Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Betalen Actueel Betaalkaarten – 28 maart 2018

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Waarvoor hebbben fraudeurs geldezels nodig?

geldezel
Fraudeurs beloven aan geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart uit te lenen.

Fraudeurs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geldezels om illegaal verkregen geld (vaak afkomstig van phishing) over te brengen naar andere rekeningen, vaak in andere landen. Ze beloven aan die geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart uit te lenen.

Dat gebeurt onder het mom dat ze een paar – zogezegd legale – transacties moeten uitvoeren. De geldezel zou nadien zijn kaart terugkrijgen, maar in de praktijk wordt die onder druk gezet om ook andere debetkaarten af te geven. Als de geldezel daar dan niet op wil ingaan, volgen er dreigementen en soms zelfs fysiek geweld.

Jongeren gerekruteerd in hun eigen leefwereld

Met de belofte om snel en makkelijk geld te verdienen, worden jongeren steeds vaker gelokt om als geldezel te fungeren. De fraudeus rekruteren hun jonge slachtoffers in hun eigen leefwereld, in het uitgaansmilieu of via social media die populair zijn bij jongeren, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat.

Geldezel spelen is strafbaar

Als jongeren worden ingezet als geldezel voor het criminele milieu, zijn ze medeplichtig aan witwaspraktijken. Dat is een strafbaar feit waarvoor ze vervolgd kunnen worden. Wanneer het gaat om minderjarigen, kunnen bovendien de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Als een jongere in de val is getrapt:

  • Laat dan onmiddellijk zijn debetkaart blokkeren.
  • Contacteer de bank.
  • Dien een klacht in bij de politie.

Wat met beloftes om snel geld te verdienen op social media?

Ziet u een account op social media die snel en makkelijk geld in het vooruitzicht stelt? Rapporteer het dan onmiddellijk aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Lees verder

Hoe kan ik makkelijk online betalen?

Online winkelen wordt steeds populairder. Jarenlang liet hoogstens 15% van de Belgen zich af en toe eens verleiden tot een online aankoop. Het ging dan meestal om een boek, een reis of een concertticket. Maar de laatste jaren gaan meer en meer Belgen op verkenning in een webshop. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Belgen online shopt.

Lees verder

Een complete reisverzekering zonder extra kosten

U plant een ontspannende reis om helemaal tot rust te komen. Na wat vergelijken hebt u de ideale reisbestemming gevonden, en een vliegtuigticket ernaartoe. Maar bij het boeken slaat de schrik u om het hart: stel dat ik ziek word en niet meer kan vertrekken? Of dat ik mijn reis om een andere reden wil annuleren? Toch maar doen die annulatieverzekering? Maar dat gaat natuurlijk wat kosten… of niet?

 

Lees verder

Contactloze kaartbetalingen steeds meer ingeburgerd

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. Tegenover 2019 is het aantal contactloze betalingen in 2020 verdrievoudigd: 442 miljoen, een stijging van 283%. Dat komt doordat meer en meer mensen een debet- of kredietkaart hebben met een NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt en bijna alle betaalterminals ook uitgerust zijn met deze Near Field Communication of NFC-technologie. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder