met een studentencontract mag je elk kalenderjaar 475 uur werken waarvoor je minder sociale bijdragen betaalt dan een gewone werknemer: in plaats van 13,07% wordt er op je brutoloon maar een RSZ-bijdrage van 2,71% ingehouden en geen bedrijfsvoorheffing. Je mag meer werken, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.
Je kunt je 475 uur spreiden over het hele jaar: sinds 1 januari 2012 is werken als jobstudent niet langer seizoensgebonden. Het moet dus niet noodzakelijk tijdens de zomervakantie. In Brussel of Wallonië mag je wel maar maximaal 240 uur werken per kwartaal (behalve in de zomermaanden).
De Brusselse regering heeft in het kader van de coronacrisis beslist om de werkuren van studenten niet te beperken voor het tweede en derde kwartaal van 2020. Je mag als student dus uitzonderlijk meer dan 240 uur per kwartaal werken, ook als je het volgende schooljaar niet verder studeert.
Op StudentatWork houden ze voor je bij hoeveel je al gewerkt hebt en je nog mag werken. Je kunt er ook een app downloaden.
Studentenjob in de horeca? Dan mag je meer uren werken
De eerste 475 uur werk je als ‘gewone’ jobstudent: je betaalt verminderde sociale bijdragen op je echte loon. Als je daarna nog verder wilt werken, word het niet meer beschouwd als een studentenjob, maar ben je een gelegenheidswerknemer in de horeca. Je mag dan nog 50 dagen voordelig werken, maar nooit meer dan 2 dagen na elkaar. Je betaalt de normale sociale bijdragen, maar dan wel op een fictief laag loon. Je dagen kun je bijhouden met de dagenteller van horeca@work.
Krijgen je ouders nog kinderbijslag als je jobstudent bent?
Sinds begin 2019 valt de kinderbijslag onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en gewesten. Afhankelijk van waar je woont, is de regeling dus anders. Informatie over de kinderbijslagregeling vind je op deze websites:
Betalen je ouders meer belastingen als jij een studentenjob uitoefent?
Verdien je als jobstudent meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste van je ouders, want je wordt dan beschouwd als financieel onafhankelijk. Dus betalen je ouders meer belastingen. Heb je een handicap, dan kan dat een invloed hebben op het bedrag dat je mag verdienen.
De maximumbedragen die je mag verdienen als jobstudentzijn elk jaar anders. Dit zijn ze voor 2020 (aanslagjaar 2021).
Jouw gezinssituatie
Brutobedrag dat je maximaal mag verdienen
Je ouders worden samen belast
7.045 euro*
Je ouders worden afzonderlijk belast
8.920 euro*
Je ouders worden afzonderlijk belast en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd
10.570 euro*
* Brutobedragen na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2020. De bedragen gelden alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan het loon uit studentenarbeid én als je geen werkelijke beroepskosten aangeeft op je belastingaangifte (bron: StudentatWork).
Betaal je zelf belastingen als jobstudent?
Je moet geen belastingen betalen zolang je inkomen niet hoger is dan 12.700 euro bruto*. Je moet wel altijd een belastingaangifte invullen, ook al blijf je ruim onder dat bedrag. Dat is vooral belangrijk voor het recupereren van de bedrijfsvoorheffing.
Krijg je geen aangifteformulier? Vraag er dan zelf eentje aan bij de hoofdcontroleur belastingen van je woonplaats.
*Brutobedrag, na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2020.
Geld in het laatje? Denk dan zeker aan een zichtrekening en spaarrekening!
Werk je als jobstudent, dan is een zichtrekening en spaarrekening een goed idee. Je werkgever zal hoogstwaarschijnlijk naar je zichtrekening vragen om je loon te storten en op je spaarrekening kun je mooi geld opzijzetten voor later.
Nog een goeie tip…
Kies best voor een studentenjob die aansluit bij wat je studeert of bij je professionele interesses. Zo doe je alvast wat praktijkervaring op en wie weet is het een handige springplank naar een vaste baan na je studies.
We gaan steeds bewuster om met onze leefwereld: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar wat als u pech hebt onderweg? En hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.
Het kopen van een nieuwe auto is een geweldige ervaring. Helaas durft het enthousiasme wel eens de bovenhand nemen tijdens bezoeken aan autodealers of evenementen zoals het autosalon. Zeker wanneer er kortingen en saloncondities in het spel zijn. Hierdoor worden offertes vaak iets te impulsief opgevraagd. Lees hier hoe u beide voeten op de grond houdt.
Overweegt u een nieuwe auto te kopen, maar kunt (of wilt) u het volledige bedrag van deze aankoop niet in één keer voorleggen? Dan kan een autolening zeker interessant zijn. Ontdek nu wat u moet weten en bereken uw lening met behulp van onze simulator.
Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktischebuitenkeuken op maat van uw noden en wensen.
Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.