Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Betalen Actueel Betaalkaarten – 28 maart 2018

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Waarvoor hebbben fraudeurs geldezels nodig?

geldezel
Fraudeurs beloven aan geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun bankkaart uit te lenen.

Fraudeurs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geldezels om illegaal verkregen geld (vaak afkomstig van phishing) over te brengen naar andere rekeningen, vaak in andere landen. Ze beloven aan die geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun bankkaart uit te lenen.

Dat gebeurt onder het mom dat ze een paar – zogezegd legale – transacties moeten uitvoeren. De geldezel zou nadien zijn kaart terugkrijgen, maar in de praktijk wordt die onder druk gezet om ook andere betaalkaarten af te geven. Als de geldezel daar dan niet op wil ingaan, volgen er dreigementen en soms zelfs fysiek geweld.

Jongeren gerekruteerd in hun eigen leefwereld

Met de belofte om snel en makkelijk geld te verdienen, worden jongeren steeds vaker gelokt om als geldezel te fungeren. De fraudeus rekruteren hun jonge slachtoffers in hun eigen leefwereld, in het uitgaansmilieu of via social media die populair zijn bij jongeren, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat.

Geldezel spelen is strafbaar

Als jongeren worden ingezet als geldezel voor het criminele milieu, zijn ze medeplichtig aan witwaspraktijken. Dat is een strafbaar feit waarvoor ze vervolgd kunnen worden. Wanneer het gaat om minderjarigen, kunnen bovendien de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Als een jongere in de val is getrapt:

  • Laat dan onmiddellijk zijn bankkaart blokkeren.
  • Contacteer de bank.
  • Dien een klacht in bij de politie.

Wat met beloftes om snel geld te verdienen op social media?

Ziet u een account op social media die snel en makkelijk geld in het vooruitzicht stelt? Rapporteer het dan onmiddellijk aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Contactloos betalen steeds meer ingeburgerd

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. Tegenover verleden jaar is het aantal contactloze betalingen verdrievoudigd: van 1,41 naar 4%. Dat komt doordat meer en meer mensen een kaart of smartphone hebben met een NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt en bijna alle betaalterminals ook uitgerust zijn met deze Near Field Communication of NFC-technologie. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Hoe betaalt de Belg het liefst?

De bankkaart is nog steeds het populairste betaalmiddel in België. Dat blijkt uit een onderzoek* dat Bancontact voerde bij 1000 landgenoten in september 2017. Mobiel betalen en contactloos betalen zijn bezig aan een opmars, al vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden het nog niet helemaal. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel en contactloos betalen echter al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden.

PSD2, wat is dat?

De technologie kent een enorme evolutie en de consumenten gedragen zich er ook naar. Ook de betaalmarkt gaat mee met zijn tijd. PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn die in België tegen juni 2018 in voege zal treden. Ze moet zorgen voor een omkadering van al deze evoluties. En de consument zal er wel bij waren. Waarover gaat het juist en wat zal er voor u veranderen?

Pas op voor phishing via adwords en social media

Hackers zoeken continu naar nieuwe manieren om uw persoonlijke of bankgegevens te onderscheppen. Recent nog maar zijn er pogingen van phishing geweest via Google adwords en sociale mediakanalen zoals WhatsApp en Facebook, telkens met een link die leidt naar een vals inlogscherm voor internetbankieren of een online betaalplatform. Wees daarom heel alert als u op het internet, bv. via Google, aan het zoeken bent of via social media verlokkelijke kortingen krijgt aangeboden.