Het kostenoverzicht van AXA Bank voor uw beleggingen: waarvoor dient het?

Vermogen Actueel Beleggen – 15 januari 2020

Belegt u bij AXA Bank? Dan hebt u dit jaar voor het eerst het kostenoverzicht voor uw beleggingen van verleden jaar ontvangen. Dit overzicht, dat vanaf nu elk jaar op papier of elektronisch wordt verstuurd, valt onder de MiFID II-richtlijn die o.a. bedoeld is om beleggers te informeren.

Het kostenoverzicht van AXA Bank voor uw beleggingen 
Het jaarlijkse kostenoverzicht is een persoonlijk overzicht van alle kosten en taksen die u vorig jaar voor uw beleggingen hebt betaald.

Het doel van dit kostenoverzicht

Om beleggers te beschermen, legt de MiFID II-richtlijn een reeks maatregelen op aan leveranciers van beleggingsdiensten. Die zijn o.a. verplicht om informatie te geven over onkosten en kosten.

Want ook al heeft beleggen het potentieel om rendement op te leveren, er zijn ook kosten aan verbonden.

Kosten verbonden aan het product of de dienst, alles is opgenomen in dit overzicht:

  • instapkosten;
  • kosten gemaakt door de beheerder van een beleggingsfonds;
  • taksen betaald aan de staat (m.u.v. de taks op effectenrekeningen);
  • instapkosten voor de distributie van beleggingsfondsen;
  • roerende voorheffing op een uitbetaling van dividend of coupon;
  • ...

Wat is dit kostenoverzicht niet

Dit overzicht is geen factuur. Het is louter informatief: een persoonlijk overzicht van alle kosten en taksen die u verleden jaar hebt betaald voor uw beleggingen. U kunt er ook op terugvinden welke impact deze kosten en taksen hebben gehad op uw rendement tijdens deze periode.

Wie beleggingskosten zegt, zegt diensten

Behalve onze beleggingsproducten en -diensten, bieden we u ook dagelijks begeleiding voor uw beleggingen en kwaliteitsproducten via uw bankagent, beheerd door de expert-beheerders van AXA Investment Managers en Architas, enz.

kostenoverzicht van uw beleggingen. 
FAQ over het kostenoverzicht van uw beleggingen.

Het kostenoverzicht roept heel wat reacties op. Hierna enkele antwoorden op de belangrijkste vragen die u zich wellicht stelt. Neem gerust contact op met uw bankagent of Customer Care (03/286 66 55) als u nog andere vragen hebt.

Moet ik de kosten die in dit kostenoverzicht worden vermeld, nog betalen?

Neen. Dit is een informatief overzicht van de kosten van verleden jaar, namelijk de ’historische‘ kosten die ofwel onmiddellijk werden betaald in het kader van een transactie of in het kader van het beheer van een fonds in uw portefeuille, ofwel meegerekend in de berekening van een inventariswaarde, maar geen nieuwe kosten. Er zijn dan ook geen kosten te betalen op basis van dit overzicht.

Net als alle andere financiële instellingen is AXA Bank op basis van de MiFID II-richtlijn verplicht om u te informeren over alle kosten, ook al werden ze lang geleden gemaakt.

Hoe worden deze kosten berekend?

Wanneer een fondsbeheerder transacties doet in het kader van een goed beheer, worden hem kosten aangerekend. Deze kosten worden opgenomen in de inventariswaarde van het fonds en worden dan afgetrokken van de portefeuille van het beleggingsfonds. Deze kosten maken deel uit van het fonds. Zonder deze kosten is het onmogelijk om het fonds te beheren, bijgevolg zou er geen rendement zijn.

Voor wie zijn deze kosten bestemd?

Niet alleen AXA Bank of de fondsbeheerders (in ruil voor hun diensten), maar bijvoorbeeld ook de fiscus.

Vind hier alle vragen/antwoorden over uw kostenoverzicht terug.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder