Minimumleeftijd, aantal uren, contract: wat je moet weten als jobstudent

Dagelijks leven Gezin Budget – 19 juli 2021

Wie studeert, heeft zeker graag een zakcentje. Daarom steken veel jongeren zoals jij de handen uit de mouwen en gaan ze voor een studentenjob, niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld in het weekend. En dan zijn er dingen die je absoluut moet weten …

Wanneer mag je werken als jobstudent?

 
Kies best voor een studentenjob die aansluit bij wat je studeert of bij je professionele interesses. Zo doe je alvast wat praktijkervaring op.

Wat zegt de wetgeving over de minimumleeftijd waarop je als jobstudent mag werken? Wel, je kunt als jobstudent aan de slag vanaf de leeftijd van:

  • 16 jaar;
  • de minimumleeftijd voor een jobstudent daalt naar 15 jaar, na de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs.

Je hebt het statuut van student als ...

  • Je middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt.
  • Studeren je hoofdactiviteit is en niet je werk. Ben je een werknemer die er na zijn uren nog een bachelor bij doet, dan ben je geen student.

Je bent geen student meer als …

  • Je bij een werkgever een contract hebt van 12 maanden of meer. Jij en je werkgever betalen vanaf dan immers de gewone sociale bijdragen.
  • Je avondschool of een andere onderwijsvorm met beperkt leerplan volgt. Ook dan kun je geen studentenjob meer doen.

Twijfel over jouw situatie? Contacteer dan het Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werk.

Moet je een contract hebben als jobstudent?

Als jobstudent moet je een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten afsluiten. Die beschermt je volgens de wetgeving over studentenarbeid en bepaalt welk werk wel en niet mag, op hoeveel rust je recht hebt, wanneer je wel en niet mag werken, enzovoort. Kortom, ze geeft je zekerheid over je rechten en je plichten. Je kunt zo’n studentencontract afsluiten voor maximaal 1 jaar. Hier vind je meer info:

Hoeveel uren mag je werken als student?

Met een studentencontract mag je elk kalenderjaar 475 uur werken waarvoor je minder sociale bijdragen betaalt dan een gewone werknemer: in plaats van 13,07% wordt er op je brutoloon maar een RSZ-bijdrage van 2,71% ingehouden en geen bedrijfsvoorheffing. Je mag meer werken, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Je kunt je 475 uur spreiden over het hele jaar: sinds 1 januari 2012 is werken als jobstudent niet langer seizoensgebonden. Het moet dus niet noodzakelijk tijdens de zomervakantie. In Brussel mag je wel maar maximaal 240 uur werken per kwartaal (behalve in de zomermaanden), in de Oostkantons ligt die bovengrens op 175 uur per kwartaal 

Op StudentatWork houden ze voor je bij hoeveel je al gewerkt hebt en je nog mag werken. Je kunt er ook een app downloaden.

Studentenjob in de horeca? Dan mag je meer uren werken

De eerste 475 uur werk je als ‘gewone’ jobstudent: je betaalt verminderde sociale bijdragen op je echte loon. Als je daarna nog verder wilt werken, word het niet meer beschouwd als een studentenjob, maar ben je een gelegenheidswerknemer in de horeca. Je mag dan nog 50 dagen voordelig werken, maar nooit meer dan 2 dagen na elkaar. Je betaalt de normale sociale bijdragen, maar dan wel op een fictief laag loon.  Je dagen kun je bijhouden met de dagenteller van horeca@work.

Krijgen je ouders nog kinderbijslag als je jobstudent bent?

Ben je jonger dan 18? Dan heb je altijd recht op kinderbijslag, hoeveel je ook werkt. Na die leeftijd hangt het aantal uren dat je mag werken af van je woonplaats.

Meer informatie over de kinderbijslagregeling vind je op deze websites:

Betalen je ouders meer belastingen als jij een studentenjob uitoefent?

Verdien je als jobstudent meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste van je ouders, want je wordt dan beschouwd als financieel onafhankelijk. Dus betalen je ouders meer belastingen. Heb je een handicap, dan kan dat een invloed hebben op het bedrag dat je mag verdienen.

De maximumbedragen die je mag verdienen als jobstudent zijn elk jaar anders. Dit zijn ze voor 2021 (aanslagjaar 2022).

Jouw gezinssituatie Brutobedrag dat je maximaal mag verdienen
Je ouders worden samen belast 7.102,50 euro*
Je ouders worden afzonderlijk belast  8.990 euro*
 Je ouders worden afzonderlijk belast en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd  10.640 euro*

* Brutobedragen na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2021. De bedragen gelden alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan het loon uit studentenarbeid én als je geen werkelijke beroepskosten aangeeft op je belastingaangifte (bron: StudentatWork).

Betaal je zelf belastingen als jobstudent?

Je moet geen belastingen betalen zolang je inkomen niet hoger is dan 12.928,57 euro bruto*. Je moet wel altijd een belastingaangifte invullen, ook al blijf je ruim onder dat bedrag. Dat is vooral belangrijk voor het recupereren van de bedrijfsvoorheffing.

Krijg je geen aangifteformulier? Vraag er dan zelf eentje aan bij de hoofdcontroleur belastingen van je woonplaats.

*Brutobedrag, na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2021.

Speciale maatregelen als gevolg van de coronacrisis

De regering heeft omwille van de coronacrisis de regels op studentenarbeid versoepeld. Zo tellen de gepresteerde uren van het derde kwartaal (juli-september) 2021  niet mee voor het aantal uren dat je nog mag werken. Voor studenten die werken in de gezondheidszorg of het onderwijs worden de uren van het eerste en het tweede kwartaal 2021 ook niet meegeteld.

Ook voor de kinderbijslag en de belastingen van je ouders zijn er voor 2020 en 2021 uitzonderingsregelingen uitgewerkt.

Geld in het laatje? Denk dan zeker aan een zichtrekening en spaarrekening!

Werk je als jobstudent, dan is een zichtrekening en spaarrekening een goed idee. Je werkgever zal hoogstwaarschijnlijk naar je zichtrekening vragen om je loon te storten en op je spaarrekening kun je mooi geld opzijzetten voor later.

Nog een goeie tip…

Kies best voor een studentenjob die aansluit bij wat je studeert of bij je professionele interesses. Zo doe je alvast wat praktijkervaring op en wie weet is het een handige springplank naar een vaste baan na je studies.

Meer info?

Twee essentiële sites: StudentatWork en de FOD Financiën. Deze twee infographics geven een kort overzicht van de do’s & don’ts: ‘4 dingen om in de gaten te houden’ en ‘5 veelgehoorde misverstanden’. Handig om te downloaden en aan je muur te hangen!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder