Lenen voor een bedrijfswagen of niet?

Bewust ondernemen Bedrijfsvoertuig – 11 januari 2016

Nu het autosalon nadert, komen de banken ook dit jaar ongetwijfeld weer met scherpe tarieven voor autoleningen. Is dat een goede reden om uw nieuwe bedrijfswagen op krediet te kopen in plaats van uw eigen spaargeld of cash van de vennootschap aan te spreken?

Nieuw bedrijfsvoertuig in het vizier!

Cash of lenen?

U overwoog al langer om een nieuwe bedrijfswagen te kopen en nu, ter gelegenheid van het autosalon, hebt u uw slag ook effectief geslagen. De levering is voorzien binnen een viertal maanden, dus bent u nu even aan het becijferen of u die aankoop het best financiert dan wel betaalt met uw spaargeld. 

Liever zo weinig mogelijk lenen? 

Hoe minder schulden, hoe beter natuurlijk en aangezien spaargeld toch zo goed als niets meer opbrengt, is de neiging uiteraard groot om uw aankoop meteen te betalen en er niet voor te lenen. Daar staat echter tegenover dat er een aantal goede redenen zijn om toch een autolening aan te gaan. 

Een autolening is in principe voordeliger dan (privé- of ander) spaargeld gebruiken. De tarieven zijn momenteel zeer laag en bovendien zijn de intresten fiscaal aftrekbaar. En vooral: uw spaargeld blijft zo beschikbaar als u voor een eventueel investeringskrediet later dit jaar een eigen inbreng moet doen.

Waarom toch op krediet kopen?

  • Autoleningen zijn momenteel zeer goedkoop. Vorig jaar hanteerden de banken al scherpe tarieven en dit jaar gaan ze daarin nog een stapje verder. Ook voor een professionele autolening kunt u nu aan een zeer gunstig tarief lenen. 
    • Tip: intresten op een autolening zijn niet onderworpen aan de fiscale aftrekbeperking wat autokosten betreft. Die interesten zijn dus 100% fiscaal aftrekbaar. 
    • Opgelet! Hebt u geen vennootschap, dan zijn alleen de interesten voor beroepsmatig gebruik 100% aftrekbaar in de personenbelasting. 
  • Bewaar uw spaargeld voor andere investeringen. Plant u later dit jaar nog andere investeringen waarvoor u een krediet van de bank nodig hebt, dan gebruikt u uw spaargeld het best zo veel mogelijk daarvoor. Een investeringskrediet is immers een pak duurder dan een autolening, dus hoe meer spaargeld u op dat moment op tafel kunt leggen voor uw investering, hoe lager het bedrag van uw investeringskrediet. 
  • Wellicht is dan ook een eigen inbreng vereist. Banken zijn zoals u weet niet altijd meer zo meegaand als het gaat om krediet verlenen. Veelal wordt er bij het aanvragen van een krediet ook gerekend op een eigen inbreng. Hoe meer spaargeld u op dat moment achter de hand hebt om een deel van de investering uit eigen zak te betalen, hoe sneller uw kredietaanvraag goedgekeurd wordt en/of er een aanvaardbaar tarief voorgesteld wordt. 

Goed om te weten…

Is een aanhangwagen ook een bedrijfsvoertuig? Neen, die wordt beschouwd als rollend materieel. Lenen voor een aanhangwagen gaat bijvoorbeeld bij AXA Bank via equipment4pro en niet via car4pro. Ook voertuigen waarvoor u een rijbewijs C of hoger nodig hebt worden beschouwd als rollend materieel.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Uw bedrijfsvoertuig: een rijdend visitekaartje

Voor een kleine zelfstandige of kmo is reclame vaak een zware kost. Hebt u een bedrijfsvoertuig, dan is autoreclame een goedkope manier om uw zaak te promoten. Afhankelijk van hoe vaak u erin rondrijdt, kunt u een grote hoeveelheid potentiële klanten bereiken. Essentieel is natuurlijk dat uw reclame opgemerkt wordt én een positieve indruk maakt.

Lees verder

Met elektrische bedrijfswagens de LEZ in!

Gaat u  ineens voor nieuwe bedrijfswagen(s) kijken? Dat u voor een langere tijd goed zit? Of liever, goed rijdt? Zonder problemen de lage-emissiezones in op elektriciteit, aardgas, waterstof of hybride? Lees dan vooral verder. 

Lees verder