Kost een kind echt een huis?

Dagelijks leven Lenen Budget Gezin – 24 augustus 2021

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

De kosten voor een kind in het algemeen

persoonlijke lening
Een kind opvoeden is een serieuze financiële inspanning van jaren.

Onze grondwet bepaalt dat de toegang tot het onderwijs gratis is tot het einde van de leerplicht. Dat betekent dat een kind inschrijven in een school van het kleuter-, lager en secundair onderwijs niets mag kosten. Scholen mogen dus geen inschrijvingsgeld vragen.

In het basisonderwijs mag de school ook geen bijdrage vragen voor het schoolmateriaal en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn. Zwemlessen zijn gratis tijdens 1 schooljaar (om de eindterm te kunnen bereiken).

Dikwijls gebruiken lagere scholen wat meer materiaal of organiseren ze meer activiteiten dan absoluut noodzakelijk. Of ze bieden ook andere diensten aan zoals buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus … Voor die uitgaven kan de school een bijdrage vragen aan de ouders maar daarvoor zijn er regels: de maximumfactuur en de bijdragelijst.

In het lager onderwijs bedraagt de maximumfactuur vanaf het schooljaar 2020-2021 90 euro per jaar. Voor alle kleuters is dat 45 euro. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Hoeveel kost een kind van 6 tot 12 jaar per maand?

De maandelijkse kosten voor een kind in deze leeftijdscategorie bedragen gemiddeld 456 euro, zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. Voor kinderopvang gelden dezelfde tarieven als voor kinderen tot 5 jaar: ze schommelen tussen 5,37 en 29,81 euro per dag. Voor mindervermogenden is er op individuele basis een verlaging mogelijk van dat minimumbedrag.

De maandelijkse kost voor een kind van 12 tot 18 jaar

Vanaf de middelbare school kost een kind gemiddeld 559 euro per maand zonder opvang-, school- en uitzonderlijke kosten. De inschrijving in het secundair onderwijs is dus gratis, maar de school mag een bijdrage vragen voor:

  • didactisch materiaal zoals boeken of kopieën nodig voor de lessen
  • allerlei activiteiten zoals theaterbezoek, meerdaagse uitstappen
  • diensten en producten zoals maaltijden, drankjes, middagtoezicht, opvang, schoolbus ...

Opgelet: in het secundair onderwijs is er geen lijst met kosteloze materialen en ook geen maximumfactuur voor de bijdragen van de ouders, al gaan er wel stemmen op om zo'n maximumfactuur in te voeren. De school moet wel een bijdrageregeling voorstellen.

De kosten van een kind in het middelbaar onderwijs variëren bijgevolg per school en per studierichting. De bijdrage van de ouders mag niet te hoog zijn. Toch kunnen de kosten in sommige studierichtingen behoorlijk oplopen, zeker in richtingen waarvoor specifiek materiaal nodig is, zoals het kunstonderwijs.

Zo kost een schoolopleiding algemeen secundair onderwijs gemiddeld 1.277 euro per jaar. In een technische richting is dat gemiddeld 1.343 euro voor een jaar en in het kunstonderwijs loopt het gemiddeld bedrag op tot 1.474 euro per jaar. Inbegrepen in dat bedrag zijn de schooluitrusting, de vervoerskosten, schoolactiviteiten, schoolreizen en facultatieve uitgaven.

De kost per maand voor een jongere van 18 tot 25 jaar

Een jongvolwassene vraagt een maandelijkse inspanning van gemiddeld 680 euro, zonder studiekosten of uitzonderlijke kosten. Kiest uw zoon of dochter voor hoger onderwijs, dan kunnen die studiekosten behoorlijk oplopen. Hoe hoog precies verschilt natuurlijk van student tot student.

Inschrijvingsgeld

In het hoger onderwijs bestaat er inschrijvingsgeld. Sinds het academiejaar 2015-2016 is dat gestegen tot 890 euro voor gewone studenten. Voor beursstudenten blijft het 105 euro en voor bijna-beursstudenten 470 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Voor het academiejaar 2021 – 2022 kost de inschrijving aan een hogeschool of universiteit:

  • beursstudent: 113,2 euro of 113,2 euro + 0 euro per studiepunt;
  • bijna-beursstudent: 247,9 euro + 4,3 euro per studiepunt of 505,9 euro voor 60 studiepunten;
  • niet-beursstudent: 247,9 euro + 11,9 euro per studiepunt of 961,9 euro voor 60 studiepunten.

Studiemateriaal

De kosten van studiemateriaal zoals handboeken, cursussen en software verschillen sterk van opleiding tot opleiding. Soms is er voor praktijkvakken veel extra werkmateriaal nodig. Ook studiereizen kosten dikwijls een flinke cent. En een pc en internet zijn natuurlijk een absolute must. Reken bij een voltijdse inschrijving voor studiemateriaal gemiddeld op 300 à 500 euro per jaar, zonder computer. Maar dat kan oplopen tot om en bij de 700 euro.

Huisvesting

Een student die op kot gaat, kan een kamer huren op de private kamermarkt of in een studentenresidentie van de universiteit of hogeschool. In Gent bijvoorbeeld kosten 10 maanden studentenresidentie maximaal 3.060 euro, internet, water, elektriciteit en verwarming inbegrepen.

Bij particulieren betaalt een student in Leuven, afhankelijk van de grootte en het comfort, gemiddeld tussen 365 en 500 euro per maand voor een kamer, zonder de maandelijkse lasten. Een studio kost natuurlijk meer. Let op: er is een aanzienlijk prijsverschil tussen huurcontracten over tien maanden en over twaalf maanden. Een twaalfmaandencontract is fors duurder, tot 22 procent meer per maand.

Vervoer

Een student die pendelt, bespaart natuurlijk op huisvestingskosten en geniet een voordelig studententarief. Zo kost een treinabonnement tussen Brugge en Gent per jaar bijvoorbeeld 283 euro voor een student, tegenover 1.415 euro normaal. Een Buzzy Pazz - het studentenabonnement bij De Lijn op tram en bus - kost jaarlijks 215 euro. In verschillende steden kunnen studenten een fiets huren. In Gent is dat bijvoorbeeld vanaf 65 euro voor een heel jaar, met 80 euro waarborg.

Voeding, sport en cultuur

Praktisch elke student kan terecht in een studentenrestaurant: in Leuven kost dat minimaal 3,75 euro, reken dus voor een volledige warme maaltijd op ongeveer 6  euro. Volgens cijfers van UGent uit 2018 kost voeding in totaal 2.529 euro per jaar voor een kotstudent en 1.361 euro voor een pendelstudent. Sociale, sportieve en culturele activiteiten komen gemiddeld op 898 euro per jaar.

Totaal: 4.467 euro voor een pendelende niet-beursstudent

Een niet-beursstudent die pendelt, kost ongeveer 4.467 euro per jaar. Voor een niet-beursstudent die een kamer huurt van een particulier komt het jaarbudget op ruim 9.920 euro. Bovendien zitten in dit jaarbudget geen medische kosten of kleding.

Conclusie: al is het misschien wel wat overtrokken om te beweren dat een kind opvoeden evenveel kost als een huis bouwen, toch is het zo dat het hier gaat om een serieuze financiële inspanning van jaren. Als u niet aan uw spaargeld wilt raken om maanden met zwaardere kosten te overbruggen, kunt u altijd denken aan een kredietlijn of een persoonlijke lening.

Meer lezen:

Info over studentenkamers:

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder