Kost een kind echt een huis?

Dagelijks leven Lenen Budget Gezin – 24 juli 2018

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

De kosten voor een kind in het algemeen

persoonlijke lening
Een kind opvoeden is een serieuze financiële inspanning van jaren.

Onze grondwet bepaalt dat de toegang tot het onderwijs gratis is tot het einde van de leerplicht. Dat betekent dat een kind inschrijven in een school van het kleuter-, lager en secundair onderwijs niets mag kosten. Scholen mogen dus geen inschrijvingsgeld vragen.

Ook voor het schoolmateriaal en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn, kan de school geen bijdrage vragen. Zwemlessen zijn gratis tijdens 1 schooljaar in het lager onderwijs (om de eindterm te kunnen bereiken).

Dikwijls gebruiken scholen wat meer materiaal of organiseren ze meer activiteiten dan absoluut noodzakelijk. Of ze bieden ook andere diensten aan zoals buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus … Voor die uitgaven kan de school een bijdrage vragen aan de ouders maar daarvoor zijn er regels: de maximumfactuur en de bijdragelijst.

In het lager onderwijs bedraagt de maximumfactuur vanaf het schooljaar 2015-2016 85 euro per jaar. Voor alle kleuters is dat 45 euro. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Hoeveel kost een kind van 5 tot 11 jaar per maand?

De maandelijkse kosten voor een kind in deze leeftijdscategorie bedragen gemiddeld 435 euro, zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. Voor kinderopvang gelden dezelfde tarieven als voor kinderen tot 5 jaar: ze schommelen tussen 5,15 en 28,59 euro per dag. Voor mindervermogenden is er op individuele basis een verlaging mogelijk van dat minimumbedrag.

De maandelijkse kost voor een kind van 12 tot 17 jaar

Vanaf de middelbare school kost een kind gemiddeld 533,15 euro per maand zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. De inschrijving in het secundair onderwijs is dus gratis, maar de school mag een bijdrage vragen voor:

  • didactisch materiaal zoals boeken of kopieën nodig voor de lessen
  • allerlei activiteiten zoals theaterbezoek, meerdaagse uitstappen
  • diensten en producten zoals maaltijden, drankjes, middagtoezicht, opvang, schoolbus ...

De kosten van een kind in het middelbaar onderwijs variëren bijgevolg per school en per studierichting. De bijdrage van de ouders mag niet te hoog zijn. Toch kunnen de kosten in sommige studierichtingen behoorlijk oplopen, zeker in richtingen waarvoor specifiek materiaal nodig is, zoals het kunstonderwijs.

Opgelet: in het secundair onderwijs is er geen lijst met kosteloze materialen en ook geen maximumfactuur voor de bijdragen van de ouders. De school moet wel een bijdrageregeling voorstellen.

Een middelbare schoolopleiding kost gemiddeld 1.251,75 euro per jaar. Inbegrepen in dat bedrag zijn de schooluitrusting, de vervoerskosten, schoolactiviteiten, schoolreizen en facultatieve uitgaven.

De kost per maand voor een jongere van 18 tot 25 jaar

Een jongvolwassene vraagt een maandelijkse inspanning van gemiddeld 639,79 euro, zonder studiekosten of uitzonderlijke kosten. Kiest uw zoon of dochter voor hoger onderwijs, dan kunnen die studiekosten behoorlijk oplopen. Hoe hoog precies verschilt natuurlijk van student tot student.

Inschrijvingsgeld

In het hoger onderwijs bestaat er inschrijvingsgeld. Sinds het academiejaar 2015-2016 is dat gestegen tot 890 euro voor gewone studenten. Voor beursstudenten blijft het 105 euro en voor bijna-beursstudenten 470 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Studiemateriaal

De kosten van studiemateriaal zoals handboeken, cursussen en software verschillen sterk van opleiding tot opleiding. Soms is er voor praktijkvakken veel extra werkmateriaal nodig. Ook studiereizen kosten dikwijls een flinke cent. En een pc en internet zijn natuurlijk een absolute must. Reken bij een voltijdse inschrijving voor studiemateriaal gemiddeld op 300 à 500 euro per jaar, zonder computer. Maar dat kan oplopen tot om en bij de 700 euro.

Huisvesting

Een student die op kot gaat, kan een kamer huren op de private kamermarkt of in een studentenresidentie van de universiteit of hogeschool. In Gent bijvoorbeeld kosten 10 maanden studentenresidentie maximaal 3.276 euro, internet, water, elektriciteit en verwarming inbegrepen.

Bij particulieren betaalt een student, afhankelijk van de grootte en het comfort, gemiddeld tussen 320 en 450 euro per maand voor een kamer, zonder de maandelijkse lasten. Een studio kost natuurlijk meer. Let op: er is een aanzienlijk prijsverschil tussen huurcontracten over tien maanden en over twaalf maanden. Een twaalfmaandencontract is fors duurder, tot 22 procent meer per maand.

Vervoer

Een student die pendelt, bespaart natuurlijk op huisvestingskosten en geniet een voordelig studententarief. Zo kost een treinabonnement tussen Brugge en Gent per jaar bijvoorbeeld 267 euro voor een student, tegenover 1.334 euro normaal. Een studentenabonnement bij De Lijn op tram en bus kost jaarlijks 204 euro. In verschillende steden kunnen studenten een fiets huren. In Gent is dat bijvoorbeeld vanaf 45 euro voor een heel jaar, met 60 euro waarborg.

Voeding, sport en cultuur

Praktisch elke student kan terecht in een studentenrestaurant: in Leuven kost dat minimaal 3,30 euro, reken dus voor een volledige warme maaltijd op ongeveer 5 euro. Volgens cijfers van UGent kost voeding in totaal 1.419 euro per jaar voor een kotstudent en 965 euro als pendelstudent. Sociale, sportieve en culturele activiteiten komen gemiddeld op 519 euro per jaar.

Totaal: 3.361 euro voor een pendelende niet-beursstudent

Een niet-beursstudent die pendelt, kost ongeveer 3.361 euro per jaar. Voor een niet-beursstudent die een kamer huurt van een particulier komt het jaarbudget op ruim 7.750 euro. Wie kiest voor een studio betaalt natuurlijk nog meer. Bovendien zitten in dit jaarbudget geen medische kosten of kleding.

Conclusie: al is het misschien wel wat overtrokken om te beweren dat een kind opvoeden evenveel kost als een huis bouwen, toch is het zo dat het hier gaat om een serieuze financiële inspanning van jaren. Om uw spaargeld te sparen of de zwaardere kosten te dekken, kunt u altijd denken aan een persoonlijke lening.

Meer lezen:

Info over studentenkamers:

Info over een persoonlijke lening:

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Waarom zoveel mogelijk reizen verantwoord is

Op reis gaan. Erover bloggen van op een eiland - op kantoor dan - voelt vreemd. En het doet zelfs een beetje pijn. Andere oorden opzoeken: we zouden er boeken over kunnen volschrijven, maar dan zou u als lezer niet genoeg tijd overhouden om te reizen. Want dat is net wat we willen promoten: trek er zoveel mogelijk op uit. Het maakt u gelukkig.

Lees verder

Terug naar school? Zo bereidt u uw kinderen voor (en bespaart u zelf een zee van tijd)

De zomervakantie is nog maar net begonnen of hij is alweer gedaan. Zo gaat dat dan met vakanties. Nu ja, als ouder van die soms iets te energieke bengels komt de rust er nu pas aan. En zijn uw kinderen al wat ouder, dan hebt u ongetwijfeld de hele zomer hotel mama gespeeld (en bent u zelf toe aan een weekendje all-in). Wilt u een vlekkeloze overgang van het luilekkerleventje van uw kinderen naar een nieuw schooljaar, dan doet u er goed aan u voor te bereiden. Lees onze tips om uw kind op tijd in schoolmodus te krijgen.

Lees verder

Hoeveel spaargeld hebt u nodig?

Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.

Lees verder

Uw kind leren sparen: hoe doet u dat?

Wij Belgen zijn verwoede spaarders en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Die eigenschap willen we dan ook graag aan onze kinderen doorgeven. Leren sparen begint voor de allerjongsten bij zakgeld. Maar daar stopt het niet. Daarom deze tips om uw nakomelingen bewust te leren omgaan met hun zakgeld.

Lees verder

Rijbewijs halen, geen fluitje van een cent

Binnenkort verandert er vanalles aan het rijexamen en de opleiding. Zo worden de examens wat duurder, zijn er meer mogelijke manoeuvres tijdens de praktische proef en – nu komt het – leg je vanaf maart 2018 beide examens twee keer af binnen een jaar tijd. Het volgende overzicht verschaft duidelijkheid.

Lees verder