Jobstudent: wat je moet weten en waarom

Jongeren Gezin Budget – 16 juni 2017

Wie studeert, heeft zeker graag een zakcentje. Daarom steken veel jongeren de armen uit de mouwen en gaan ze voor een studentenjob, niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook de rest van het jaar. En dan zijn er dingen die je absoluut moet weten…

Wanneer mag je werken als jobstudent?

 

Je kunt als jobstudent aan de slag zodra je:

  • 16 jaar bent;
  • of 15 jaar na de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs.

Je hebt het statuut van student als...

  • je middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt.
  • studeren je hoofdactiviteit is en niet je werk. Ben je een werknemer die er na zijn uren nog een bachelor bij doet, dan ben je geen student.

Je bent geen student meer als…

  • je bij een werkgever een contract hebt van 12 maanden of meer. Jij en je werkgever betalen vanaf dan immers de gewone sociale bijdragen.
  • je avondschool of een andere onderwijsvorm met beperkt leerplan volgt. Ook dan kun je geen studentenjob meer doen.

Twijfel over jouw situatie? Contacteer dan het Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werk.

Moet je een contract hebben als jobstudent?

Als jobstudent moet je een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten afsluiten. Die beschermt je en bepaalt welk werk wel en niet mag, op hoeveel rust je recht hebt, wanneer je wel en niet mag werken, enzovoort. Kortom, ze geeft je zekerheid over je rechten en je plichten. Je kunt ze afsluiten voor maximaal 1 jaar. Hier vind je meer info:

Hoeveel mag je werken als jobstudent?

Je mag elk kalenderjaar 475 uur werken waarvoor je minder sociale bijdragen betaalt dan een gewone werknemer: in plaats van 13,07 % wordt er op je brutoloon maar een RSZ-bijdrage van 2,71% ingehouden en geen bedrijfsvoorheffing. Je mag meer werken, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Je kunt je 475 uur spreiden over het hele jaar: sinds 1 januari 2012 is werken als jobstudent niet langer seizoensgebonden. Het moet dus niet noodzakelijk tijdens de zomervakantie. Op StudentatWork houden ze voor je bij hoeveel je al gewerkt hebt en je nog mag werken. Je kunt er ook een app downloaden.

Actief in de horeca? Dan mag je langer aan de slag blijven

De eerste 475 uur werk je als ‘gewone’ jobstudent: je betaalt verminderde sociale bijdragen op je echte loon. Als je daarna nog verder wilt werken, word je beschouwd als gelegenheidswerknemer in de horeca.  Je mag dan nog 50 dagen voordelig werken, maar nooit meer dan 2 dagen na elkaar. Je betaalt de normale sociale bijdragen, maar dan wel op een fictief laag loon. Je dagen kun je bijhouden met de dagenteller van horeca@work.

Krijgen je ouders nog kinderbijslag?

Werk je in het eerste, tweede en vierde kwartaal niet meer dan 240 uur, dan blijf je recht hebben op kinderbijslag. Werk je meer, dan wordt de kinderbijslag geschorst voor dat kwartaal.

In het derde kwartaal – de 3 maanden zomervakantie – mag je onbeperkt werken als je nadien verder studeert. Ben je dat niet van plan, dan geldt de 240-uurgrens: meer dan 240 uur werken schorst het recht op kinderbijslag. Ingeschreven als werkzoekende? Dan kun je wel nog kinderbijslag krijgen als je maandelijkse inkomen de toegestane limiet niet overschrijdt. Meer informatie hierover staat op de website van het Federaal Agentschap voor Kinderbijslag (Famifed) Vlaanderen en  Brussel.

Betalen je ouders meer belastingen als jij werkt als jobstudent?

Verdien je meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste van je ouders, want je wordt dan beschouwd als financieel onafhankelijk. Dus betalen je ouders meer belastingen. Heb je een handicap, dan kan dat een invloed hebben op het bedrag dat je mag verdienen.

De maximale bedragen zijn elk jaar anders. Dit zijn ze voor 2017 (aanslagjaar 2018).

Jouw gezinssituatie

Brutobedrag dat je maximaal mag verdienen

Je ouders worden samen belast

6.660 euro*

Je ouders worden alleen belast

8.435 euro*

Je ouders worden alleen belast en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd

9.985 euro*

* Brutobedragen na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2017. De bedragen gelden alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan het loon uit studentenarbeid én als je geen werkelijke beroepskosten aangeeft op je belastingaangifte (bron: StudentatWork).

Betaal je zelf belastingen als jobstudent?

Je moet geen belastingen betalen zolang je inkomen niet hoger is dan 10.345,84 euro bruto*. Je moet wel altijd een belastingaangifte invullen, ook al blijf je ruim onder dat bedrag. Dat is vooral belangrijk voor het recupereren van de bedrijfsvoorheffing. Krijg je geen aangifteformulier? Vraag er dan zelf eentje aan bij de hoofdcontroleur belastingen van je woonplaats.

*Brutobedrag, na afhouding van sociale bijdragen, geldig voor het inkomstenjaar 2017.

Geld in het laatje? Denk dan zeker aan een zichtrekening en spaarrekening!

Werk je als jobstudent, dan is een zichtrekening en spaarrekening een goed idee. Je werkgever zal hoogstwaarschijnlijk naar je zichtrekening vragen om je loon te storten en op je spaarrekening kun je mooi geld opzijzetten voor later.

Nog een goeie tip…

Kies best voor een studentenjob die aansluit bij wat je studeert of bij je professionele interesses. Zo doe je alvast wat praktijkervaring op en wie weet is het een handige springplank naar een vaste baan na je studies.

Meer info?

Twee essentiële sites: StudentatWork en de FOD Financiën. Deze twee infographics geven een kort overzicht van de do’s & don’ts: ‘4 dingen om in de gaten te houden’ en ‘5 veelgehoorde misverstanden’. Handig om te downloaden en aan je muur te hangen!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Voor het eerst een huis huren: 7 zaken om op letten

Ben je juist afgestudeerd of net aan het werk en wil je voor het eerst een huis of een appartement huren? Dat is vast een fantastisch gevoel! Natuurlijk is het ook wel een beetje spannend, want er kan best wel wat mislopen. Maar geen zorgen: als je deze 7 tips volgt, dan komt het zeker goed!

Tweedehandsauto kopen: tips en belangrijke aandachtspunten

Ga je je eerste auto kopen? Wil je een tweedehandsauto kopen? Hou dan wel even je hoofd erbij, anders koop je misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vind je enkele belangrijke tips bij het kopen van een tweedehandsauto. Het is een aanzienlijke lijst, maar het loont zeker de moeite. Print hem af en neem hem mee in je zoektocht naar je eerste Porsche of Ferrari.

Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.

3 simpele tips om meer te sparen

Ben je de 18 voorbij en zit je hoofd vol met toekomstdromen? Dan geven we je een goede raad: begin nu al met sparen als dat kan, want je dromen realiseren is zelden gratis!

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan