Kost een kind echt een huis?

Dagelijks leven Lenen Budget Gezin – 31 juli 2020

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

De kosten voor een kind in het algemeen

persoonlijke lening
Een kind opvoeden is een serieuze financiële inspanning van jaren.

Onze grondwet bepaalt dat de toegang tot het onderwijs gratis is tot het einde van de leerplicht. Dat betekent dat een kind inschrijven in een school van het kleuter-, lager en secundair onderwijs niets mag kosten. Scholen mogen dus geen inschrijvingsgeld vragen.

Ook voor het schoolmateriaal en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn, kan de school geen bijdrage vragen. Zwemlessen zijn gratis tijdens 1 schooljaar in het lager onderwijs (om de eindterm te kunnen bereiken).

Dikwijls gebruiken scholen wat meer materiaal of organiseren ze meer activiteiten dan absoluut noodzakelijk. Of ze bieden ook andere diensten aan zoals buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus … Voor die uitgaven kan de school een bijdrage vragen aan de ouders maar daarvoor zijn er regels: de maximumfactuur en de bijdragelijst.

In het lager onderwijs bedraagt de maximumfactuur vanaf het schooljaar 2020-2021 90 euro per jaar. Voor alle kleuters is dat 45 euro. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Hoeveel kost een kind van 6 tot 12 jaar per maand?

De maandelijkse kosten voor een kind in deze leeftijdscategorie bedragen gemiddeld 445 euro, zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. Voor kinderopvang gelden dezelfde tarieven als voor kinderen tot 5 jaar: ze schommelen tussen 5,32 en 29,51 euro per dag. Voor mindervermogenden is er op individuele basis een verlaging mogelijk van dat minimumbedrag.

De maandelijkse kost voor een kind van 12 tot 18 jaar

Vanaf de middelbare school kost een kind gemiddeld 546 euro per maand zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. De inschrijving in het secundair onderwijs is dus gratis, maar de school mag een bijdrage vragen voor:

  • didactisch materiaal zoals boeken of kopieën nodig voor de lessen
  • allerlei activiteiten zoals theaterbezoek, meerdaagse uitstappen
  • diensten en producten zoals maaltijden, drankjes, middagtoezicht, opvang, schoolbus ...

Opgelet: in het secundair onderwijs is er geen lijst met kosteloze materialen en ook geen maximumfactuur voor de bijdragen van de ouders, al gaan er wel stemmen op om zo'n maximumfactuur in te voeren. De school moet wel een bijdrageregeling voorstellen.

De kosten van een kind in het middelbaar onderwijs variëren bijgevolg per school en per studierichting. De bijdrage van de ouders mag niet te hoog zijn. Toch kunnen de kosten in sommige studierichtingen behoorlijk oplopen, zeker in richtingen waarvoor specifiek materiaal nodig is, zoals het kunstonderwijs.

Zo kost een schoolopleiding algemeen secundair onderwijs gemiddeld 1.246 euro per jaar. In een technische richting is dat gemiddeld 1.307 euro voor een jaar en in het kunstonderwijs loopt het gemiddeld bedrag op tot 1.439 euro per jaar. Inbegrepen in dat bedrag zijn de schooluitrusting, de vervoerskosten, schoolactiviteiten, schoolreizen en facultatieve uitgaven.

De kost per maand voor een jongere van 18 tot 25 jaar

Een jongvolwassene vraagt een maandelijkse inspanning van gemiddeld 655 euro, zonder studiekosten of uitzonderlijke kosten. Kiest uw zoon of dochter voor hoger onderwijs, dan kunnen die studiekosten behoorlijk oplopen. Hoe hoog precies verschilt natuurlijk van student tot student.

Inschrijvingsgeld

In het hoger onderwijs bestaat er inschrijvingsgeld. Sinds het academiejaar 2015-2016 is dat gestegen tot 890 euro voor gewone studenten. Voor beursstudenten blijft het 105 euro en voor bijna-beursstudenten 470 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Voor het academiejaar 2020 – 2021 kost de inschrijving aan een hogeschool of universiteit:

  • beursstudent: 111,9 euro of 111,9 euro + 0 euro per studiepunt;
  • bijna-beursstudent: 245,2 euro + 4,3 euro per studiepunt of 503,2 euro voor 60 studiepunten;
  • niet-beursstudent: 245,2 euro + 11,7 euro per studiepunt of 947,2 euro voor 60 studiepunten.

Studiemateriaal

De kosten van studiemateriaal zoals handboeken, cursussen en software verschillen sterk van opleiding tot opleiding. Soms is er voor praktijkvakken veel extra werkmateriaal nodig. Ook studiereizen kosten dikwijls een flinke cent. En een pc en internet zijn natuurlijk een absolute must. Reken bij een voltijdse inschrijving voor studiemateriaal gemiddeld op 300 à 500 euro per jaar, zonder computer. Maar dat kan oplopen tot om en bij de 700 euro.

Huisvesting

Een student die op kot gaat, kan een kamer huren op de private kamermarkt of in een studentenresidentie van de universiteit of hogeschool. In Gent bijvoorbeeld kosten 10 maanden studentenresidentie maximaal 4.020 euro, internet, water, elektriciteit en verwarming inbegrepen.

Bij particulieren betaalt een student, afhankelijk van de grootte en het comfort, gemiddeld tussen 365 en 500 euro per maand voor een kamer, zonder de maandelijkse lasten. Een studio kost natuurlijk meer. Let op: er is een aanzienlijk prijsverschil tussen huurcontracten over tien maanden en over twaalf maanden. Een twaalfmaandencontract is fors duurder, tot 22 procent meer per maand.

Vervoer

Een student die pendelt, bespaart natuurlijk op huisvestingskosten en geniet een voordelig studententarief. Zo kost een treinabonnement tussen Brugge en Gent per jaar bijvoorbeeld 278 euro voor een student, tegenover 1.388 euro normaal. Een Buzzy Pazz - het studentenabonnement bij De Lijn op tram en bus - kost jaarlijks 215 euro. In verschillende steden kunnen studenten een fiets huren. In Gent is dat bijvoorbeeld vanaf 55 euro voor een heel jaar, met 40 euro waarborg.

Voeding, sport en cultuur

Praktisch elke student kan terecht in een studentenrestaurant: in Leuven kost dat minimaal 3,75 euro, reken dus voor een volledige warme maaltijd op ongeveer 6  euro. Volgens cijfers van UGent uit 2018 kost voeding in totaal 2.529 euro per jaar voor een kotstudent en 1.361 euro voor een pendelstudent. Sociale, sportieve en culturele activiteiten komen gemiddeld op 898 euro per jaar.

Totaal: 4.467 euro voor een pendelende niet-beursstudent

Een niet-beursstudent die pendelt, kost ongeveer 4.467 euro per jaar. Voor een niet-beursstudent die een kamer huurt van een particulier komt het jaarbudget op ruim 9.920 euro. Bovendien zitten in dit jaarbudget geen medische kosten of kleding.

Conclusie: al is het misschien wel wat overtrokken om te beweren dat een kind opvoeden evenveel kost als een huis bouwen, toch is het zo dat het hier gaat om een serieuze financiële inspanning van jaren. Als u niet aan uw spaargeld wilt raken om maanden met zwaardere kosten te overbruggen, kunt u altijd denken aan een kredietlijn of een persoonlijke lening.

Meer lezen:

Info over studentenkamers:

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een buitenkeuken aanleggen: 7 slimme tips

Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktische buitenkeuken op maat van uw noden en wensen.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Terug naar school? Zo bereidt u uw kinderen voor (en bespaart u zelf een zee van tijd)

De zomervakantie is nog maar net begonnen of hij is alweer gedaan. Zo gaat dat dan met vakanties. Nu ja, als ouder van die soms iets te energieke bengels komt de rust er nu pas aan. En zijn uw kinderen al wat ouder, dan hebt u ongetwijfeld de hele zomer hotel mama gespeeld (en bent u zelf toe aan een weekendje all-in). Wilt u een vlekkeloze overgang van het luilekkerleventje van uw kinderen naar een nieuw schooljaar, dan doet u er goed aan u voor te bereiden. Lees onze tips om uw kind op tijd in schoolmodus te krijgen.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Print hem af en neem hem mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder